„Putevi Srbije“ za šišanje trave potrošili 10 miliona €

„Putevi Srbije“ za šišanje trave potrošili 10 miliona €

2 septembra 2013

putevi-srbijePutevi Srbije potrošili su u prošloj godini 870, a u 2013. planiraju 450 miliona dinara za košenje trave pored saobraćajnica u Srbiji, tj. oko 10 miliona evra, piše „Blic“.

Košenje trave, ali na putevima gde je potrebno, može da se uradi za najviše 200 miliona dinara, objašnjava izvor iz „Puteva Srbije“.

Malverzacije u ovom poslu su još veće, ako se uzme u obzir da se posao košenja trave daje bez ikakvog tendera i da se plaća „po fakturi“, odnosno da niko ne kontroliše šta je zaista, gde i koliko pokošeno, pa se dešavaju situacije da se kosidba plaća na deonicama gde su oko puta stene.

„Putevi Srbije“, na čijem čelu je Zoran Drobnjak, zaduženi su za odravanje oko 9.500 kilometara puteva u Srbiji. Osim zimskog i tekućeg košenja, spada i košenje trave pored autoputeva, ali i regionalnih i magistralnih puteva. Za poslove košenja trave, ove i prethodne godine „Putevi“ su izdvojili čak 1,32 milijarde dinara.

Travu na autoputu u Srbiji kosi privatno preduzeće „Srbijaautoput“ iz Beograda. „Putevi Srbije“ su ovom preduzeći , od 2009. do 2012., za održavanje 430 kilometara autoputa, direktonom pogodbom bez ikakvog tendera isplatili više od osam milijardi dinara. Preduzeće „Srbijaautooput“ je privatizovano 2006. godine, većinski vlasnik je PZP „Niš“ preduzeće Mila Đuraškovića, koji je u pritvoru. Znaimljivo je i to da se privatno preduzeće „Srbijaautoput“ nalazi istoj zgradi kao i Sektor ua naplatu putarine „Puteva Srbije“.

Posao košenja trave na autoputu „Srbijaautoput“ dobija se bez tendera, direktornom pogodbom, nakon koje se potpisuje ugovor o održavanju. Košenje trave, fakturiše se posebno, računi stignu u „Puteve“ ali bez ikakvog dokaza o obavljenom poslu. Međutim, „Putevi Srbije“ prebace novac na ime svake fakture, bez kontrole šta je , gde i koliko pokošeno.

„Preduzeće plaća košenje trave po kvadratnom kilomeru, po izdatoj fakturi. Dešavalo se da nas zovu građani i kažu da trava nije ni košena, ali da zaključimo da na nekim deonicama, koje su naplaćene, ni ne raste trava. To su delovi gde su kamenjari, privatne parcele, pa nije nii potrebno kositi. Međutim, preduzeće plaća svaki račun, ali niko ne kontroliše radove i to što smo platili“, kaže izvor.

Predsednik Nadzornog odbora „Puteva Srbije“, Milan Vujanić kaže da će tražiti objašnjenje od direktora Zorana Drobnjaka da li su 2012. godine bespotrebno potrošili četiri miliona dinara više, kao i da će tražiti tačnu računicu ko kosi travu, gde, ko kontroliše radove i na osnovu čega će za taj posao ove godine biti potrošeno 450 miliona dinara.

„Pitam se da li ove godine ne kose dobro ili su prošle bez potrebe trošili novac, pa je sada stavka smanjena. Kako je moguće da za košenje trave izdvojimo 450, za bezbednost saobraćaja samo 50 miliona. Trebalo bi platiti samo ono šta je urađeno, trenutno nemamo kontrolu da li je taj koji je kosio uradio koliko je i naplatio Ovo je previše skupo“, smatra Vujanić.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *