ПУТИН: Да ли Русија треба да проба опет да заузме Кијев?

PUTIN: Da li Rusija treba da proba opet da zauzme Kijev?

14 juna 2023

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je danas da će svaka dalja mobilizacija zavisiti od toga šta Rusija želi da postigne u ratu u Ukrajini.

On je dodao da se suočava sa pitanjem koje samo on može da odgovori – da li Rusija ponovo pokuša da zauzme Kijev?Više od 15 meseci otkako je Putin poslao trupe u Ukrajinu, ruske i ukrajinske snage se i dalje bore sa artiljerijom, tenkovima i bespilotnim letelicama duž linije fronta od 1.000 km, iako daleko od glavnog grada Kijeva.

Koristeći reč „rat“ nekoliko puta, Putin je izneo niz upozorenja Zapadu, sugerišući da će Rusija možda morati da uvede „sanitarnu zonu“ u Ukrajini kako bi sprečila napad na Rusiju i rekavši da Moskva razmišlja o odustajanju od crnomorskog sporazuma o žitu.

Rusija, kako je rekao, nema potrebe za ratnim stanjem širom zemlje i nastaviće da reaguje na kršenje svojih crvenih linija. Mnogi u Sjedinjenim Državama, rekao je Putin, ne žele treći svetski rat, iako je Vašington odavao utisak da se ne plaši eskalacije.

Ali njegova najzagonetnija primedba bila je o Kijevu, koji su ruske snage pokušale – i nisu uspele – da zauzmu samo nekoliko sati nakon što je Putin naredio da trupe uđu u Ukrajinu 24. februara prošle godine.

„Da se ​​vratimo tamo ili ne? Zašto postavljam tako retoričko pitanje?“ Putin je rekao pred 18 ruskih ratnih dopisnika i blogera u Kremlju.

„Na ovo mogu da odgovorim samo ja“, rekao je Putin. Njegovi komentari o Kijevu, tokom nekoliko sati odgovaranja na pitanja, prikazani su na ruskoj državnoj televiziji.

Ruske trupe su poražene prilikom pokušaja zauzimanja Kijeva i na kraju su se povukle na deo zemlje na istoku i jugu Ukrajine za koji je Putin proglasio da je sada deo Rusije. Ukrajina je poručila da se nikada neće smirti dok svaki ruski vojnik ne bude proteran sa njene zemlje.O budućim planovima Rusije u Ukrajini, rekao je, biće odlučeno kada se završi ukrajinska kontraofanziva, za koju je rekao da je počela 4. juna.

„Ukrajinska ofanziva nije bila uspešna ni u jednoj oblasti“, rekao je Putin i dodao da su ukrajinski ljudski gubici 10 puta veći od ruskih.

Ukrajina je izgubila preko 160 svojih tenkova i 25-30% vozila isporučenih iz inostranstva, rekao je on, dok je Rusija izgubila 54 tenka. Ukrajina je saopštila da je ostvarila dobitke u kontraofanzivi.

KOMENTARI3 komentara

 1. milorad5 says:

  poludeli su u vašingtonskoj močvari...žele putina mrtvog po svaku cenu..a kijev ne treba zauzimati besmisleno je,taj grad će se sam predati...kad izgore ovi na zapadu...rusi moraju da shvate da je jedino njihova zemlja važna i da sve ostalo NE POSTOJI i ne treba im...to znači ko ih J.,vole uranijum..isporučiti u zadovoljavajućim količinama i to je sve...svaka druga ideja je totalna glupost u ovome svemu ..bar za rusku državu i naciju...koliko vidim zapadu će se ogaditi ruski uranijum,plutonijum i ostali polufabrikati...nema drugog načina,svi oni su već MRTVI kao ljudi,a zombije svako trebi iz bašte bez problema i razmišljanja...

  • da da says:

   Nemačka nije svesna koliko je blizu,da je Rusi vrate na fabrička podešavanja.Ministar vojni nemačke,ona milfara ponaša se kao da ima 190 divizija iza sebe,a nema ništa,totalna vojna beda,ceo narod joj u kreditu za osnovne životne potrebe.

 2. persida says:

  Putin poceo da parla sam sa sobom. Psihijatar pod hitno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *