ПУТИН ДЕТОНИРАО ЗАПАД! Истина о Авганистану изашла на видело

PUTIN DETONIRAO ZAPAD! Istina o Avganistanu izašla na videlo

17 septembra 2021

Zapad je, napuštajući teritoriju Avganistana, tamo ostavio celokupan arsenal savremenog naoružanja i u tome nema ničeg dobrog, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.– Zapad je odlazeći ostavio celokupan arsenal savremenog naoružanja, vojne tehnike i municije. Što se tiče oružja, to je jedina stvar kojom su se talibani (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) obogatili, jer su ga dobili nakon 20 godina prisustva zapadne koalicije u Avganistanu. Međutim, u tome nema ničeg dobrog – rekao je Putin u obraćanju na samitu lidera država ŠOS i ODKB.

Putin poručio ŠOS-u: Situacija u Avganistanu nakon „bega“ vojske SAD iziskuje naš usaglašen stav

– Naša organizacija sada ima hitan zadatak da zauzme zajednički i usaglašen stav zbog ozbiljnih rizika koji mogu nastati usled zaoštravanja situacije u Avganistanu, a nakon ishitrenog povlačenje, da ne kažemo bega, vojske SAD i njenih NATO saveznika – rekao je Putin.

Ruski predsednik je između ostalog predložio i da se obnovi rad Kontakt grupe ŠOS za Avganistan kako bi se nove vlasti Avganistana stimulisale u ispunjavanju obećanja, a kako bi se uspostavili mir i sigurnost, normalizovao život i osigurao posao za sve.

On smatra i da bi potencijal ŠOS-a trebalo iskoristiti kako bi se stalo na put terorizmu, trgovini narkoticima i ekstremizmu koji dolazi iz Avganistana.

– Pre svega je važno da iskoristimo potencijal organizacije kako bismo pružili sveobuhvatnu pomoć stvaranju inkluzivnog međuavganistanskog mirovnog procesa i istovremeno da uradimo sve kako bismo blokirali pretnje koje potiču od terorizma, trgovine narkoticima i religioznog ekstremizma iz te zemlje – naveo je Putin.

Ruski predsednik je kao još jedan zadatak Šangajske organizacije za saradnju naveo i stimulaciju vlasti Avganistana u ispunjavanju svojih obećanja.

– Istina je da se smena vlasti dogodila bez prolivene krvi i to je, bezuslovno, pozitivna stvar. Talibani (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) danas kontrolišu praktično celokupnu teritoriju Avganistana i neophodno je stimulisati nove avganistanske vlasti u ispunjavanju obećanja – dodao je Putin.

ŠOS – međunarodnu organizaciju su 2001. godine osnovali lideri Kine, Rusije, Kazahstana, Tadžikistana, Kirgizije i Uzbekistana. Zemlje koje imaju ulogu posmatrača su Avganistan, Belorusija, Iran i Mongolija, a države-partneri su Azerbejdžan, Jermenija, Kambodža, Nepal, Turska i Šri Lanka. Organizacijom tokom 2021. godine predsedava Tadžikistan.

Plan je da se na samitu u Dušanbeu usvoji deklaracija i potpiše više od 30 dokumenata koji se tiču aktivnosti organizacije. Pritom, očekuje se da će lideri država doneti odluku o pokretanju postupka o prijemu Irana kao punopravnog člana ŠOS-a, dok će Egipat, Katar i Saudijska Arabija dobiti status partnera u dijalogu.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Fuck creazy confusion says:

    Pa stvar je u tome što je ta Ruska istina uvek mnogo optimističnija i naivnije od onoga što ameri zaistai žele i čine. Ostavili su afganistanu tj. vojsci talibana moćno oružje da vide da li ovi da zagrizu udicu. Nadam se da su im ostavili i uputstva za rukovanje i instruktore za obuku. Oni smisle da će ovi to oružje da upotrebe protiv Rusa, i da pretvore talibane u svoju voluntersku vojsku zavisnu od zapada.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *