ПУТИН ДАЛЕКО ИСПРЕД ПАРТИЈЕ: Истраживања у Русији наговештавају резултат избора – за председника 57, за Јединствену Русију 29 одсто

PUTIN DALEKO ISPRED PARTIJE: Istraživanja u Rusiji nagoveštavaju rezultat izbora – za predsednika 57, za Jedinstvenu Rusiju 29 odsto

31 avgusta 2021

RAD predsednika Vladimira Putina pozitivno ocenjuje 57 odsto građana Rusije, a nezadovoljnih njegovim delovanjem je 28 odsto, dok se ostali ne izjašnjavaju i ne daju ocenu o aktivnosti prvog čoveka svoje države.To su najnoviji podaci istraživanja Fonda javnog mnjenja, a posebno su sada interesantni jer se u Rusiji 19. septembra održavaju parlamentarni izbori. Dobro je poznato da se vladajuća partija Jedinstvena Rusija godinama „šlepa“ na visokom autoritetu koji ima Vladimir Putin u narodu, pa je rezultat najnovijeg istraživanja indikator ko bi mogao biti pobednik na predstojećim izborima.

Jedinstvenu Rusiju mnogi u Rusiji nazivaju partijom činovnika. Zbog toga Putin insistira da se sastav obnavlja i da u parlament dolaze novi ljudi pa su tako ovog puta na partijskoj listi i dva najpopularnija ruska ministra – Sergej Šojgu (66) ministar odbrane i Sergej Lavrov (71) dugogodišnji ministar spoljnih poslova. Oni su ovih dana vrlo aktivni na raznim forumima, i u razgovorima sa domaćim novinarima.

Od 450 mesta u parlamentu Jedinstvena Rusija ima sada 343 mandata i bez novih Putinovih „aduta“ teško da bi ona u septembru osvojila toliko mesta. Nema sumnje da će Šojgu i Lavrov popularnošću i autoritetom pomoći Putinu da njegova partija dobije veliki broj glasova pogotovo kod onog dela glasača koji sebe smatraju patriotima.

U spomenutom istraživanju Fonda javnog mnjenja građanima je bilo postavljeno i pitanje za koju bi partiju glasali da se sutra održavaju parlamentarni izbori. Za Putinovu Jedinstvenu Rusiju glasalo bi 29 odsto, a za Komunističku partiju Rusije 11 odsto, dok bi za Liberalno demokratsku partiju Vladimira Žirinovskog glas dalo devet odsto. Četvrta sadašnja parlamentarna partija Spravedljiva Rusija kojoj se pridružila novoosnovana partija Za pravdu dobila bi šest odsto glasova.

Prema sadašnjem raspoloženju građana, ostale partije imaju male šanse da uđu u parlament. Situacija se može izmeniti ako nagovore onih 14 odsto koji ne nameravaju da izađu na birališta. Uz to, popriličan broj je onih, oko 21 odsto, koji ne znaju kome bi dali glas. Jedan broj politikologa prognozira da bi u Dumu mogla da uđe i Ruska partija penzionera, dok drugi misle da bi se u parlament mogla vratiti partija Jabloko. Ambicije imaju i bogati biznismeni koji bi u parlament pod zastavom partije Novi ljudi.

Ovogodišnji izbori će proći uz maksimalno poštovanje preventivnih mera u borbi sa kovidom 19. Svi građani koji dođu na birališta dobiće na ulazu masku i olovku. Ali kakva god bila situacija sa epidemijom, baš kao i ranije, najaktivniji glasači će sigurno biti penzioneri i državni činovnici.

VERUJU IMENIMA, A NE PROGRAMU

KADA bi se napravilo istraživanje o programima ruskih stranaka, rezultat bi bio poražavajući. Osim onih koji su ih pisali, teško je naći osobu koja je čitala te tekstove. Građani u Rusiji, kao i u mnogim drugim zemljama, daju glasove opredeljujući se za partijske lidere, a ne za programske stavove. Zato komunisti stalno gube broj pristalica jer starije generacije nestaju, a Genadij Zjuganov, lider KPRF, nikako da shvati da su mu parole odavno zastarele.

KOMENTARI5 komentara

 1. E.Lirsch says:

  Sojgu i Lavrov ce da "pojacaju" Putinovu partiju. Spala knjiga na dva slova. Umesto da konacno krene sa radom i da menja politiku kako spoljnu tako i unutrasnju on trazi pomoc od Lavrova i Sojgua. Glasam za Zahara Prilepina. Posto pada popularnost "car" je na kongresu starnke objavio da daje pomoc penzionerima i armiji. Klasicna kupovina glasova kao sto i njegov idol vucici (Bugojanski akrep) radi kod nas. Zalosno i jadno. Bedno.

 2. persida says:

  Putko je samo kopija Gaspara Vucka. Nema on nijedne svoje ideje, oboleo je od vlasti i nece sici dok ga neko ne natera.

  • Gagi says:

   Slazem se Persida. Sve je to dobro izmisljeno i organizovano, mislis li da su vladari sveta diletanti. Dugo oni prate i biraju kadrove koji ce im biti podobni. Imaju oni svoju mrezu na fakultetima i odmah se najpametniji mobilisu dobrim zivotom. Taj zivot je toliko dobar, da se odmah priklone "pametnijem" i pobegnu od "primitivizma" svojih predaka i sustine zivota od kojeg su postali. A, sustina je, da se odbranis od olosa koji ti namecu lazni zivot da bi oni profitirali i prodali nasu istorijsku duhovnu zaovstastvinu.

 3. Ovcoizovani covid idioti says:

  Normalno da ce da pobedi. A prozapadnim promoterima njihovog "novog svetskog poretka" i treba da se okrece zeludac i daju rezignirane komentare.

 4. uddu says:

  pričao sam sa nekoliko rusa što sad žive kod nas, i niko mi ništa nije rekao lepo o Putinu i o celom režimu u Rusiji.Putin tamo vlada kao i naš diktator ovde,jedino što iza Putina stoji ogromna armija i novac a iza ovog našeg stoje najveći dupelisci u svoj srpskoj istoriji !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *