Putin: Dosta nam je toga da se Amerika ponaša kao imperija

Putin: Dosta nam je toga da se Amerika ponaša kao imperija

12 juna 2013

0508-Russia-Putin-quiz_full_600Američka politika je postala talac svojih imperijalnih ambicija. Posle raspada SSSR-a, SAD je jedno vreme postala jedini lider u svetu. Ali, to je za Ameriku postala svojevrsna zamka, jer su počeli da se osećaju kao imperija, rekao je Vladimir Putin u razgovoru sa novinarima TV kanala „Raša tudej“ („Rusija danas“) koji se emituje za publiku u inostranstvu.

– Imperija ne može sebi da dopusti da pokazuje slabosti, a bilo kakav pokušaj da se dogovori sa partnerima često se unutar zemlje shvatao kao slabost, a to rukovodstvo SAD sebi nije moglo da dozvoli – objasnio je Putin.

Ruski predsednik smatra da sadašnje rukovodstvo SAD odlično razume da jedna zemlja, pa ni SAD, nije u stanju da sama reši sve svetske probleme, ali zbog unutrašnjo-političkih razloga ne može da ide na kompromise.

– Između Rusije i Amerike danas praktično ne postoje ideološke protivrečnosti, već fundamentalne kulturološke razlike. U osnovi američkog samosaznanja leži individualizam a u osnovi ruskog kolektivizam – kazao je Putin i kao primer svojih stavoava naveo heroinu romana „Prohujalo sa vihorom“, Skarlet Oharu, koja nije mogla da zamisli da će gladovati. – Ruski čovek, živi sa drugačijim vrednostima, više duhovnim i približenim Bogu. Zbog svega toga, Rusima i Amerikancima je teško da shvate jedni druge, ali je moguće. Uostalom, u teškim vremenima kao što su Prvi i Drugi svetski rat, SAD i Rusija su bili na istoj strani barikada.

I ovom prilikom Putin je zamerio Amerikancima što se mešaju u unutrašnju politiku Rusije.

– Naša diplomatska služba ne sarađuje sa pokretom „Okupiraj Vol-strit“, dok američka direktno podržava opoziciju u Rusiji. Mislim da to nije u redu – rekao je Putin naglasivši da je država dužna da u interesu većine primeni zakonska sredstva ako neke opozicione snage deluju izvan zakona. – Kad se do događa u Americi, onda oni to smatraju „normom“, a kad to mi činimo, onda nas kritikuju. Ali u Rusiji smo već navikli na američke dvojne standarde i više ne obraćamo pažnju na njihove primedbe.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *