PUTIN: Ako se Brisel bude protivio Južnom toku on će onda ići preko zemalja koje nisu u EU

PUTIN: Ako se Brisel bude protivio Južnom toku on će onda ići preko zemalja koje nisu u EU

26 maja 2014

Putin 75741Rusija namerava da realizuje projekte gasovoda Severni tok i Južni tok, ali ako se Evropska unija bude protivila realizaciji Južnog toka, možemo razmotriti druge varijante postavljanja gasovoda – preko zemalja koje nisu u Uniji, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin a prenose ruske agencije.

„Ukoliko i dalje budemo imali nekih problema oko Južnog toka – a Brisel nam stalno ubacuje klipove u točkove u tom projektu, razmotrićemo i druge varijante preko zemalja koje ne ulaze u EU. Prosto, EU će dobiti još jednu tranzitnu zemlju“, rekao je predsednik Rusije na sastanku sa čelnicima vodećih informativnih agencija, prenosi Itar-Tas s.

„Ne razumem zašto to rade, ti u Briselu“, rekao je Putin i dodao da Rusija namerava „ako je ne budu ometali da realizuje i Južni i Severni tok“.

RIA Novosti je prenela Putinovu izjavu sa susreta sa čelnicima vodećih energetskih kompanija u okviru Ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu da Evropska komisija treba da zauzme aktivnu poziciju oko izgradnje Južnog toka radi zaštite evropskih potrošača i da situacija u Ukrajini potvrđuje aktuelnost inicijativa o direktnim maršrutama izvoza energenata u Evropu.

„Situacija u Ukrajini još jednom potvrđuje aktuelnost naših inicijativa o direktnim maršrutama izvoza energenata u Evropu, između ostalog gasovodom Južni tok koji gradimo. Pretpostavljamo da aktivnu poziciju u tom pitanju treba da zauzme EK, jer je među njenim glavnim zadacima zaštita interesa evropskih potrošača“, kazao je predsednik Rusije.

Putin je, navodi RIA Novosti, rekao da vlasti EU ne dozvoljavaju Rusiji da u potpunosti koriste kapacitete gasovoda „Opal“ koji spaja Severni tok sa postojećim mrežama za transport gasa.

Prema njegovim rečima vrlo je teško raditi u takvim uslovima.

„Međutim, nastavićemo sa naporima, nastavićemo da se dogovaramo sa našim partnerima“, rekao je Putin.

Odgovarajući na pitanje predstavnika italijanske agencije, ruski predsednik je rekao da će Rusija nastaviti da podržava sve elemente saradnje sa Italijom, uključujući i energetiku.

Putin je podsetio da Italija, uz Nemačku i Francusku učestvuje u projektima Južni i Severni tok.

„Naravno, mi ćemo sve to sprovoditi“, kazao je predsednik Rusije.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *