ПУТИН: Ако инфраструктура НАТО-а буде распоређена у Шведској и Финској ─ Русија ће одговорити

PUTIN: Ako infrastruktura NATO-a bude raspoređena u Švedskoj i Finskoj ─ Rusija će odgovoriti

30 juna 2022

U slučaju da vojna infrastruktura NATO-a bude raspoređena u Finskoj i Švedskoj, Rusija će morati da odgovori recipročno, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na Kaspijskom samitu.

„Nemamo o čemu da brinemo u pogledu članstva Finske i Švedske u NATO-u. Ako žele (u NATO), samo napred. Ali moraju jasno da shvate da za njih ranije nije bilo pretnji, a sada, ako se tamo rasporede vojni kontigenti i infrastruktura, bićemo prinuđeni da recipročno reagujemo i stvaramo iste pretnje za teritorije sa kojih se nama stvaraju pretnje“, objasnio je Putin odgovarajući na pitanja novinara.„To su očigledne stvari. Zar ne shvataju? Sve je bilo u redu, a sad će biti nekih tenzija, to je očigledno, naravno, bez toga se ne može. Ponavljam, ako se budu stvarale pretnje“, rekao je predsednik.

Ranije je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg saopštio da Alijansa planira da ojača borbene grupe na svojim istočnim granicama, kao i da poveća brojnost Snaga za brzo reagovanje sa sadašnjih 40 na više od 300 hiljada, dok je pomoćnik generalnog sekretara NATO-a Kamil Gran rekao da NATO neće dati Rusiji garancije da neće raspoređivati nuklearno oružje u Švedskoj i Finskoj ukoliko postanu članice Alijanse.

KOMENTARI2 komentara

  1. Kostakos says:

    Pa svi clanove su infrastruktura natoa.

    • rade says:

      Naravno da ce biti rasporedjena.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *