PUTIN: Amerika će učiniti sve da osujeti gradnju „Južnog toka“

PUTIN: Amerika će učiniti sve da osujeti gradnju „Južnog toka“

24 juna 2014

Putin 75741Sjedinjene Države će učiniti sve što mogu da osujete realizaciju projekta Južni tok – naglasio je Vladimir Putin na zajeddničkoj konferenciji za medije sa austrijskim predsednikom Hajncom Fišerom.

„SAD su konkurenti. To je normalna situacija. Čine sve što mogu da onemoguće taj projekat. Rade isto, kao i pre mnogo decenija. U tome nema ništa neobično. Po sredi je obična konkurentska borba. U toj borbi se koriste i politička sredstva“ – podvukao je ruski predsednik.

Objasnio je šta je imao u vidu pod „kao i pre mnogo decenija“, podsetivši da su SAD i 1962. godine bile protiv toga da Austrija bude kupac sovjetskog gasa u okviru poznatog projekta „Gas u zamenu za cevi“.

Dodao je da Amerikanci sada nameravaju da svoj gas dobijen iz škriljaca prodaju u Evropi i podvukao: taj gas ne može biti jeftiniji od ruskog gasa za Evropu.

Putin je – susrevši se nešto kasnije sa predstavnicima austrijskih poslovnih krugova – apelovao da se gradnja gasovoda Južni tok ne politizuje, ocenivši da je to projekat koji je povoljan i za Rusiju u za Evropsku uniju.

„Skrećem pažnju i na činjenicu da su akcionari i učesnici u projektu i italijanske, i nemačke, i francuske firme. To znači – zaključio je ruski lider – da je sam projekat opšteevropski. Zato i ne treba ništa politizovati. Projekat je potreban i Rusiji i našim partnerima u Evropi“.

KOMENTARI2 komentara

  1. dragan says:

    putine care.juzni tok ce da zivi,nece neki fasisti da nam miniraju taj projekat,a ova horda izdajnicka nasa ima da radi na njemu i te kako.dosta nam je olosa.zivo putin rusija evroazijska unija i juzni tok

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *