ПУТИН И АБЕ БЛИЗУ ИСТОРИЈСКОГ ДОГОВОРА! Амери бесни, јер су Руси и Јапанци чврсто одлучили… (ВИДЕО)

PUTIN I ABE BLIZU ISTORIJSKOG DOGOVORA! Ameri besni, jer su Rusi i Japanci čvrsto odlučili… (VIDEO)

15 novembra 2018

Japanski premijer Šinzo Abe izrazio je danas nadu da će Japan i Rusija rešiti teritorijalni spor koji imaju i potpisati mirovni sporazum, zasnovan na poverenju koje su izgradila dva lidera. Rešićemo teritorijalno pitanje i potpisati mirovni sporazum, na osnovu poverenja izgrađenog sa predsednikom Vladimirom Putinom, rekao je Abe nakon razgovora sa ruskim predsednikom.Abe je naglasio da je imao „suštinsku diskusiju“ sa Putinom o mirovnom sporazumu. Istakao je i da su razgovorima prisustvovali jedino prevodioci. Japanski premijer rekao je da je spreman da zajedno sa Putinom reši situaciju u kojoj nema mirovnog sporazuma između Japana i Rusije, koja traje više od 70 godina.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov prethodno je rekao novinarima da su se Putin i Abe saglasili da ojačaju rusko-japanske razgovore o mirovnom sporazumu, zasnovanom na deklaraciji iz 1956.godine.

(Sputnjik)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Miraš says:

    Otkud i čemu interesovanje Amerikanaca za rusko-japanski problem - problem Kurilskih ostrva?! Kurilskih ostrva ima 56 i prostiru se dužinom od 1.300 kilometara od ruskog poluostrva Kamčatka na severu idući na jug do velikog japanskog ostrva Hokaido, razdvajaju Ohotsko more od severozapadnog Pacifika. Sporna su 4 ostrva koja su najjužnija i koja su najbliža velikom i najsevernijem japanskom ostrvu Hokaido: Kunašir, Habomai, Iturup i Šikotan tkzv. Južni Kurili. Godine 1956 postojala je namera u vidu zajedničke dekleracije da tadašnji SSSR zadrži dva ostrva Iturup i Kunašir koja su nešto severnije, a da Šikotan i Habomai koji su najbliži Japanu da ih vrati Japanu nakon potpisivanja mirovnog sporazuma. Trenutno na ostrvima Iturup i Kunašir Rusija jača svoje vojno prisustvo, gradi dve vojne baze. Medjutim tada 1956 godine na nagovor Amerikanaca Japanci su ovo odbili tražeći sva 4 ostrva; dakle od tada jasno je da SAD nastoji da učini slabijom ovu strateški važnu kapiju za Rusiju. U pitanju je i kontrola Ohotskog mora koje je sa svih strana okruženo ruskim teritorijama te zato smatra se da je ono pod ruskim suverenitetom. Za Rusiju ta ostrva su kapija ka azijsko-pacifičkom regionu i treba imati u vidu i činjenicu da zimi zbog niskog saliniteta Ohotsko more nije baš plovno. ... Pokušali su da Rusiji preotmu crnomorski region 2014, zatim krajem 2015 pokušali su da izazovu ratni sukob Rusija-Turska što bi dalo za pravo Turskoj da zatvori pomorski prolaz Bosfor-Dardaneli. Takodje jako ih interesuje kontrola Severno morskog puta. Ima li neka teritorija oko Rusije koja Amerikance ne interesuje???

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *