PUT SRBIJE KA EU – Datum, uslovljen datum, zeleno svetlo ili nešto četvrto?

PUT SRBIJE KA EU – Datum, uslovljen datum, zeleno svetlo ili nešto četvrto?

6 јуна 2013

Serbia-EUSve zemlje koje su se u poslednjih deset godina pridružile Evropskoj uniji imale su specifičan put. Nepisano pravilo je jedino da put ka EU postaje sve teži i duži. Hrvatska je do pristupnih pregovora došla preko skoro godinu dana „uslovljenog odlaganja datuma“ zbog „haškog pitanja“. U slučaju Crne Gore, zemlje članice su Evropskoj komisiji dale „zeleno svetlo“ da počne sa priprema radnog okvira kako bi pregovori počeli za šest meseci, kako se i dogodilo u junu prošle godine. Hrvati su na početku svojih pregovora mislili da će oni trajati oko tri godine, kao u slučaju Slovačke, Litvanije ili Letonije. Pregovori Zagreba sa Briselom trajali su dvostruko duže.

Pre pregovora radni okvir i skrining

Koji scenario sačekati Srbiju na Vidovdan kada se sastaju šefovi država EU – to  u ovom trenutku niko ne može da kaže. U Evropskoj komisiji ponavljaju da je svaka zemalja specifična, ima drugačiju situaciju, kontekst i okolnosti. „Imamo različite scenarije. Put svake zemlje je drugačiji“, kaže Peter Stano, portparol komesara za proširenje. „Postoji odluka o otpočinjanju pregovora odmah ili se može odlučiti da se počne sa skriningom u nameri da pregovori počnu nekog kasnije određenog datuma. Ono što je za Srbiju specifično jeste da još nije počeo proces skrininga, ali bi i to trebalo da bude odlučeno do kraja ovog meseca“, dodaje Stano.

Skrining zapravo znači upoređivanje domaćeg zakonodavstava sa evropskim standardima i definisanje neophodnih promena. U evropskoj komisiji naglašavaju da je Srbija već prisustvovala skriningu za Crnu Goru i da ima iskustva u tom polju. Pored toga, za početak pregovora neophodno je da Evropska komisija izradi pregovarački okvir, koji se mora i formalno predstaviti zemljama članicama. To znači da i ako Srbija dobije datum „odmah“, pregovori proceduralno moraju sačekati izvesno vreme.

Presudiće politička volja

U ovom trenutku u Briselu ne žele da spekulišu kakav bi će biti junski odgovor Evropskog saveta Beogradu. I dalje se govori o uspehu u dijalogu sa Prištinom, ali se čekaju i konkretni dokazi primene briselskog sporazuma. U Evropskoj komisiji kažu da su oni svoj stav izneli u aprilu kada je dala preporuku za otvaranje pristupnih pregovora o članstvu sa Srbijom: „Mi smo spremni da pripremimo radni okvir, da počnemo skrining, da uđemo u ceo proces sa Srbijom čim zemlje članice odluče kako i kada“, kaže Peter Stano.

U diplomatskim krugovima u Briselu može se čuti i informacija da i evropski ministri koji se sastaju 24. i 25. juna u Luksemburgu, i koji bi trebalo da pripreme odluku za Evropski savet, neće moći da odlučuju pre 27. juna. Tada će se naime konačno izjasniti nemački Bundestag.

(Dojče vele)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u