ПУТИН ЧУВА РУСИЈУ: Нови РАДИKАЛАН ПОТЕЗ руског председника представља ПРСТ У ОKО Западу

PUTIN ČUVA RUSIJU: Novi RADIKALAN POTEZ ruskog predsednika predstavlja PRST U OKO Zapadu

9 marta 2019

Ruski parlament želi da pooštri zakone u vezi sa internetom i omogući vlastima da hapse ili kažnjavaju one koji šire lažne vesti ili vređaju vladine zvaničnike onlajn.

Prema predloženim zakonima, koji još čekaju na usvajanje i potpis predsednika, ljudima koji šire „nepristojne“ postove koji pokazuju „nepoštovanje za društvo, državu i državne simbole Ruske Federacije, kao i vladine zvaničnike poput predsednika Vladimira Putina, preti do 15 dana zatvora“.Pojedinci koji šire „lažne vesti“ biće kažnjeni blažom novčanom kaznom, između 45-75 dolara, dok će pravna lica morati da izdvoje do 15.000 dolara. Takođe, prema „zakonu protiv lažnih vesti“, kojeg je usvojio Donji dom ruske Dume u sredu, provajderi moraju da blokiraju pristup sadržajima koji „vređaju ljudsko dostojanstvo i javni moral“.

Lažne vesti definisane su kao bilo koja nepotvrđena informacija koja ugrožava nečiji život, zdravlje ili vlasništvo, ili preti masovnim javnim neredima, vitalnoj infrastrukturi, transportu i društvenim službama, kreditnim organizacijama, komunikacijama ili industriji.

Prošlog meseca su zakonodavci predložili odvajanje Rusije od ostatka globalne mreže, a neki aktivisti plaše se da će to značiti stvaranje kineskog fajervola da cenzuriše i nadgleda sav sadržaj koji ulazi i izlazi iz zemlje.

U izgradnji svog cenzorskog internet aparata Rusija se okrenula Kini za stručnu pomoć. Američka organizacija „Fridom haus“ je izvestila da je Peking poslednjih godina preduzeo korake ka propagiranju svog modela u inostranstvu, uključujući obuku stranih zvaničnika, obezbeđivanje tehnologije za cenzuru i nadgledanje i pritiske na međunarodne kompanije da se povinuju kineskim standardima čak i kad operišu van zemlje.

– Ovi trendovi su egzistencijalna pretnja za budućnost otvorenog interneta i izgleda za veću demokratiju širom globusa – kažu iz „Fridom haus“.

Rusija je posebno podržala doktrinu kineskog predsednika Sija Đinpinga o sajber suverenitetu, koji poziva vlade da više kontrolištu svoje nacionalne interese i legalizuju blokiranje i filtriranje sadržaja na međunarodnom nivou.

(Blic)

KOMENTARI2 komentara

  1. samostalan says:

    Sasvim u duhu Staljina, Berije, Lenjina, Trockog i drugih ruskih batinasa.

  2. samostalan says:

    Putin je prodao pola Rusije, ali ga niko zbog toga ne hapsi. Sada ce oni koji pitaju zasto je to ucinio, biti hapseni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *