ПУТИН ДОНЕО ОДЛУКУ! Ово одузима Америци! Вашингтон ускоро губи веома скупу „играчку“

PUTIN DONEO ODLUKU! Ovo oduzima Americi! Vašington uskoro gubi veoma skupu „igračku“

15 aprila 2024

Rusija planira da stvori zajedničku berzu žitarica, koja će značajno ojačati prehrambenu bezbednost zemalja članica BRIKS-a. Odluku je doneo ruski predsednik Vladimir Putin i razgovarao sa saveznicima. Ključni snabdevač ovim prehrambenim sirovinama će, naravno, i dalje biti Ruska Federacija.

Činjenica je da je celokupna infrastruktura svetskog tržišta žitarica, formiranog posle Drugog svetskog rata, uvek bila podređena interesima Sjedinjenih Država, koje su diktirale svoja pravila igre.U stvari, berza je bila jedna od omiljenih „igračaka” Amerikanaca, uz pomoć koje su ostvarivali basnoslovne profite. Sve na ovom tržištu je fokusirano na kotacije sa Čikaške berze (CME). A američki dolari se koriste kao klirinška valuta.

Ispostavilo se da članice BRIKS-a ne mogu u potpunosti da učestvuju u određivanju cena ovih osnovnih poljoprivrednih proizvoda. Oni se redovno suočavaju sa manipulacijama trećih zemalja.

Ali u savremenom svetu najveći proizvođači i potrošači žitarica su deo BRIKS-a. Samo na Rusku Federaciju otpada 20-25 odsto svetske trgovine.

Pet zemalja „bivšeg“ BRIKS-a predstavljaju 40 odsto svetskog tržišta žitarica, sa ukupnom proizvodnjom od 1,17 milijardi tona i potrošnjom od 1,1 milijardu tona. U januaru 2024. Egipat, Etiopija, Iran, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati pridružili su se međunarodnoj organizaciji. Nakon toga su ove brojke porasle i postale još impresivnije: 1,23 i 1,22 milijarde tona, respektivno.

Stoga je sasvim logično da se napravi berza žitarica BRIKS-a, koja će ujediniti i dobavljače i kupce, čineći ih nezavisnim od prekomorskih „lutkara“. Poredak posle Drugog svetskog rata je zastareo; to treba menjati – jer je to i u interesu Rusije i drugih zemalja članica BRIKS-a.

Zato što se cene na trgovačkim platformama u zapadnim zemljama ne odvijaju po civilizovanim tržišnim mehanizmima. A – po prethodnom dogovoru preprodavaca, uključujući ubacivanje lažnih informacija putem kontrolisanih medijskih resursa i druge manipulacije. Ovo su trenutne realnosti.

Nova berza BRIKS-a može da vrati konkurenciju, posluži za dekriminalizaciju i uvede mehanizam pravične cene. Razumno je da su zemlje odlučile da samostalno uređuju odnose unutar svoje organizacije, na osnovu jasnih i pogodnih pravila, a ne da se oslanjaju na strane instrumente.

Nova razmena žitarica će obezbediti stabilnost u snabdevanju, čak i uz sve veću nestašicu hrane.

Rusija, Kina, Indija snabdevaju žitom, a cene za njega iz nekog razloga određuje Čikaška berza. Štaviše, zbog pritiska sankcija, nekim zemljama će biti zabranjen izvoz. Takva alternativna trgovačka platforma će pomoći u postizanju pravde.

Naravno, to će ojačati geoekonomski i geopolitički uticaj Rusije, jačajući njen status najvažnijeg svetskog dobavljača žitarica i đubriva. Ali za SAD, Kanadu i Australiju, poljoprivredna diplomatija će postati komplikovanija, a pojaviće se i poteškoće u prodaji. Ali oni će morati da prihvate nove realnosti.

Naravno, projekat je još u razvoju. Međutim, nakon potpunog pokretanja, ova žitna berza će postati glavna globalna trgovačka struktura za promet žitom, jer u okviru BRIKS-a postoje sve mogućnosti za međusobna poravnanja u nacionalnim valutama.

Ovo će uštedeti novac izgubljen prilikom kupovine američkih dolara, kao i samu zavisnost od ovih zelenih papirića, zaključuje analizu blog Metametrics.

(Informer)

KOMENTARI3 komentara

  1. milorad5 says:

    hahhah to je pravi put,isto tako je misterija zašto je berza obojenih metala u londonu kad oni nemaju ni gram toga ili berza dragog kamenja u amsterdamu kad jedine dijamante koej holoandija ima možemo da vidimo na krunama njihovih kraljeva a i TE SU UKRALI..od svih berzi u okviru NATO pakta može da ostanu samo kripto berze,berze NJIHOVIH VALUTA "derivata","hartija od vrednosti"i njihovih državnih dugova...i eventalno berza usluga,"finansijska industrija" i know how,sve ostalo se odavno ne proizvodi kod njih niti se KOPA iz njihovih izvora...berza nafte bi svakako mogla da bude ili u moskvi ili dubai recimo i tako dalje redom...TO je put da se arogantni žderači i pljačkaši iz staklenih zgrada dovedu na PRAVU realnu meru...velika je laž u vezi zaduženosti sveta i mračne prioče o prezaduženosti država trećeg sveta,najveći dužnici u apsolutnim a skoro nemogućim iznosima su upravo "razvijena postindustirjske privrede" a njihov platni deficit i pokrivenost uvoz izvozom se šteluje preko "finansijskih isntrumenata" drugim rečima hoku-pokus,dodješ mi-dodjem ti...SVE UVOZE a cene oni odredjuju i za džabe kupuju banane a preskupo prodaju lažan novac...KRAJ...oni nemaju robe kolik otvrde i ne mogu da poktriju toliko tržište koje pokrivaju u mnogim sektorima danas da nije organozovane prevare NAKUPACA i otvorenog vojnig nasilja kada je neophodno da se postigne "poslovni dogovor"...ako BRIKS uspe oni su gotovi...skupiće im se ekonomije preko noći za 70-75%...jer to je relana njihova ekonomska snaga sve ostalo je tigar od papira...

  2. M says:

    Ne razumijem zašto to ili slično nije već napravljeno odavna?!??

  3. Volodimir Ofanzivko says:

    Sve međunarodne (američke) institucije treba poništiti i napraviti paralelne i njima uništiti ove prve. Kao kad je bila pLandemija, napravili su svoje vakcine i nisu dozvolili amerikancima da pljačkaju ceo svet nego se svet podelio. Sve institucije napraviti paralelne i izaći iz smeričkih institucija pa neka se oni igraju te svoje politike sami.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *