Putin dovodi Rusiju do takve moći da Zapad ne zna kako da se postavi

Putin dovodi Rusiju do takve moći da Zapad ne zna kako da se postavi

12 maja 2014

Putin Views Russian Arms On Display At ExpoPre dve godine je Vladimir Putin bio ponovo izabran na dužnost predsednika Ruske Federacija. Za to vreme je postalo izvesno da će treći mandat biti značajan kako za Putinovu političku karijeru tako i za zemlju. Za sada se sve tako i dešava.

Većina u Rusiji je jednodušna u oceni da će tokom trećeg mandata Putin morati da se suoči sa mnogim novim izazovima od kojih su glavni – neophodnost promena i izbor novog scenarija za razvoj zemlje u predstojećim godinama.

Evo nekih mišljenja na tu temu.

Anatolij VAaserman, stalni autor portala Odnako:

Putin će rešiti sukob sa Zapadom, imaju i on i Rusija iskustvo za tu borbu

Putin Rusku Federaciju dovodi do takvog nivoa moći da nikome više ne padne na pamet da hapsi građanina Ruske Federacije po optužnici koja je sastavljena u Holivudu.

Sada je Rusija, koliko mogu da sudim, prilično blizu tog nivoa moći. Ali, pre nego što taj nivo bude ostvaren, pred nama je novi zadatak – treba dovesti Rusku Federaciju do takvog stepena sile da nikome više ne padne na pamet da ubija ljude samo zato što govore ruski ili žele da se pripoje RF

Više puta sam govorio da se Vladimir Vladimirovič Putin menja u istom pravcu u kome se i ja sam menjam. U smislu da se bukvalno, na moje oči, stalno oslobađa ekonomskih i političkih zabluda u kojima sma i ja sam donedavno bio.

Smatram da je razlog za takve promene takođe prilično očigledan.

Još sredinom 2011. godine, pre nego što je Vladimir Vladimirovič istakao svoju kandidaturu za svoj drugi prvi mandat – upravo tako jer pravnički to nije treći, već drugi prvi – na internet televiziji „Rossiя.Ru“ rekao sam da je upravo Putin jedini prihvatljivi predsednički kandidat za Rusku Federaciju jer su mu na Zapadu napravili takvu reputaciju da bi kao privatno lice, u najboljem slučaju, odmah dospeo u Haški tribunal po optužnici koja je isisana iz prsta.

Isto onako, recimo, kao Viktor Anatoljevič But koji je u zatvor dospeo po optužnici koja je sačinjena u Holivudu – on je iskorišćen da bude prikazan kao lik zlog trgovca oružjem.

Dakle, jedini način da Vladimir Vladimirovič izbegne takvu sudbinu jeste da se Ruska Federacija dovede do takvog nivoa moći da nikome više ne padne na pamet da hapsi građanina Ruske Federacije po optužnici koja je sastavljena u Holivudu.

Sada je Ruska Federacija, koliko mogu da sudim, prilično blizu tog nivoa moći, samo ga još nije dostigla. Ali, pre nego što taj nivo bude ostvaren, pred nama je novi zadatak – dovesti Rusku Federaciju do takvog stepena sile da nikome više ne padne na pamet da ubija ljude samo zato što govore ruski ili žele da se pripoje Ruskoj Federaciji.

Taj zadatak je, naravno, malo složeniji. On zahteva ne samo unutrašnje snage, već i otvoreni sukob sa Zapadom, ali je i on u potpunosti rešiv. Zato se veoma nadam, da će Vladimir Vladimirovič naći, a možda je već i našao neke druge pristupe rešenju ovog zadatka. Jasno je da ti pristupi zahtevaju ako ne pravno, a onda sigurno faktičko proširenje Ruske Federacije, a jasno je da će se i Zapad takođe potruditi da se na neki način protiv toga bori.

Šta da se radi. Rusija, generalno, ima iskustvo u borbi. Ima ga čak i Putin lično.

Zato smatram da će se uz njegova pametna dejstva drugi prvi mandat njegove vladavine završiti tako što će ga pri kraju njegove vladavine narod sa radošću ponovo izabrati.

Dmitrij Pučkov, za Odnako:

Odavno je formirao svoja uverenja i ciljeve

Iskreno rečeno, ne vidim, da će se Putin menjati. To je čovek koji je poodavno formirao svoja uverenja, ciljeve i slično.

Vidim kako svet menja i kako se, recimo, u skladu sa tim menja politika. To jest za neke promene u zemlji potrebno je dosta vremena. To vreme prolazi.

Promene? Da. Smatram da su pozitivne, dobrih je daleko više nego loših.

Kod mene je kao kod Kineza, za koje je Mao Cedun 80 odsto dobar,a ostalih 20 baš i nije.

Mihail Leontjev, glavni urednik Odnako:

Obnovitelj Rusije koji se ne menja

Sada se, u suštini, vidi i postaje jasno da nema nikakvih promena.

Generalno, promene postoje, u spoljašnjem javnom crtežu politike, a Putin – kako je bio oprezan, dosledan i pouzdan obnovitelj Rusije, tako je i ostao.

Kvantitet je prešao u kvalitet samo na spoljašnjoj konturi, na crtežu.

To što on sada radi, on je smatrao da treba da radi od samog početka. I sve što će u buduće da učini – u to sam apsolutno siguran – on zna i sada.

To jest nije se pojavio nikakav novi Putin – on je takav kakav je i bio.

Smene: počele sa Serdjukovom…

Prva godina Putinovog predsednikovanja označena je samo sa dve smene – ministra odbrane Anatolija Serdjukova i ministra razvoja Olega Govoruna.

U drugoj godini promene nisu bile samo kadrovske, već i strukturne. Smenjeni su šefovi Centralne banke, Obračunske palate, mnogi pomoćnici i stalni predstavnici predsednika, potpredsednici, ministri ekonomskog razvoja i za razvoj Dalekog Istoka.

Pojavili su se i novi potpredsednik vlade i novo ministarstvo – građevine i komunalno-stambene privrede.

Lični život

U junu prošle godine objavljeno je da se razvode Ljudmila i Vladimir Putin koji su gotovo trideset godina bili u braku.

Najbolje Olimpijske igre

Najveći događaj bile su zimske Olimpijske igre.

MOK je ocenio da su to bile najbolje igre otkako se održavaju ovakva takmičenja.

Ruska reprezentacija je igre završila najboljim rezultatom od kako se Rusija takmiči, boljim i od rezultata SSSR, dok je paraolimpijska reprezentacija osvojila 80 medalja i pobila rekord Austrije od pre 20 godina.

Povratak Krima

Najvažniji događaj tokom Putinovog predsednikovanja bio je povratak Krima u sastav Ruske Federacije.

Na referendumu se oko 90 odsto Krimljana izjasnilo da želi pripajanje Rusiji.

Odluku da Rusija potvrdno odgovori na molbu Krima da se pripoji RF doneo je „Putin lično“, izjavio je njegov pres sekretar Dmitrij Peskov.

Upravo je taj događaj doveo do neviđene popularnosti Putina, ali i do zapadnih sankcija.

MUHIN: Izazvao ljubomoru u Briselu i Vašingtonu

„Putin je prešao na kvaliteno novi politički nivo. On je postao lider svetskih rejtinga po uticaju, čime je doveo svoje evropske i američke kolege do napada ljubomore“ – smatra generalni direktor Centra za političke informacije Aleksej Muhin.

„Važno je da, nakon izbora, nije došlo do pada njegovog političkog uticaja, što ga je učinilo nezavisnim od različitih političkih i biznis-grupa u zemlji i omogućilo da vodi unutrašnju politiku u skladu sa obećanjima koja je dao kada je pobedio na izborima 2012. godine“ – ističe Muhin.

KONjKOV: Sposobnost odlučivanja u kriznim situacijama

Politikolog Aleksej Konjkov procenjuje da je rad ruskog lidera u poslednje dve godine na međunarodnoj areni pokazao da je RF u stanju da odbrani svoje nacionalne interese.

Po njegovom mišljenju, Putin je prodemonstrirao čitavoj svetskoj zajednici mogućnost da donosi odluke u kriznim situacijama, ali tako da se ne dovode u pitanje ruski interesi.

SLATINOV: Vratio se na put ruske civilizacije i ne boji se Zapada

Ekspert Instituta za humanitarno-politička istraživanja Vladimir Slatinov ističe da je Putin uspeo da okupi većinu građana Rusije oko konzervativnih ciljeva. I dodaje da je takva konzervativna orijentacija omogućila da se formuliše ideja posebnog puta Rusije – „kao samostalne civilizacije, sa posebnom formom političke organizacije, uz samostalno pozicioniranje u svetu i sa misijom da integriše postsovjetski prostor u okviru vlastitog, a ne nekog evropskog ili azijskog projekta“.

„Ta nova politička linija dosledno je realizovana u poslednje dve godine u svim osnovnim sferama državnog života. Najdoslednije je to učinjeno u spoljnoj politici gde je Rusija konačno ojačala svoj poseban status samostalnog igrača koji je u stanju, kada smatra da je to potrebno, da uputi izazov Zapadu“ – objašnjava Slatinov.

(Fakti.org)

KOMENTARIJedan komentar

  1. mladen says:

    o vladimiru putinu je sve suvisno pricati jel njegova dela govore o njemu. pragmaticna osoba, sa jasnim stavom.rusija je dugo tragala za politicarem ovog profila,a fala bogu sad ih ima vise u rusiji koji dele njegove ideje,a to je ruska moc.rusija je kroz istoriju imala uvek velike mislioce-vojskovodje i zato je porazila sve velike osvajace,velikog napoleona, osmansko carsvo,austro-ugarsko carstvo, hitlera i njegov treci rajh.e sad je veliki strah amera i zapadnog imperijalizma da se i njihovo carstvo ne srusi kao kula od karata,ali taj rasplet tek sledi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *