Пут кроз Ћосићево дело

Put kroz Ćosićevo delo

23 maja 2017

U KNJIZI neobičnog naslova „Dnevnik o Dobrici Ćosiću“, njen autor Stojan Berber daje obiman pregled i tumačenje celokupnog književnog stvaralaštva velikog srpskog pisca, navodeći pritom i mnoge zanimljive detalje iz Ćosićevog političkog angažmana, rečeno je na promociji u Matici srpskoj.

Ovo delo, objavljeno u izdanju novosadskog „Prometeja“ i Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki“ u Somboru, nastalo je na osnovu dnevnika koji je Berber vodio od prvog kontakta sa Ćosićem davne 1968. godine kada mu je, kao mlad lekar i literata, pismom dao podršku zbog njegovog političkog stradanja nakon Majskog plenuma CK SK Srbije.

– Berberova knjiga je sećanje na Dobricu Ćosića, jednu od onih duhovnih kičmi koje su čuvale srpski narod u periodu njegovih vrlo teških iskušenja – rekao je predsednik Matice Dragan Stanić.

Akademik Ljubomir Zuković istakao je da je to delo neobično ne samo po naslovu, jer je „dnevnik o nekom drugom“, već i po tome što je poteklo iz pera lekara po profesiji, ali istovremeno i stvaraoca koji će ostati upamćen kao plodan pisac.

– Berber je oduševljen Ćosićevim književnim radom, ali i njegovim ponašanjem i delovanjem u istorijskim previranjima kroz koja je prolazio srpski narod – naveo je Zuković. – Ova knjiga predstavlja putovanje kroz Ćosićevo delo, sa jednim pouzdanim putovođom, koji je cenio i voleo ovog pisca i znao da iz njegovog bogatog dela načini izbor najjačih mesta.

Prof. dr Dragoljub Gajić, recenzent tog dela, napominje da je Berber pisac, jedan od retkih, koji zrelo tumači celokupno Ćosićevo stvaralaštvo i daje svoj sud o tome. – Koliko je ovo slika o Ćosiću, isto toliko je i slika o Stojanu Berberu.

Na promociji su govorili i prof. dr Miloš Đorđević, Dejan Tomić i autor, koji je napomenuo da je ova knjiga „slika mog Dobrice Ćosića“.

PISMO PODRŠKE

– U ODGOVORU na pismo podrške, koje je Berber uputio Ćosiću posle partijskog plenuma 1968. godine, na kojem je iskazao kritiku državne politike na Kosovu i Metohiji, pisac nije na poleđini pisma naveo svoje ime. Na taj način je zaštitio i mene – ističe Berber.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *