PUTIN: Davali smo Ukrajini milijarde dolara, ali to više neće biti slučaj, od sada će gas plaćati unapred

PUTIN: Davali smo Ukrajini milijarde dolara, ali to više neće biti slučaj, od sada će gas plaćati unapred

9 aprila 2014

Vladimir Vladimirovich Putin 8728Rusija nastavlja da pruža pomoć ukrajinskoj privredi u vidu subvencija, ali ta situacija ne može da traje večno, izjavio je predsednik RF Vladimir Putin.

Ukazao je da Moskva i dalje dotira ukrajinsku ekonomiju iako ne priznaje legitinost vlasti u Kijevu i nastavio:

„Naši partneri u Evropi, kao što se zna, priznaju legitinost sadašnjih kijevskih vlasti, ali ne čine ništa da podrže Ukrajinu. Ne daju im ni jedan dolar, ni jedan evro. Mi dotiramo ekonomiju Ukrajine stotinama miliona i milijardama dolara, sve do sada. Samo, ni to ne može da traje večito“.

Ruski lider je pri tom podvukao: „Treba da delujemo veoma brižljivo, ne razarajući ono malo što je preostalo“.

„Nadam se da će inicijativa našeg Ministarstva inostranih poslova sračunata na reguisanje situacije uroditi plodom i da će rezultat biti pozitivan. U svakom slučaju, nadam se da privremeni vršioci dužnosti neće natvoriti tamo (u Ukrajini) nešto što ne bi moglo da se ispravi“ – izjavio je Putin na sastanku s rukovodstvom Vlade Rusije.

On je zahtevao od Ministarstva industrije da disciplinovano ispunjava obaveze prema ukrajinskim partnerima, ali je pozvao na spremnost za svaki razvoj situacije.

„Molim vas da disciplinovano ispunjavate sve ugovorne obaveze – rekao je šef ruske države. – Ali, moramo biti unapred spremni na bilo koji razvoj situacije“.

„Moramo unapred da razmislimo gde, u kojim preduzećima, u kom roku i od kog novca možemo da pokrenemo sopstvenu proizvodnju“ – istakao je Putin.

On je naglasio da je, zbog toga što Kijev ne izmiruje svoje dugove, saradnja Rusije i Ukrajine u energetici „teška, da ne kažem kritična“.

Putin je zamolio da se sačeka s prelaskom na avansno plaćanje gasa za Ukrajinu dok se ne održe dodatne konsultacije.

„Zamolio bih Vladu i „Gazprom“ da se uzdrže od primene tih mogućnosti, koje proističu iz ugovora u ovom ili onom obliku – rekao je on. – Naravno, ako se naši partneri slu s tim konsultacijama, ako ne, onda se to pitanje i ne postavlja“.

Putin je dodao da će Rusija u tom slučaju postupati u skladu s ugovorom.

„Razmisliću o formi tih konsultacija i zamolio bih Ministarstvo inostranih poslova da organizuje taj posao“ – istakao je ruski predsednik.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *