PUTIN DONEO ISTORIJSKU ODLUKU: Rusija više neće odstupati

PUTIN DONEO ISTORIJSKU ODLUKU: Rusija više neće odstupati

29 oktobra 2014

Russian President Putin listens during a meeting with Markelov, governor of the Mari El Republic, at the Presidential residence at Novo-Ogaryova outside MoscowPiše: Jurij Barančik

Predsednik Rusije Vladimir Putin istupio je 24. oktobra na Valdajskom forumu u Sočiju sa programskim govorom.

Bio je to upravo programski govor, analogan Putinovom nastupu 2007. godine na Minhenskoj konferenciji o bezbednosti. Međutim, ako je Putin 2007. u Minhenu oštro konstatovao nezadovoljstvo Rusije pravilima igre u svetu – nemajući svoj pozitivni program – sada je predsednik Rusije u Sočiju, prešao sa iskazivanja „nerazumevanja“ za situaciju u svetu na ukazivanje na nemogućnost daljeg očuvanja postojeće konfiguracije snaga u svetu i važećih pravila igre koja po sopstvenom nahođenju u bilo kom trenutku može menjati samo jedan svetski igrač, dok svi ostali to treba da prihvate kao nešto što se samo po sebi podrazumeva.

U suštini, Putin je 24. oktobra u Sočiju podvukao crtu ispod perioda hladnog rata koji je Zapad nastavio i posle raspada Varšavskog ugovora i SSSR. Pritom je označio ruski ultimatim Zapadu: Ili se dogovaramo o novim pravilima igre, ili će ih Rusija uspostavljati samostalno, bez osvrtanja na zapadne partnere, u prvom redu – na SAD.

Da Rusija ima nameru da upravo tako razgovara sa Zapadom, možda ponajbolje govori i tema diskusije u Valdajskom klubu u ovoj godini: „Svetski poredak: nova pravila ili igra bez pravila?“.

„Šta nas čeka ako ne budemo hteli da živimo po pravilima, makar strogim i ne baš lakim, nego sasvim bez ikakvih pravila? Upravo takav scenario je sasvim realan i ne sme se isključiti, pogotovo ako se ima u vidu pregrejanost situacije u svetu. Uzimajući u obzir sadašnje tendencije, može se napraviti ceo niz prognoza, a one, nažalost, nisu optimističke. Ako ne stvorimo razumljiv sistem međusobnih obaveza i dogovora, ako ne stvorimo mehanizam za razrešavanje kriznih situacija – simptomi svetske anarhije neizbežno će se umnožavati.

Već danas je postao verovatan ceo niz oštrih konflikata – ako ne sa direktnim, a ono sa posrednim učešćem velikih država… Ukrajina, o kojoj se tako mnogo govorilo i govoriće se još, primer je konflikta koji utiče na raspored snaga u celom svetu, a smatram da Ukrajina uopšte nije poslednji takav konflikt“ – prilično otvoreno je ukazao predsednik Rusije.

Ovo znači da se Rusija ne žali, da razume stvari, da ukazuje da je stanje stvari više ne zadovoljava i da je spremna kako za formulisanje novih pravila igre, tako i za igru bez pravila, ali da unapred upozorava – ako se događaji budu razvijali po drugom scenariju – da se niko ne nađe uvređen.

Putin je na ovaj način već drugi put (prvi put je to učinio u Milanu) za proteklih deset dana odgovorio raspomamljenim kritičarima svoje politike, pa i onima koji su ga optuživali da se Rusija odrekla Novorosije.

Zapad je prešao crtu, a Putin je doneo istorijsku odluku – Rusija više neće odstupati.

Završio se period povlačenja sa pozicija utvrđenih rezultatima Velikog Otadžbinskog rata koji su izvojevani krvlju, suzama i bolom. To povlačenje je trajalo dvadeset i nešto godina – od momenta raspada Sovjetskog Saveza.

Ovo znači: dalje ni korak nazad, samo napred.

Uprkos svim naporima Rusije tokom poslednje dve decenije da sa Zapadom uspostavi ravnopravnu saradnju u zajedničkom ineresu, SAD i druge zapadne zemlje su više volele da se u međunarodnoj politici rukovode isključivo pravom jakoga. Razbijene su i bačene u haos ekonomije bivše Jugoslavije, Egipta, Libije, Iraka i Sirije.

Hladni rat je završen. Ali, nije završen zaključivanjem „mira“, sa jasnim i prozračnim dogovorima o poštovanju postojećih ili stvaranju novih pravila i standarda. Stvorio se utisak da su takozvani pobednici u hladnom ratu odlučili da „iscede situaciju“ i da prekroje ceo svet isključivo za sebe i svoje interese. Ako je postojeći sistem međunarodnih odnosa i međunarodnog prava, sa onim što je odnose uravnoteživalo, bio smetnja ostvarivanju tog cilja – odmah je bio proglašavan za bezvredan, zastareo i ono što treba odmah demontirati – ukazao je Putin takođe u Sočiju.

Da podsetim: Putin je 18. marta – u svom nastupu povodom prisajedinjenja Krima Rusiji – apsolutno pravilno ukazao na činjenicu da je Rusija svih poslednjih godina iskreno težila dijalogu sa svim stranim partnerima, uključujući i NATO. Međutim, mišljenje Rusije je bilo stalno ignorisano, nju su obmanjivali i dovodili pred svršen čin. Tako je bilo i sa obećanjima da se NATO neće širiti na Istok.

Rusiju su postavili pred svršen čin i razmeštanjem sistema protivraketne odbrane SAD u istočnoj Evropi – na teritorijama zemalja bivšeg Varšavskog ugovora koje su bile primljene u NATO uprkos prethodnim obećanjima. Rusiju zaista, kako je ukazao Putin, stalno pokušavaju da sateraju u ugao vodeći protiv nje takozvanu politiku obuzdavanja koju je Zapad protiv nje vodio ne samo tokom svih proteklih 50 godina, nego i poslednjih nekoliko vekova.

Polazeći od svega ovoga, Rusija više ne može i neće da se rukovodi uspostavljanjem dijaloga sa Zapadom u ime nejasnih vrednosti. Mi imamo svoje vrednosti, svoju istoriju, i svoju ideologiju. Odsad će naše bazične vrednosti opredeljivati naše dalje poteze. To je ono što je Putin poručio Zapadu.

Zapad odsad pa nadalje može skakati, pretiti, padati u histeriju, ali Rusiju to više neće uzbuđivati. Mi smo napravili svoj izbor i odsad ćemo ga dosledno pretvarati u život. Pred nama je nepregledno more posla.

Odstupanje se završilo. Od sad – samo napred. Ovo ne znači da ćemo ratovati sa Zapadom. Ne. Ovo znači da ćemo se odsad rukovoditi samo svojim nacionalno-državnim interesima.

A ako za njih bude moralo da se ratuje – znači, moraćemo da ratujemo.

(Fakti.org)

KOMENTARI



6 komentara

 1. Apis says:

  Samo napred Putine Bog te blagoslovio! Svet je previše zla i poniženja pretrpeo od SAD i EU. Zato ko god njima lupi šamar ja osetim satisfakciju i miris pravde.

 2. Nadica says:

  sjajno...ni vise ni manje...neko je konacnoo rekao istinu

 3. Zumreta Kostovski says:

  Bravo, posle ovakvog govora i mi mali se osjecamo bolje, jer vec 20 g0d zivimo od nepostojece sargarepe!

 4. Robert Lucas says:

  Putine!!! Ti si jedina svijetla figura u ovom mraku što ga je Zapad nadnio nad svijet, a ponajviše na Balkan i Bliski Istok. Nadam sa da će tvoje "njet" doprijeti do ovih đavolskih sljedbenika, jer je i njihov život, ovog puta, ugrožen, a tako i treba. Dosta je bilo udaranja po slabijima.

 5. LJuba NS says:

  Kao prvo neverovatnoje dasu verovali da se posle raspada Varšavskog pakta,istočnog bloka dase NATO neće širiti na istočnoevropske države štosu obećali.A upravo zagovornici napada na Rusiju je poljski papa koji je bio i u nacističkoj omladini i upravoje zato štoje Poljak prvi put došao kao papa iz istočne države.U to vreme je presednik Amerike bio Regan isto katolik koji je za cilj imao ne rušenje socijalistički država već uništenje Rusije i pravoslavlja i otimanja rudni bogastava za čega su ratovali i Hitler i Napoleon.Pogledajte koje su se države prvo odvojile od Varšavskog bloka.Pogledajte Jugoslaviju i biće vam sve jasno.Koje prvi priznao nezavisnost katolički republika.Pogledajte Ukrajinu zar je slučajno što profašistički orjentisani banderovci prete i upravo je u njima nađena podrška od zločinca Mekejna koji pričao o demokratiji na Kijevskom trgu.Zar je slučajno da posle evropske turneje zbog ukrajine Obama na kraju ide kod PAPE ,neverovatno ali tosu one niti koje su tu i sada veoma uočljive.Kod katolika je svetac kardinal Stepinac koji je aminovao pokrštavanje celi pravoslavnih sela u Dalmaciji a ko nije hteo taj je završio u Hercegopvačkim jamama, po sistemu ilićeš biti katolik ilite nema.Tako Vatikan dobija depeše kakosu cela sela dobrovoljno prelazila u katoličanstvo i toje njima normalno.Kao štosu zapalili Glinsku crkvu punu naroda koji su jedino krivi štosu PRAVOSLAVCI.Zato Rusijo nedaj stavilisuti nož pod grkljan ako treba raznesi ceo ovaj posran svet da nepostoji ali nedaj date kolju ove jajare.

 6. Rasha says:

  Konacno nesto sto ce spasiti svet zapadnog, nametljivog razvrata, LIJALI PA DOLIJALI. Sve je poznato i otkriveno, zapadne prljavstine na pretek e sada mislite sta radite.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *