Putin analizira situaciju u Ukrajini i priprema sledeće poteze

Putin analizira situaciju u Ukrajini i priprema sledeće poteze

5 maja 2014

140404_vladimir_putin_405Dmitrij Peskov, pres sekretar ruskog predsednika, nije juče mogao da odgovori na pitanje da li će Vladimir Putin udovoljiti hiljadama „očajničkih poziva” koji neprestano stižu od ukrajinskih građana i poslati vojsku da ih spasava od „kijevske hunte” kojasprovodi „kaznenu operaciju” u Ukrajini.

Putin, prema rečima Peskova, neprekidno dobija informacije iz svih izvora i pažljivo ih analizira kako bi mogao da donese ispravnu odluku.

„Tragedija u Odesi, kad su nacionalisti i radikali uz očigledan pristanak vlasti i onih koji sebe smatraju vlašću u Kijevu, žive spalili nenaoružane ljude, bila je zločin. Kijevske vlasti ne samo da su odgovorne za taj zločin, nego su im ruke već do lakata u krvi. Pri tome, saučesnici zločina postaju i oni koji kijevsku huntu naziv legitimnom vlašću”, rekao je Peskov.

On je dodao da predsednik, s obzirom da ne može da izjavi saučešće ukrajinskoj vlasti, jer „ta vlast ne postoji”, izražava saučešće porodicama ubijenih i onih koji su živi izgoreli u Odesi.

Peskov je optužio Zapad za cinizam u ocenjivanju događaja u Ukrajini, podsetivši da to „nije konflikt u kome učestvuje Rusija, već je to konflikt u Ukrajini”.

„Kijev i njegovi zapadni sponzori provociraju krvoproliće i direktno su odgovorni za to”, naglasio je predstavnik Kremlja.

Poslednji događaji u Odesi su učinili da ni Ruska federacija, ni druge zemlje praktično ne mogu da utiču na situaciju i na ljude, jer njih više niko neće moći da nagovori da se razoružaju, jer su im životi direktno ugroženi. A ta situacija dovodi u ćorsokak pokušaje rešavanja problema.

„Mi slušamo kao mantru pretnju primenom sankcija, ali nismo čuli nijednu razumnu ocenu tragedije koja se dogodila niti izraze saučešća”.

Uprkos tome, predsenik Rusije je poslao svog predstavnika za Ukrajinu Vladimira Lukina u misiju oslobađanja vojnih predstavnika OEBS-a u Slavjansku, i ta misija je urodila plodom – svih dvanaest vojnih posmatrača koje su protivnici Kijeva smatrali špijunskom misjom, oslobođeni su.

Peskov je izjavio da posle događaja u Odesi, i imajući u vidu kako se odvija spirala konfrontacije na jugoistoku zemlje, „mi ne razumemo o kakvim izborima se govori u Kijevu, u evropskim prestonicama i u Vašingtonu”, dodavši da je, „na osnovu sadašnjeg Ustava, dok traju vojna dejstva, kaznena operacija i masovna ubistva, govoriti o nekakvim izborima, u najmanju ruku – apsurdno”.

Na događaje u Ukrajini reagovali su i deputati Ruske dume – Irina Jarovaja, predsednik dumskog Komiteta za bezbednost, je tražila da ukrajinskim činovncima sudi vojni sud, a lider „Pravedne Rusije” Sergej Mironov je predložio da ruska vojska u uđe u Ukrajinu kako bi „podavila fašističke gadove”.

Zamenik predsednika komiteta za odbranu Franc Klincevič uporedio je požar u Odesi sa beloruskim selom Hatin koje je 1943 spalio kolaboracionistički odred formiran u Ukrajini.

Moskovljani  su inače juče od ranog jutra donosili cveće i palili sveće pred zgradom ukrajinske ambasade u znak žalosti zbog žrtava nasilja.

(Politika)

KOMENTARIJedan komentar

  1. velimir says:

    VLADIMIRE PODAVI FAŠISTE , SPASI PRAVOSLAVLJE I SLOBODOUMAN SVET KOJI MISLI SVOJOM GLAVOM. ŽIVELA RUSIJA

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *