ПУТИН: Епоха Запада се завршава

PUTIN: Epoha Zapada se završava

6 septembra 2019

Vladimir Putin je juče nastupio na Istočnom ekonomskom forumu u Vladivostoku i rekao – zamoljen da otkrije hoće li se odazvati pozivu da ide na naredni samit G-7 (u SAD) – kratko rekao:

„Smatram da se epoha Zapada završava“.Prethodno je saopštio da će i Rusija proizvesti rakete, koje su bile zabranjene Sporazumom o raketama srednjeg i malog dometa, ali da ih neće rasporediti sve dok to ne učine Sjedinjene Države.

Naglasio je da ga brine eventualno američko raspoređivanje `zabranjenih raketa` u Japanu i Južnoj Koreji jer bi predstavljalo pretnju velikom delu teritorije Rusije. Posebno bazi ratnih brodova u Vladivostoku i podmornica na obali Kamčatke.

Predsednik RF je u ovom kontekstu podsetio Amerikance ne poznate reči koje oni pripisuju svom gangsteru Al Kaponeu: ubedljive reči su dobre ali veći efekat imaju ubedljive reči i Smith & Wesson.

Putin je učesnicima Foruma rekao da je Donaldu Trampu nudio da SAD kupe od Rusije hipersonično oružje, uključujući hipersonične udarne raketne sisteme.

Ispričao je: „Donaldu sam rekao: želiš li da ti te sisteme prodamo? Tako ćete to oružje i vi imati pa će postojati na tom planu ravnoteža. Sa američke strane je odgovor bio da će i oni te sisteme uskoro proizvesti. U redu, neka proizvode, ali bi im bilo jeftinije da od nas kupe. Mi bismo na tome zaradili, a bila bi uspostaljena ravnoteža“.

Ruski lider je u nastavku rekao: „Mi smo bili spremni i na kooperaciju sa Amerikancima povodom našeg putničkog aviona MS-21. Kooperacija sa njima povodom određenih delova i sklopova bila bi umesna jer oni od nas kupuju titan u velikim količinama i proizvode `Boinge` od našeg titana. Možda je i bolje što su odbili jer u rpoizvodnji tih aviona nećemo ni od koga zavisiti“.

KOMENTARI6 komentara

 1. Zoran says:

  Verovatno se zavrsava cim mi jurimo u njega.

 2. Mile says:

  Ih, Putin je napravio konstrukciju za G 10, G7 + Turska + Kina + Indija. Naime, kaže da predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan nedavno je pitao: zašto na dnevni red nikad nije stavljao pitanje uključivanja Turske u taj format saradnje. "Turska je kupovinom sistema S-400 ojačala odbrambeni sistem. Uporedo s Kinom i Indijom, prikladno bi bilo i Tursku uključiti u format saradnje G7, s obzirom na njenu regionalnu i međunarodnu ulogu", rekao je Putin. Istakao je da podržava ideju multipolarnog svetskog poretka te poručio da je liderstvo Zapada okončano.

 3. Milan says:

  Rusiju bi da vrate u G7 sa ciljem da postignu raniju kontrolu nad Rusijom, i da na taj način Zapad povrati svoju narušenu opadajuću dominaciju nad svetom. Zapad slabi zbog toga što su izgubili kontrolu nad Rusijom i zbog rasta Kine. Američka hegemonija je imala maksimum dok su ostvarivali veliku dominaciju i u Evropi i u Aziji. Ali sada moć Amerike opala je istočnom delu Evrope i širom Azije. Otuda su nastale ove šaljive kombinacije da će u G7 ući države Rusija, Kina, Indija, Turska, itd.

  • teoretičar says:

   Izuzetno dobar, jasan i povezan komentar. Eto, koliko razmišljanja imamo svakodnevno na ovom portalu, ali je nekako svima promakao ovakav pogled, koji zaista ima svoju težinu. Ovo vam je izuzetno dobro, a za ona prva tri reda kažem da su biser shvatanja. Možda će mnogi pomisliti da su generalno istog stava, ali sada je lako imati vaš stav.

 4. Cp6a says:

  Kad fajront objavi najveći svetski lider, onda to ima težinu. A kad se još i sprda s njima, onda sam siguran da će i nas sunce da ogreje mnogo ranije nego što smo se nadali.

 5. persida says:

  Buducnost je jasna, svako dete ce u dzepu imati po dve bombe da baci na drugu decu. Milina jedna.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *