ПУТИН: Геополитичке промене које нисте предвидели

PUTIN: Geopolitičke promene koje niste predvideli

6 januara 2017

putin-43554

Iz svoje kancelarije u Kremlju, predsednik Ruske Federacije se sigurno seća podoficira KGB-a Vladimira Vladimiroviča Putina, stacioniranog u Drezdenu u bivšoj Istočnoj Nemačkoj, koji je tamo posmatrao kraj sveta, „njegovog“ sveta.

Šta se dešavalo tada u glavi ovog tridesetsedmogodišnjaka koji je znao samo za komunističku diktaturu?

Teško je odgovoriti na to pitanje. Tokom narednih 27 godina, potpukovnik Putin će, pak, postati najmoćniji čovek na svetu.

Putinova međunarodna politika se ne može razumeti osim kada se uzme u obzir politika energetskih resursa. „Gazprom ima značajan ekonomski i politički uticaj na ostatak sveta,“ rekao je on još 2005. godine.

Zapadne obaveštajne službe (sa CIA-om na čelu) su tek od skoro shvatile dominantnu poziciju Rusije na svetskom tržištu energenata (gasa i nafte). Bilo je potpuno suludo i potpuni strateški promašaj Amerike i njenih satelita da krenu u energetski rat protiv Rusije.

Tek sada se vidi da im se to višestruko obilo o glavu dok je Rusija iz svega izašla sa manjim problemima. U tom vremenu je Rusija pretekla Saudijsku Arabiju i postala najveći proizvođač nafte na svetu.

Rat u Ukrajini, rat u Siriji i teroristički napadi će, usled neodlučne politike SAD-a i neadekvatne politike Evrope, ići Putinu u prilog.

Šok oko Trampove pobede će označiti definitivni poraz međunarodne politike Baraka Obame. Obamine „idemo u rat“ deklaracije manje od tri nedelje pre kraja njegovog mandata i neosnovano optuživanje Rusije za sajber napade će samo povećati ismevanje vlade koja će izgubiti moć nakon geopolitičke i geo strateške revolucije u svetu.

Smešno je videti da Obama optužuje Putina za ono što su i njegove lične službe (putem NSA-a) učinile njegovim saveznicima, kao na primer špijuniranje telefonskih razgovora nemačke kancelarke Merkelove i francuskog predsednika Olanda.

Još je smešnije kada vidimo odgovor predsednika Putina, koji je zauzeo ulogu „mirotvorca“ i koji smatra da je poslednja odluka američkog predsednika zanemarljiva.

Putin jedino Obami nije čestitao Novu godinu, ali jeste u Rusiji pozvao 35 američkih diplomata na prijem, vrlo sarkastično.

Da, memorija ovog potpukovnika je zaista veoma duga!

Webtribune.rs

KOMENTARI5 komentara

 1. Deda Brada says:

  Na čelu Rusije se, posle duže pauze, ponovo nalazi car. Nije bitno koji je zvanični naziv njegovog "radnog mesta", čovek je car.

 2. vlada says:

  Bio sakriven u cinu kapetana,cekao svoju priliku,starci po manastirima Rusije se molili da Bog posalje nekog i eto ti,prica sa vise strana,pa kad ga Kisindzer pira Ko ste vi Vladimire Vladimirovicu Putine,ko li jos tek stoji iza njega...

 3. Mlax says:

  Putin je izvrsioc naredbi sa vrha.Ima Rusija mnogo ,,Putina,, koji mogu da uskoce I menjaju ovog kad treba.Putin je personalizacija Ruske politike koju vode umovi mnogo iznad pomenutog.....

 4. punca says:

  Srbi Srećan Vam Badnji Dan. ŽIVELO Pravoslavlje. ŽIVELA bratska Rusija i Putin. Banja Luka = Moskva = Beograd .

 5. Luka says:

  Činovi od potporučnika do čina kapetana I klase koga su Rusi ( za razliku od nas koji smo ga ukinuli i imamo samo čin kapetana ) zadržali, su uvek bili činovi "nižih oficira." Od čina majora do čina pukovnika su bili ali i ostali činovi " viših oficira."Ruski Predsednik je po formalnom obrazovanju diplomirani pravnik sa dodatnim formalnim specijalizovanim vojnim obrazovanjem koje nije podoficirsko (mlađi oficiri prema našoj ranijoj terminologiji) jer su podoficiri (mlađi oficiri )formalno i svuda - lica sa isključivo i samo srednjim stručnim vojnim ili drugim za vojsku izjednačnim i upotrebljivim obrazovanjem. Ako se htelo reći da sadašnji ruski Predsednik nije tada imao najviše vojne činove i da je bio mlad oficir to ne znači ni da je i mogao da ih ima s obzirom na godine i konkretan posao koji je obavljao . Imao je potrebno i dovoljno formalno obrazovanje koje je stekao u svojoj državi ali ono nije u klasi podoficira . V.V. Putin je pored toga što je diplomirani pravnik bio i ostao oficir .U vojnom smisli on je sada kao Predednik RF i " glavnokomandujući" a da li to ili slično zvanje podrazumeva i neki poseban čin i koji kao i pod kojim uslovima (ratnim ili i mirnodopskim ?)manje je ili malo bitno i poznato (osim naravno za vojsku RF i njega kao Presednika RF)Uporedne sličnosti i dvojnosti civilno-vojnog obrazovanju su u istoriji poznate ali teško da je postojala bolja i za svoju zemlju uspešnija kombinacija ovog dvojstva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *