ПУТИН црта нову мапу света!

PUTIN crta novu mapu sveta!

2 oktobra 2015

AP459917102880-840x420Rusija namerava da napadne teroriste Islamske države i van granica Sirije, a mete bi mogle da se nađu na celom Bliskom istoku. Predsednik Komisije za međunarodne odnose Saveta federacije Konstantin Kosačov kaže da to može da se dogodi ako ekstremisti budu bežali preko granice.

– Kad otrujete insekta, nije dovoljno poslati ga u susedovu kuhinju. Zato je predsednik Vladimir Putin dobio dozvolu Saveta federacije da upotrebi vojsku u inostranstvu, a da nije naveo u kojoj zemlji – kazao je Kosačov.

Saudijska Arabija, glavni američki saveznik u regionu, ozbiljno je shvatila tu poruku i zatražila od Moskve da prekine vazdušne udare u Siriji. Saudijski diplomata Abdala al Mualimi na Generalnoj skupštini UN rekao je da Rusi u Siriji nisu bombardovali položaje Islamske države, nego i snage opozicije koja sarađuje sa američkom CIA, što su potvrdili i izvori „Vol strit žurnala“.

Pročitajte još:

Ovo je 7 ključnih tačaka PUTINOVOG SVETSKOG PORETKA!

GOVOR PUTINA U UN: Ovo što čini Zapad i NATO više ne može da se trpi!

Ruski mediji napominju da su Saudijskoj Arabiji glavni finansijeri radikalnih islamista od kojih su se mnogi odmetnuli u Islamsku državu i Al Nusru, sirijsku filijalu Al Kaide. Tim novcem se nabavlja oružje i omogućava upućivanje na ratišta radikalnih islamista iz celog sveta. Rasulo na Bliskom istoku načinilo je Saudijsku državu izrazito najmoćnijom u regionu.

Stoga su Izrael i Irak spokojno dočekali rusku intervenciju. Izrael je formirao zajedničku komandu sa Rusima koju vode zamenici generalštabova, a cilj je da se vojske slučajno ne sukobe.

Vlasti u Bagdadu već su dale zeleno svetlo Rusima za vazdušno izviđanje nad Irakom. General Tahsin Ibrahim rekao je da će Irak izdati dozvolu svaki put kada Rusi to zatraže. Ministarstvo odbrane Iraka još u nedelju je objavilo da je potpisalo pakt o saradnji sa Rusijom, Iranom i Sirijom, a prethodno je bio formiran i Koordinacioni centar tih zemalja u Bagdadu u kom učestvuje i nekoliko ruskih generala.

Pri tom, u Saudijskoj Arabiji objavljeno je da je Rusija počela da dostavlja Iraku teško oružje. Do sada je isporučeno 130 tenkova, 50 BVP-3, 42 protivtenkovska raketna kompleta kornet s laserskim navođenjem i druge sisteme, a Moskva je odobrila Iraku odlaganje isplate po ranije zaključenim ugovorima. Irak je već kupovao rusko oružje uz američki blagoslov, a nedavno je obelodanjeno da je naručio ukupno 500 BVP-3. Time se povećava zavisnost Iraka od rezervnih delova iz Rusije.

Iračka opozicija već je premijeru Iraka Hajdaru Al Abadiju u skupštini postavila pitanje koja je cena za saradnju sa Moskvom.

Bombe od pola tone

Rusija je potvrdila da je bombardovala ciljeve u provinciji Idlib, koju većim delom drže pobunjenici podržani Amerikom.

Saopšteno je da su uništeni štab terorista i skladište municije kod Idliba i južnije komandni punkt blizu Hame i fabriku eksploziva nadomak Homsa. Pretpostavlja se da je reč o štabu u gradu Kafr Nabla koji je zaista pod kontrolom pobunjenika bliskih Americi. Taj štab napadnut je dva puta.

Ruska vojska prikazala je snimak uništenja komandnog punkta Islamske države između Idliba i El Latamine. General Igor Konašenkov rekao je da je betonsko zdanje uništeno fugasnom bombom od 500 kilograma koja je bačena sa aviona SU-24. Na snimku se vidi da okolni objekti nisu srušeni.

Rok sat vremena

Izrael je saopštio da ih je Moskva obavestila da počinje sa napadima sat vremena ranije. Prema nezvaničnim izvorima, slično je bilo u Bagdadu, gde je ruski general došao u američku ambasadu u Bagdadu, seo kraj diplomata i zamolio ih da za sat uklone svoje avione iz sirijskog vazdušnog prostora.

(Srbin.info)

KOMENTARI6 komentara

 1. BULAVA says:

  Takozvana sirijska opozicija je teroristička organizacija,sponzorisana sa Zapada,te je kao takva legitimna meta ruskog ratnog vazduhoplovstva.Sa teroristima nema pregovora.Teroristi se ubijaju.

 2. otac Satarije says:

  S.Arabiju i Katar treba satrati od bombi, sve ih treba pretvoriti u pesak, a kladim se da će Putin upravo to i da napravi; prvo će da oduzme amerima iračku naftu i uništi naftne gigante u SAD-u, a onda i saudijsku; slomiće arapske teroriste i Syebane Terorističke Države jednim potezom.

 3. Bratislav says:

  "...da to može da se dogodi ako ekstremisti budu bežali preko granice." Ama precrtan američki način. Tako i Ameri rade. Prvo te napadnu, pa te upozore, pa ti narede da ostaviš jedinice u kasarni da ih lakše pobiju. Eto, brate, ništa Rusi ne izmišljaju. Sve im je Amerika već razradila. Dobro, sada će se neko buniti da ta taktika ne važi više, ali kanda neće moći. Eto, Rusi su naredili ISILovcama da moraju ostati u Siriji do kraja, a za svaki slučaj ih opkoljavaju sa svih strana. Naredili Amerikancima da moraju izađi iz Sirije za jedan sat(ovo je brezobrazluk, majke mi).Ja da sam ISILovca, uvatila bi me panika i uzjahao bi na kamilu i glumio pustinjskog trgovca sve dok ne stignem u Saudijsku Arabiju, pa makar Rusi i došli zamnom. Tek počelo pre dva dana, a već kuva. Šalu na stranu. Treba sačekati da vidimo i Američku reakciju. Ne ovu propagandnu preko medija. Te akcije su postale već jako prozirne i nemaju efekat ni blizu kao nekad. Važno je šta će Amerika uraditi na terenu, a to će biti poprilici tajna, jer ne može da se uklopi ni u jednu propagandu. Najgore je kad je neprijatelj nateran na poteze, a ovoga puta, po prvi puta, Amerika je naterana da reaguje. Udar Rusa je munjevit. Naizgled samo nekoliko nedelja najave i bez ikakvog uvoda i pardona bombe počele padati. Ja sam bio ubeđen da će Rusi izviđati par meseci, ali sam potpuno promašio. Kao i tamo još neki. (Nisam ja general, a i generali su mislili isto. Opet nas Vlad zajeba, brate mili) Ovo je samo prvi deo prve faze. A šta će tek biti kada i Irak, Kina, Iran krenu posle glavnih vazdušnih udara? Pa da sačekamo koji mesec...ili dan.

 4. darko says:

  SVE CE TO RUSI OCISTITI dolaze i kinezi i iranci procene 38 dana

 5. Svetislav says:

  Romejsko carstvo ce da vaskrsne pod vodjstvom Rusije. Ponovo ce pobediti satanu u Rimu kao i Konstantin, i pocistiti Meku i Medinu kao Justijinan!

 6. miodrag says:

  POČELA JE ARMAGEDONSKA BITKA. iSUSOVA (PUTINOVA) VOJSKA SE KONAČNO SJURILA NA SILE ZLA.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *