PUTIN DRŽAVNIM SLUŽBENICIMA: Izvadite svoje novčanike pa slavite

PUTIN DRŽAVNIM SLUŽBENICIMA: Izvadite svoje novčanike pa slavite

14 decembra 2013

Vladimir Vladimirovic PutinRusi vole slavlja, normalno je da se proveselimo i popijemo čašicu votke, ali za to ne smeju da se troše državne pare, poručio je Vladimir Putin sa skupa svojih pristalica. Ova njegova opaska pokvarila je planirane raskošne zabave mnogim velikim državnim kompanijama i činovnicima. Naime, jedan od Putinovih pristalica, predsednik organizacije „Oslonac Rusije“ Aleksandar Brečalov, upozorio je predsednika na namere nekih državnih korporacija da za slavlja potroše velike sume novca. Kažu da je Putin „eksplodirao“, odmah reagovao (iako nije protiv slavlja) i napomenuo da sve treba biti „razumno“ jer je u vreme ekonomske krize organizovanje gala večera može samo da iritira obične građane.

– Koliko hoće, neka potroše, ali iz svog džepa, jer tako se nekada slavilo. Teško mogu da zamislim da smo u organizaciji u kojoj sam nekada radio, u KGB SSSR-a, uzimali državni novac za korporativna slavlja. Mi smo se takođe sastajali ali smo od svoje plate davali novac za veselje. Bez toga se ne može. Međutim, divljaštvo je da se slavi državnim parama – rekao je Putin.

Posle njegovog oštrog stava u državnim kompanijama nisu spremni da razgovaraju sa novinarima o korporativnim slavljima. Organizatori se brane da su to interni skupovi i da se o njima ne treba javno govoriti.

– Ako bude donet zakon da državne kompanije ne budu smele da troše novac na ovakve zabave, mi ćemo se pridržavati toga – kažu u najvećoj ruskoj naftnoj kompaniji „Rosnjeftu“.

Putinova kritika je imala trenutni efekat. Neke firme otkazuju već postignute dogovore, pa su pevači i muzičari morali da snize svoje cene nastupa. Žale se i vlasnici skupih restorana.

U privatnim kompanijama postoji praksa da saradnici sami odluče žele li da dobiju bonus na platu ili da se taj novac potroši na novogodišnju proslavu. Iskustvo govori da 70 posto saradnika radije hoće novac, nego zabavu.

Na osnovi informacija o povećanju broja kompanija koje će u SAD organizovati korporativna novogodišnja slavlja, tamošnji novinari su zaključili da je to najbolji pokazatelj da se izlazi iz ekonomske krize. Istraživanja su pokazala da čak u 96 odsto firmi nameravaju da organizuju korporativnu prednovogodišnju večeru. Takav procenat je bio poslednji put još 1997. godine.

I Ruska kompanija „Superdžob“ takođe tvrdi kako se kriza sve manje oseća. U Rusiji je 2008. godine u vreme početka krize petina kompanija odustalo od prednovogodišnjeg slavlja. A ove godine u restoranima će praznovati oko 50 posto ruskih kompanija.

Iskustva prethodnih godina govore da se posle ovakvih prednovogodišnjeg slavlja u Rusiji povećavao broj razvoda brakova! A bilo je i slučajeva da se neki toliko napiju i naprave takav „šou“, da ih je sramota da se posle Nove godine pojave na radnom mestu, već tiho dođu da uzmu svoju radnu knjižicu.

CIFRE ZA VRTOGLAVICU

Može da zvuči neverovatno, ali najveći honorar za koncerte u ovo doba godine u Rusiji ima operska diva, svetski poznata Ana Netrebko. Ona za noć dobija 300.000 evra. Na drugom mestu je najpopularnija ruska i nekada sovjetska pevačica „zabavnih melodija“ Ala Pugačova, koja naplaćuje koncert 250.000 evra. Njena stara rivalka Sofija Rotaru za koncert dobija 150.000 evra, koliko i sada dosta popularni Stas Mihajlov. Donedavno velika zvezda ruske estrade Filip Kirkorov za noć traži 100.000 evra.A zvezde sa Zapada, koje iznajmljuju bogati Rusi, dobijaju znatno više – najmanje milion dolara za noć!

ŽELjE I STVARNOST

– Korporativna slavlja imaju jedan cilj: da motivišu personal, da se stvore prisniji odnosi i da bolje rade. Važno je da zaposleni mogu da se opuste i porazgovaraju u neformalnoj atmosferi – objašnjava Genadij Fofanov iz moskovske „Solid banke“. Ali profesorka Jelena Zavjalova iz Više škole menadženta iz Sankt Peterburga kaže da njena istraživanja pokazuju da potrošene pare za „korporativke“ nemaju željenog efekta. Pola ispitanika smatra da takva stimulacija bitno ne može da poboljša atmosferu u kolektivu.

(Novosti)

KOMENTARIJedan komentar

  1. tandaramandara says:

    Hoće li neko iz naše vlade ovo pročitati i hoće li im pasti na pamet da se i oni ovoga pridrđavaju, jest da smo mi kad su ovakve stvari bogatiji i od nemačke ali čisto da se neki dinar prištedi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *