ПУТИН БРИТАНЦИМА: Ако мислите да су исламисти срушили авион, дајте доказе

PUTIN BRITANCIMA: Ako mislite da su islamisti srušili avion, dajte dokaze

5 novembra 2015

Vladimir PutinDmitrij Peskov, portparol Kremlja, kaže da se Rusija nada da će „bilo ko“ ko poseduje „bilo kakve ozbiljne podatke“ o tome da je Islamska država srušila ruski avion iznad Egipta u subotu, „proslediti te podatke istrazi“. Tako je Vladimir Putin, ruski predsednik, reagovao na stav britanske vlade da su islamisti mogući uzročnik rušenja aviona i odluku Londona da obustavi sve letove u i iz egipatskog letovališta Šarm el Šeik.

– Rekli smo već i reći ćemo ponovo: bilo koje verzije koje se tiču incidenta i uzroka (pada aviona) mogu da dođu samo iz istrage. Mi do sada nismo čuli nijednu izjavu istražitelja. Bilo koje druge izjave su ili nepotvrđene informacije ili neka vrsta spekulacije – naveo je Putinov portparol.

Avion „erbas 321“ ruske kompanije „Kogalimavija“ srušio se u subotu na Sinajskom poluostrvu, nedugo nakon što je poleteo iz egipatskog letovališta Šarm el Šeika za Sankt Peterburg, pri čemu je stradalo svih 224 putnika i članova posade.

Britanski i američki obaveštajci izneli su procenu da je u ruskom avionu iznad Sinaja bila bomba. U međuvremenu je smenjen prvi čovek aerodroma u egipatskom letovalištu, Amerikanci tvrde da je aerodrom u Šarm el Šeiku poznat po slabom obezbeđenju i da su potencijalni napadači moogli da imaju pomoć iznutra.

I pored tih informacija, egipatske vlasti kategorično poručuju da rušenje ruskog aviona na Sinaju „nije bilo teroristički čin“, odbacujući američke i britanske o tome da je Islamska država postavila bombu u letelicu.

Egipatska filijala Islamske države odbacila je danas u novoj audio poruci svaku sumnju da je odgovorna za rušenje ruskog putničkog aviona iznad egipatskog poluostrva Sinaj. Džihadisti su najavili da će saopštiti svetu kako su oborili avion kad procene da je za to došlo vreme, preneo je Rojters.

Britanija je saopštila da postoji velika mogućnost da grupa povezana sa ekstremističkom Islamskom državom stoji iza bombaškog napada na avion ruskog avioprevoznika „Kogalimavija“ u kojoj je poginulo 224 putnika i članova posade.

Na pitanje da li misli da iza tragedije stoje ektremisti Islamske države, britanski šef diplomatije Filip Hamond je rekao da je ogranak ove organizacije za Sinaj preuzeo odgovornost za obaranje ruskog aviona.

– Razmotrili smo kompletnu situaciju, uključujući tu tvrdnju, ali naravno i druge informacije i zaključili da postoji značajna mogućnost (da je tako) – rekao je Hamond televiziji „Skaj“.

Ruska aviokompanija „Metrodžet“ suspendovala je sve letove avionima A321 evropskog „Erbasa“ nakon nesreće aviona tog tipa na Sinaju tokom leta od egipatskog letovališta, saopštila je danas ruska Federalna agencija za transport.

U međuvremenu, holandske vlasti suspendovale su sve letove holandskih avio-prevoznika na liniji ka egipatskom odmaralištu Šarm el Šeik i zabranile kompanijama da lete iznad Sinajskog poluostrva bar do nedelje, 8. novembra.

(Blic)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *