PUTIN: Bez ishitrenih odluka u vezi pada malezijskog aviona

PUTIN: Bez ishitrenih odluka u vezi pada malezijskog aviona

21 jula 2014

Putin_Finger_2011.12.08-e1323345291832Vladimir Putin je poručio da je važno uzdržati se od ishitrenih zaključaka i politizovanih saopštenja dok istraga o padu malezijskog aviona ne bude okončana.

Predsednik Rusije je to rekao u telefonskom razgovoru sa britanskim premijerom Dejvidom Kameronom, saopštila je danas pres služba Kremlja.

Ruski predsednik je rekao da koren tragedije leži u sukobima u Ukrajini, uključujući regione gde se avion srušio i istakao rešenost i spremnost ruske strane na pomoći u organizaciji i sprovođenju detaljne istrage Međunarodne organizacije za civilni saobraćaj (ICAO) oko svih okolnosti ove katastrofe, navodi se u saopštenju.

„Dok ona ne bude okončana, važno je uzdržati se od bilo kakvih ishitrenih zaključaka i politizovanih izjava“, rekao je Putin.

U telefonskom razgovoru, koji je inicirala britanska strana, Putin je izrazio saučešće Kameronu zbog pogibije britanskih građana koji su bili u malezijskom avionu.

Britanski premijer je u razgovoru sa Putinom rekao da je obaranje malezijskog putničkog aviona na istoku Ukrajine „apsolutno neprihvatljivo“ i da dokazi ukazuju da iza tog događaja stoje „proruski separatisti“.

„Dokazi ukazuju da su proruski separatisti odgovorni i premijer je jasno stavio do znanja da ukoliko Rusija želi da krivicu usmeri negde drugde, oni bi morali da predstave ubedljive i verodostojne dokaze“, navodi se u saopštenju Dauning strita o telefonskom razgovoru Kamerona sa Putinom, a preneo AFP.

Kameron je pozvao Putina da iskoristi svoj uticaj kod pripadnika proruskih snaga kako bi stručnjacima bio obezbeđen pristup mestu pada letelice koji bi prikupili dokaze i vratili tela nastradalih porodicama.

„G7 i EU su u više navrata pozivali predsednika Putina da prekine podršku sepratistima i da radi sa ostatkom sveta na pronalaženju mirnog rešenja. Neuspeh Rusije da to učini doprineo je užasnoj tragediji“, stoji u saopštenju.

„Ministri spoljnih poslova EU sastaće se u utorak u Briselu kako bi razmotrili dodatne sankcije Rusiji. Svet sada posmatra i predsednik Putin mora da promeni kurs i radi na uspostavljanju stabilnosti u istočnoj Ukrajini“, dodaje se u saopštenju.

Avion „boing 777“ aviokompanije „Malezija erlajns“ srušio se 17. jula kod Donjecka, a život je izgubilo svih 298 putnika i članova posade.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Za Srbiju says:

    Amerikanci su trikom i medijskim ratom pobedili Putina. Rusi uspavani, kao i Srbi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *