ПУТИН: Америка нас санкцијама присиљава да се одрекнемо долара – зато смо донели одлуку… (ВИДЕО)

PUTIN: Amerika nas sankcijama prisiljava da se odreknemo dolara – zato smo doneli odluku… (VIDEO)

22 oktobra 2018

Sankcije su prisilile Rusiju da traži alternativnu valutu koja bi zamenila američki dolar, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin.

Kako je rekao, morali su pre svega da obezbede ekonomiju zemlje, ali i nacionalnu bezbednost.

„Vršimo dedolarizaciju ekonomije. Mi to ne radimo zato što želimo da podrijemo dolar, već zato što želimo da se osiguramo. Stalno se suočavamo sa sankcijama, oni nam ne prižaju priliku da radimo i trgujemo s dolarom“, rekao je Putin.„Biće moguće odbaciti dolar, a čim se to desi, dolar će imati teška vremena“, rekao je.

Ruski predsednik je rekao da SAD prisiljavaju određene zemlje da napuste dolar u međunarodnim plaćanjima:

“Ovo je tipična greška imperije. Naši američki prijatelji podrivaju poverenje u dolar kao svetsku rezervnu valutu „, rekao je Putin.

Ruska vlada je već napravila i realizuje plan dedolarizacije nacionalne ekonomije, ali nema nameru da ga učini javnim.

Zasad se vidi samo smanjivanje ruskih ulaganja u američki državni dug. Moskva je svoj udeo svela na samo 14 milijardi dolara i više nije ni među50 najvećih držalaca američkih vrednosnih papira, a istovremeno intenzivno povećava rezerve zlata i preusmerava novac u evre i juane.

Zbog svega, Dmitrij Medvedev je sa uverenošću objavio da se njegova zemlja ne boji sankcija. A kao objašnjenje je rekao i ovo: “SSSR je živeo pod sankcijama decenijama i razvijao se”.

Optimizam zvanične Moskve hrani se, nema sumnje, i prognozama sa kakvom su istupili eksperti velike američke banke JPMorgan Chase & Co. Jer, oni tvrde da se verovatnoća da će se SAD suočiti sa novom ekonomskom recesijom u naredne dve godine podigla na 60 odsto, a da će se desiti do 2021. – do 80 odsto.

(Fakti)

KOMENTARI6 komentara

 1. Deda Micko says:

  E, moj Putko, da te nisu stavili pod sankcije ti bi i dalje koristio valutu iza koje nema nicega, nikakvog pokrica. Ako je tako onda je Amerika najveci prijatelj Rusije, naterali su te da se ravedes od dolara, da nisu ostao bi u braku u kojem pijes batine.

  • Nina says:

   Samo izbegavalje agresivnih sankcija kao motivacija to nije dovonjno. Da bi se ovako nešto uvelo i primenilo mora vojska, naoružalje i odbrana zemlje da bude sposobna da se suprotstavi vojsci SAD. Sadam je isto napravio dedolarizaciju 2000 godine tako što je naplatu iračke nafte počeo da ugovara sa naplatom u evrima. Već 2003 godine počela je američka intervencija u Iraku, a nakon okupacije jedna od prvih mera bila je da se izvoz iračke nafte ponovo ugovara sa naplatom u dolarima. Gadafi je hteo da napravi afrički dinar sa zlatnom podlogom i smatra se da su ga zbog toga ubili.

  • Nina says:

   Samo izbegavanje agresivnih sankcija kao motivacija to nije dovoljno. Da bi se ovako nešto uvelo i primenilo mora najpre vojska, naoružanje i odbrana zemlje da bude sposobna da se suprotstavi vojsci SAD. Sadam je isto napravio dedolarizaciju 2000 godine tako što je naplatu iračke nafte počeo da ugovara sa naplatom u evrima, pre toga ugovarao je i Irak naplatu u dolarima. Već 2003 godine počela je američka intervencija u Iraku, a nakon okupacije jedna od prvih mera bila je da se izvoz iračke nafte ponovo ugovara sa naplatom u dolarima. Gadafi je hteo da napravi afrički dinar sa zlatnom podlogom i smatra se da su ga zbog toga ubili.

 2. Velika Metla says:

  A što tebe uopšte briga kako će ta imperija naci-amerike doživeti ili preživeti to što ćete dolar izbaciti iz trgovine? Osim ako tvoji milioni nisu baš u "zelenoj" valuti!

  • Miraš says:

   Objasnio je da su ih na to naterale sve agresivnije američke sankcije. To je dovoljno. Međutim svima koji se razumeju u ekonomiju i finansije jasno je da američki dolar ima lažnu vrednost zasnovanu prvenstveno na tražnji za dolarom kao sredstvom u međunarodnim plaćanjima. Za sve druge zemlje ovog sveta važi da ako im opada izvoz da mora doći i do pada vrednosti njihove nacionalne valute, a samo za američki dolar dosad to nije važilo. Godinama i decenija SAD ostvaruje minus u spoljnotrgovinskoj razmeni a vrednost dolara ne pada samo zato što se poret funte, evra, japanskog jena i kineskog juana USA dolar koristi za oko 80% međunarodnih plaćanja. Saudijska Arabija i mnoge druge zemlje kada izvoze naftu traže obaveznu naplatu u dolarima. Pritom SAD je izvezla 0(ništa) ali njen dolar je tražen i cenjen kao da je SAD izvršila izvoz, u tome je mađioničarstvo. Upadljivo je da SAD izbegavaju da kritikuju S.Arabiju, verovatno je ona najdemokratskija zemlja na svetu. Zauzvrat Saudijska Arabija je dobila da uvozi oružje kakvo god hoće i da radi štagod hoće. Najinteresantnije je da ne moraju skroz da izbace dolar iz međunarodnik plaćanja, nego kad tražnja za USA dolarom sa 80% padne ispod 70% kod kuće u SAD se moraju osetiti ozbiljnije posledice u vidu padavice dolara.

 3. Miraš says:

  Što SAD više zavodi sankcije protiv raznih zemalja to će brže mnoge države ulaziti u ovaj novi i nezavistan sistem međunarodnih plaćanja. Sećamo se jedne od vesti o primeni sankcija od 23.08.2018. "Jedna od najvećih švajcarskih banaka, "Kredit svis" blokirala je 5,1 milijardu franaka (pet milijardi dolara) imovine koja je povezana sa Rusijom zbog sankcija Vašingtona protiv Moskve." ... Ili npr. Švajcarske vlasti zamrzle su krajem decembra 2012 godine 300 miliona dolara na računima banke "Kredi Svis" koji pripadaju sinovima svrgnutog egipatskog predsednika Hosnija Mubaraka. Hosni Mubarak smenjen je godinu dana ranije krajem 2011 godine, nakon protesta u Egiptu koji su organizovale SAD u sklopu arapskih proleća širom zemalja Bliskog istoka. Baš su se totalitarno organizovali i kako da preuzimaju obojenim revolucijama čitave zemlje i još da kontrolišu sva moguća sredstva i da pljačkaju. Raznih primera ima jako puno i sve ih više ima. Povodom izgradnje Severnog toka 2 SAD su već pripremile sankcije koje Tramp može brzo da pokrene i to za firme iz EU koje učestvuju u tom poslu. ... Dosad i počev od 1977.godine sve banke su povezane u jedinstven Svift sistem međunarodnih plaćanja i sada sve se boje ogromnih finansijski kazni iz Vašingtona ako ne izvrše sankcije koje je propisala država SAD. Naprimer u 2014. godini francuski "BNP Paribas" platio je rekordnih 8,9 milijardi dolara zbog kršenja američkih sankcija protiv Sudana, Kube i Irana. ... Zemlje koje žele da izbegnu američke sankcije, odnosno njihove banke i klijenti, moraju da izgrade još jedan sistem međunarodnih plaćanja koji bi bio nezavistan od postojećeg SVIFT sistema, tačnije od takve kontrole da li su izvršile sankcije ili ne. Na tome se upravo radi. Zatim da bi ih stimulisali da unesu sredstva u takav sistem nema zabrane za unos dolara ili bilo kojih drugih stranih valuta, nego predviđene su razne stimulativne mere ako drže sredstva ili štede u rubljama. Kina takođe postupno prelazi na juane. Sve zemlje BRIKSA su zainteresovane. U Evropi planiraju sistem poravnanja preko kog bi mogli nesmetano da posluju sa zemljama pod američkim sankcijama. Dobar deo i sve veći deo međunarodne zajednice ima potrebu da se brani od sve agresivnije politike SAD.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *