ПУТИН ДОСТАВЉА С-400 ИРАНУ, 18. ОKТОБАР ЈЕ ДАН „Д“?

PUTIN DOSTAVLJA S-400 IRANU, 18. OKTOBAR JE DAN „D“?

7 oktobra 2020

Ruski diplomata otkrio je da ih američke pretnje uopšte ne interesuju i da će, ukoliko Iran to želi, dostaviti Teheranu sistem protivvazdušne odbrane S-400.

– Kao što znate, dostavili smo Iranu S-300S. Rusija nema problem da snadbe Teheran sistemima S-400, i to nikada nije ni bio problem – rekao je ruski ambasador u Iranu Levan Jagarjan u intervjuu za iranske medije.Ambasador je rekao da je Moskva spremna da sedne za pregovarački sto sa predstavnicima Irana odmah nakon 18. oktobra nakon isticanja embarga nametnutnih od Ujedinjenih nacija.

– Spremni smo da pregovaramo o isporuci S-400 sa Iranom. Ovo prestaje da bude pitanje međunarodnih institucija odmah nakon isticanja sankcija koje su usvojene rezolucijom 2231 20. juna 2015. godine – rekao je ambasador.

Vojni izvori raznih zemalja su u svojim izveštajima potvrdili da Iran poseduje sisteme S-300 i da njima pokrivaju svoj vazdušni prostor stacionirani oko Bander Abasa, Bušira, Isfahana i Teherana – mestima koje predstavljaju značajne vojne i lokacije i gde su smeštene nuklearna postrojenja kao i brojne značajne fabrike.

Podsetimo, kada je Amerika premestila svoje trupe u Persijski zaliv prošle godine, Iran je poslao S-300 duž obale dajući jasan signal da je spreman da ih upotrebi ako Amerika preduzme neku akciju.

I dok Iran sa nestrpljenjem iščekuje 18. oktobar, Vašintgton ne odustaje od produženja sankcija. Amerika je već javno zapretila svim zemljama koje imaju nameru da prodaju oružje Teheranu da će im uvesti sankcije.

Američke sankcije se ne odnose samo na prodaju naoružanja, već i na tehnologije, saradnju, finansije i održavanje.

Međutim, ruski ambasador je naglasio da ih američke pretnje ni malo ne dotiču i da će nakon 18. oktobra nastaviti saradnju sa Iranom.

KOMENTARI7 komentara

 1. M says:

  U Iranu je u zadnjih godinu dana explozijama razoreno možda i desetak vitalnih objekata!Što znači da netko protivan Iranu,pronalazi način to uništiti,što i kada hoće,neobranjivo,čak nevidljivo,da se nezna ni tko,ni kako!Znači da F-35 nije propao projekat-avion,kao i elektronika koja stoji iza toga(te nevidljivosti)!Osim toga,USA-Izraelski dronovi su u Siriji absolvirali S-300 itd.radare-elektroniku,i izgleda ih mogu bez problema(dronovima)uništiti!I inače tim dronovima rade čuda,pogotovo u suvremenom integriranom ratištu!A sve je to luk i voda,jer iza toga možda stoje i puno moćnije tehnologije!Naime,postoje indicije da su u posljednjoj godini desetine explozijom uništenih vitalnih objekata u Iranu,Sj.Koreji,Kini,itd.,uništeni zapravo iz Svemira-satelita,vjerovatno nekim topovima elektronskih čestica ili laserskih fotona,ili slično?!?Hoću stoga reći,da S-300 ima smisla samo ako je praćen i drugom vrhunskom tehnologijom,ali i organizacijom do efikasnog integriranog ratišta!A to je veliki posao,a za to treba i visoki profesionalizam!

  • E.Lirsch says:

   S-300 je prevazidjen. To je sigurno a vrlo je moguce da i cudne eksplozije nisu slucajnost ili nemar. Na zalost malo se o tome zna.

  • TheSaint says:

   S-300/S-400 je samo jedan sloj zaštite i nikada ne deluje sam u prostoru, uvek ima pratnju sistema drugog i trećeg sloja zaštite kao što su BUK-M2/BUK-M3 i Pantsir/TOR. Suludo je pričati o tome da Amerika i Izrael mogu da da ispolje nadmoć nad ovim sistemima, šanse da se ovakav višeslojni sistem probije su 0,00000001%.

 2. Rista says:

  Rusija je prodala te ESOVE Iranu još pre 10 godina ako se ne varam. A isporučiće ih tek posle delimičnog ukidanja sankcija Iranu. Drugim rečima, onda kada AMERIKA ukine te sankcije. Koliko treba malom mozgu da shvati da Rusija čeka dozvolu iz Amerike da isporuči ono što je već prodala? Mislim oko dva minuta, ako bude razmišljao u tom smeru. Recimo, Turskoj je prodala pre dve godine i isporučila u roku. Pre godinu dana. Kada Ruska politika bude snažna kao i Turska i kada bude ispunjavala bar trgovačke dogovore kako i potpiše, a ne da čeka dozvole "Međunaordne zajednice" onda će Rusija postati jedan od glavnijih igrača sa kojim će rado zaigrati i druge države. A dotle, ne samo da će polako gubiti na svetskoj sceni, nego će uskoro vrlo teško moći da sklopi bilo kakav ugovor sa nekom državom. SHVATAM DA NEMA SNAGE; ALI AKO SE POVUČE U SVOJ SIGURAN ĆOŠAK; ČEKAJUĆI DA UGRIZE SVAKOG KO JOJ SE PRIBLIŽI; ameri i NATO će sigurno dotle napraviti motke i razbijati joj zube i ne prilazeći ćošku. To se već događa. Politika Rusije danas, iako prisilna, ipak je pomalo nerazumljiva. Da ne kažem nerazumna. Na mostovima štede na ćuprijama gube. Neće to tako moći još dugo. Rusija se mora što pre zaštititi. To se zove preventiva. Ima samo dva puta, iliti alternative. Raspad i okupacija ili preventiva. Šta se Rusiji isplati više? Pa ni jedno, ali jedno od ta dva Rusija treba da uradi, jer ako ne uradi, jedno od ta dva će se svejedno dogoditi. Ili da čeka još koju godinu i zaista miroljubivo završi kao i SSSR. Eto, to je zao trenutak u kojem se Rusija nalazi i zato u Rusiji ipak postoji vrlo velika opasnost od SCENARIJA SSSRa.

  • E.Lirsch says:

   Sve navedeno je tacno. Gotova prica.

 3. M says:

  Ako Rusija proda S-300 Iranu,onda i USA može prodati što hoće npr.Ukrajini!Možda je i u tome suzdržanost Rusije u toj prodaji!?!

 4. Suzuki Vitara says:

  Koliko pljuvanja po Rusiji, jel za pare ili iz nacionalnih [ vasih ] interesa ? Mogu da zamislim, nije vam lako, Rusi vam jebu gazde gde ih dovate, a vama ostalo samo da kevcete iza plota.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *