ПУТИН: Амерички државни дуг је проблем за цео свет

PUTIN: Američki državni dug je problem za ceo svet

10 jula 2015

4045907Visoki spoljni dug SAD ozbiljan je problem cele svetske ekonomije – izjavio je Vladimir Putin na samitu ŠOS koji se održava u ruskom gradu Ufi.

„Ovo što se događa u Evropi – usporavanje ekonomskog razvoja, kriza u evrozoni i problemi oko Grčke – svi dobro znamo. Ali, Sjedinjenim Državama je takođe u toku smanjivanje tempa rasta. Američki dug je već premašio nivo nacionalnog bruto-proizvoda. Ne bih da pogrešim, ali je u SAD BDP 17,8 biliona dolara, a dug se već popeo na $18,2 biliona“.

Ruski lider, koji je predsedavamo samitima BRIKS i ŠOS – istovremeno je izrazio uverenje da će Kina, uprkos sadašnjim problemima, ostati lokovotiva svetske ekonomije.

„Razgovarao sam sa predsednikom Kine o stanju na berzama u njegovoj zemlji. Kinesko rukovodstvo je povodom berzi spokojno. Saglasan sam – naglasio je Putin – sa njegovim procenama“.

Putin je istupio sa ovom ocenom imajući u vidu da su američki eksperti – komentarišući pad vrednosti akcija na kineskim berzama – upozorili da to nije lokalni problem jer se može može negativno odraziti na celo svetsko tržište.

Vrednost akcija kojima se trguje na kineskim berzama dostigla je sredinnom juna 10,5 biliona dollara, a Kina je i dalje prva ekonomija sveta po tempu rasta.

Eksperti švajcarske banke Credit Suisse ocenili su, inače, da državni vrh Kine raspolaže političkom voljom potrebnom za preduzimanje opsežnih mera radi stabilizacije situacije na berzama.

Po njihovoj proceni, Peking će pojačavati parirajuće političke mere sve dok one ne počnu da daju rezultate, a biće usmerene pre svega na osujećivanje panike i „lančane reakcije“.

Švajcarci su, takođe, procenili da bi Narodna banka Kine mogla početi da kupuje akcije – bez ograničenja u trajanju i obimu kupljenih vrednosnih papira.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *