ПУТЕВИ ГЕНИЈА: Тесла и Пупин на изложби у ИМС

PUTEVI GENIJA: Tesla i Pupin na izložbi u IMS

2 novembra 2016

kul-putevi_620x0

KAO svojevrsni nastavak jedne od najuspešnijih izložbi na ovim prostorima „Pupin – od fizičke do duhovne realnosti“, koja je (ponovo) produžena do 1. decembra – večeras (utorak, 1. novembar) u 19 časova, u Istorijskom muzeju Srbije svečano se otvara izložba „Tesla i Pupin na istom putu“.

Autorka i ove postavke je Aleksandra Ninković Tašić, idejni tvorac izložbe o Mihajlu Pupinu koja je tokom proteklih godinu dana izazvala ogromno interesovanje javnosti, a i dalje obara sve rekorde posećenosti.

– Projekat „Tesla i Pupin na istom putu“ je najbolji način da se po prvi put u našoj javnosti prikaže ne samo doprinos ove dvojice velikana ljudskoj civilizaciji, već i da se predstavljanjem njihove naučne i duhovne zaostavštine, predstavi dobar obrazac na koji se naše društvo može osloniti – kaže Aleksandra, koja je novi projekat ostvarila u saradnji sa Istorijskim muzejem Srbije i Muzejem Nikole Tesle. – Dvojica naših istaknutih naučnika ostavili su neizbrisiv trag u istoriji svetske nauke, ali i u drugim oblastima ljudskog stvaralaštva. Ova interaktivna izložba ima za cilj da njihovo nasleđe ukrsti, ukazavši na sve tačke susreta ova dva velika čoveka, ali što je najvažnije – ukaže na njihov susret na velikom putu naučnog stvaralaštva.

Upotreba modernih tehnologija i posebno takozvanog koncepta proširene stvarnosti, daće poseban doprinos doživljaju ove postavke, jer će posetiocima omogućiti da uživo čuju i vide Pupina i Teslu, otkriva autorka postavke.

Nakon završetka izložbe u Beogradu, „Tesla i Pupin na istom putu“ će posetiti još pet gradova (Kragujevac, Kruševac, Niš, Novi Sad i Idvor). Zvanično će se završiti u rodnoj kući Mihajla Pupina u Idvoru, gde će materijal i eksponati ostati kao deo stalne postavke ove kuće – muzeja.

STRUČNA VOĐENJA

STRUČNA vođenja kroz postavku za individualne posetioce organizuju se subotom od 13 i od 15 časova, kada će ih kroz postavku voditi autor izložbe Aleksandra Ninković Tašić. Izložba je otvorena do 1. decembra 2016. godine.

KOMENTARI2 komentara

  1. G.D says:

    Dvojica najvecih Hrvata koje su ukrali servi lazljivi mitomani.

    • Orion says:

      Mihajlo Pupin nije bio Hrvat, ali ni Srbin. Bio je Cincar po narodnosti, a Srbi ga svojataju kao svoga.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *