ПУТИН ДРЖИ СВЕ КОНЦЕ У СВОЈИМ РУКАМА! Ако не буду играли по правилима, АМЕРИКАНЦИ ЋЕ ЗАВРШИТИ У МРАКУ

PUTIN DRŽI SVE KONCE U SVOJIM RUKAMA! Ako ne budu igrali po pravilima, AMERIKANCI ĆE ZAVRŠITI U MRAKU

24 septembra 2023

Zapadne zemlje, a posebno Sjedinjene Države, zavise od ruskog uranijuma, izvestio je „Blumberg“.

– Oko 18 meseci kasnije nakon početka „specijalne operacije“ korporacija „Rosatom“ je i dalje najveći svetski proizvođač uranijuma. On i dalje snabdeva skoro četvrtinu od 92 američka nuklearna reaktora i desetine drugih elektrana u Evropi i Aziji – navodi se u tekstu.

Zapadne vlade ne uvode sankcije Rosatomu jer to preti da nanese veću štetu njihovoj sopstvenoj ekonomiji nego ruskoj.

– Mi snosimo troškove preteranog oslanjanja na Moskvu za nuklearno gorivo, i ne samo mi, čitav svet – rekao je Pranaj Vedi, savetnik za nuklearna pitanja Bele kuće, iz Saveta za nacionalnu bezbednost.

Situacija se dodatno zakomplikovala posle vojnog udara u Nigeru, na čijoj teritoriji se nalazi oko pet odsto svetskih rezervi uranijuma. Ako zapadne zemlje ne mogu da pronađu alternative, suočiće se sa neprijatnim izborom- ili nastaviti da sarađuju sa Rusijom ili zaustaviti reaktore, navodi „Blumberg“.

Čak i uz pozitivan scenario, Zapadu će biti potrebno oko pet godina da prevaziđe zavisnost od „Rosatoma“, citira publikacija reči bivšeg zamenika američkog sekretara za energetiku Dena Ponemana.

SAD su u prvoj polovini godine od Rusije kupile 416 tona uranijuma, što je 2,2 puta više nego u istom periodu prošle godine. Vašington je za to platio 696,5 miliona dolara.

KOMENTARI2 komentara

  1. persida says:

    Znaci, sve price o sankcijama su za budale. Nema vise drzava, samo korporacija. Zato je i sukob izmedju Zapada i Istoka prica za sirotinju.

  2. Pingback: PUTIN DRŽI SVE KONCE U SVOJIM RUKAMA! Ako ne budu igrali po pravilima, AMERIKANCI ĆE ZAVRŠITI U MRAKU – Sedma Sila

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *