ПУТИН БОЦНУО АМЕРЕ: Трамп испуњава предизборна обећања, што је ретка пракса у САД

PUTIN BOCNUO AMERE: Tramp ispunjava predizborna obećanja, što je retka praksa u SAD

14 februara 2019

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedina ispravna odluka, kada je reč o najavljenom povlačenju američke vojske iz Sirije, predavanje kontrole nad teritorijama na kojima se vojnici SAD nalaze sirijskim oružanim snagama.

„Što se tiče povlačenja američke vojske, znamo da predsednik Sjedinjenih Američkih Država (Donald) Tramp prilično aktivno radi na ispunjavanju svojih predizbornih obećanja, što se veoma retko dešava u političkom životu SAD u praksi. Jedno od tih obećanja bilo je povlačenje američke vojske iz Sirije, ali kako je ovde malopre navedeno, unutrašnja politička situacija je takva, da ne uspeva uvek da postigne one ciljeve koje je pred sebe postavio. Šta će se dalje događati ne znamo, ali danas konstatujemo da velikih promena na teritoriji nema“, rekao je Putin nakon trilateralnog sastanka o Siriji s liderima Irana i Turske, Hasanom Rohanijem i Redžepom Tajipom Erdoganom u Sočiju.Ruski predsednik je istakao da bi povlačenje američkih vojnika iz Sirije bilo pozitivan korak, kao i da je neophodno da se te oblasti vrate pod kontrolu Damaska.

„Polazimo od toga da će se to ipak dogoditi, a ako to bude tako, jedino ispravno rešenje pitanja bezbednosti jeste predavanje tih teritorija pod kontrolu sirijskih oružanih snaga“, rekao je Putin.

On je dodao da bi povlačenje američke vojske bilo pozitivan korak, jer bi doprinelo stabilizovanju situacije u toj oblasti Sirije.

Putin je naglasio da očuvanje teritorijalne celovitosti Sirije, uz rešavanje sukoba, važi i za zonu Idliba.

„Svi polazimo od toga da jedan od principa rešavanja krize mora da bude poštovanje teritorijalne celovitosti Sirije. To se tiče i zone Idliba, to se tiče i teritorija oko Eufrata, uključujući istočni deo“, rekao je Putin.

Prema njegovim rečima, Sirija mora da nastavi da se bori protiv terorizma, gde god da se teroristi nalaze.

„Ne podržavamo ništa što bi bilo povezano sa separatizmom. Polazimo od toga da dijalog unutar same Sirije treba da dovede do toga da društvo i država budu potpuno obnovljeni“, rekao je ruski predsednik.

Govoreći o astanskom procesu rešavanja krize u Siriji, Putin je naveo da su pojedine zemlje izrazile želju da se uključe u taj proces kao posmatrači.

„Astanska trojka održava čvrste kontakte sa zainteresovanim regionalnim zemljama i međunarodnim strukturama. Od pojedinih država su stigli zahtevi za uključivanje u astanski format u svojstvu posmatrača. U vezi s tim, naložili smo ministrima inostranih poslova naših zemalja da razmotre mogućnost dodeljivanja takvog statusa“, rekao je Putin.

Ruski predsednik je rekao da će nova runda konsultacija o Siriji u Astani biti održana krajem marta ili početkom aprila.

„Dogovoreno je da se nastavi praksa redovnih susreta na ekspertskom nivou, uz učešće delegacija zemalja-garanata sirijskih pregovarača — vlade i opozicije, kao i predstavnika Ujedinjenih nacija. Dogovorili smo se da nova, 12. runda tih konsultacija bude održana u Astani krajem marta ili početkom aprila“, rekao je Putin.

Prema njegovim rečima, Rusija, Iran i Turska će nastaviti da jačaju saradnju u okvirima astanskog procesa.

„I dalje ćemo jačati napore u borbi protiv terorizma, unapređivanja međusirijskog dijaloga i poboljšanja humanitarne situacije u Siriji“, rekao je Putin.

Ruski predsednik je zaključio da su pregovori o Siriji na samitu Rusija—Turska—Iran u Sočiju bili konstruktivni.

„Završili smo veoma sadržajne pregovore o Siriji. Oni su protekli u konstruktivnoj i radnoj atmosferi. Naši sastanci u trilateralnom formatu su postali redovni. Danas smo održali već četvrti samit. Tako čvrsta koordinacija nam omogućava da efikasno radimo kako bismo postigli dugoročnu normalizaciju situacije u Sirijskoj Arapskoj Republici“, rekao je Putin nakon susreta.

On je dodao da su na današnjem sastanku utvrđeni ključni pravci dalje saradnje u rešavanju sirijske krize.

(Sputnjik)

KOMENTARI2 komentara

  1. Slobodanka says:

    U Siriji praktično uglavnom vlada primirje na osnovu Sporazuma o demilitarizaciji zone Idlib koje važi od kraja septembra prošle godine. Prvobitno je bilo predviđeno da teroristi Al-Nusra fronta treba da napuste ovu demilitarizovanu zonu do sredine oktobra prošle godine i da povuku teško naoružanje iz te zone. To nije ostvareno i rokovi se stalno produžavaju, povremeno avijacija i artiljerija gađaju upadljivo skoncentrisane snage HTS i drugih terorističkih grupa, ali nema novih kopnenih operacija SAA u toj zoni. ... Ovo je važno da u Siriji je uglavnom rsčišćena velika oblast u pustinji Badija, umesto velike sive mrlje koja je predstavljala moguće prisustvo ISIS u pustinjskoj teritoriji koja je bogata brdima, kanjonima i pećinama, na mapi sada se vide samo tri manje mrlje koje sirijske snage rasčišćavaju. Ovo čišćenje pustinje će potrajati još neko vreme, ali i taj deo Sirije biće čist. Trenutno preostale su za čišćenje: manji deo pokrajine Homs i dva manja dela u zapadnoj oblasti pokrajine Deir ez Zor. Mir u Siriji povremeno prekidaju provokativni napadi izraelskih snaga na koje Sirija ne daje pun mogući odgovor. Izrael koji je izuzetno prnjav igrač i koji nije dobio primeren uzvratni udarac, na taj način gubi adute da pritiska SAD da oameričke trupe budu i dalje prisutne u Siriji. Pitanje je dana kada će potpuno biti završene operacije protiv ISIS od strane kurdskih snaga podržane američkom avijacijom u istočnom delu pokrajine Deir ez Zor, s druge strane reke Eufrat i naspram grada Abu Kemal. Tada neće biti više sivih mrlja na celoj teritoriji Sirije i jasno je da neminovno je američko povlačenje iz Sirije. Tako izgleda da jedan od važnih razloga zašto se nisu uvalili u rasčišćavanje idlibske zone - to je američko povlačenje iz Sirije koje se već duže vreme očekuje. Bilo bi puno komplikovanije da sirijske snage u isto vreme preuzimaju od američkih trupa napuštene oblasti kao što su Manbidž i Tabka, itd. i na jugu veliku zonu oko Tanfa i da u isto vreme odvijaju se kopnene operacije u Idlibu. Očigledno je da amerikanci teritorije Sirije koje treba da napuste ne žele da predaju snagama SAA i Damasku, a Idlib u kome nema sumnje da ima američih i zapadnih instruktora, tada bi služio za razvlačenje sirijskih snaga. Idlib nije toliko strategijski značajan kao drugi delovi Sirije koji trenutno nisu pod kontrolom Damaska i on može da posluži samo kao zamka. Zatim kad američke trupe konačno odu iz Sirije, ostaje samo jedna nepreuzeta oblast pod kontrolu Damaska, to je Idlib, i tada opašće svrha borbe i moral pripadnika terorističkih grupa u Idlibu. Po najnovijim podacima blizu 3 miliona stanovnika Idliba očekuje humanitarnu pomoć. Za šta onda ratuju teroristi u Idlibu, za kontrolu gladnih i osiromašenih civila? U Idlibu nema naftnih polja, to je pretežno poljoprivredni kraj u kom ima i dosta maslinjaka. Moćni vlasnici velikih multinacionalnih kompanija ne ratuju po svetu za otimanje maslinjaka, bar dosad nisu pokretali ratove za takve ciljeve.

    • Slobodanka says:

      ... Izrael koji je izuzetno prLJav igrač ... , ne ba[ ubrzo ali do kraja biće i prnjav tojest u prnjama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *