ПУТИН И ЕРДОГАН ПОСТИГЛИ ДОГОВОР У ВЕЗИ Сирије и Идлиба

PUTIN I ERDOGAN POSTIGLI DOGOVOR U VEZI Sirije i Idliba

17 septembra 2018

Predsednik Rusije Vladimir Putin i njegov turski kolega Redžep Tajip Erdogan dogovorili su da se duž kontakt-linije u Idlibu između oružane opozicije i sirijske vojske formira demilitarizovana zona.

Duž kontakt-linije će do 15. oktobra biti formirana demilitarizovana zona u širini od 15-20 kilometara.„Na sastanku smo detaljno razmatrali ovu situaciju i odlučili da do 15. oktobra ove godine formiramo duž kontakt-linije između oružane opozicije i vladinih trupa demilitarizovanu zonu širine 15-20 kilometara“, rekao je Putin.

Demilitarizovanu zonu će duž kontakt-linije kontrolisati mobilne patrole turskih snaga i jedinica vojne policije Rusije, dodao je ruski predsednik.

„Do 10. oktobra 2018. godine, na predlog predsednika Turske, treba da se iz te zone organizuje povlačenje teškog naoružanja, tenkova, raketnih sistema, oruđa i minobacača svih opozicionih grupa. Kontrolu će u demilitarizovanoj zoni organizovati mobilne patrolne grupe turskih jedinica i jedinica ruske vojne policije“, objasnio je Putin.

Predsednik Rusije naveo je da je sa svojim turskim kolegom održao značajne i konstruktivne razgovore.

„Upravo sam imao značajan i konstruktivan razgovor sa predsednikom. Ovo je naš već četvrti sastanak ove godine. Kao što znate, bukvalno smo pre 10 dana zajedno učestvovali na rusko-tursko-iranskom samitu u Teheranu posvećenom rešavanju sirijske krize“, izjavio je Putin nakon sastanka sa Erdoganom.

Putin je dodao da su tokom pregovora uspeli da postignu ozbiljne i usaglašene odluke o Idlibu.

„Fokusirali smo se, između ostalog, na situaciju u provinciji Idlib, s obzirom na prisustvo velikih grupa militanata i njihove infrastrukture. Na današnjim pregovorima uspeli smo da donesemo ozbiljne odluke, pokrenemo se u rešavanju akutnog problema, donesemo usaglašene odluke“, rekao je Putin.

Putin je dodao da će sa sirijskim rukovodstvom u najskorije vreme biti održane konsultacije o rešavanju krize u Idlibu.

„Sve u svemu, ovakav pristup podržava rukovodstvo Sirije i u najskorije vreme ćemo održati dodatne konsultacije“, rekao je Putin novinarima.

Na sastanku je takođe dogovoreno da će Rusija i Turska nastaviti da koriste Astanski format za rešavanje problema u Siriji i formirati ustavni komitet.

„Važno je da i Rusija i Turska nameravaju da nastave da i dalje u potpunosti koriste Astanski format i mogućnost potrage za dugoročnim političkim rešenjima u Ženevi pod okriljem Ujedinjenih nacija. Nastavićemo da radimo na formiranju ustavnog komiteta iz redova predstavnika sirijskog rukovodstva, opozicionih snaga i civila. Zadatak (ovog odbora) je da se obezbedi pokretanje njegovog rada u najskorije vreme“, naglasio je Putin.

Prema njegovim rečima, Rusija i Turska su potvrdile odlučnost da se bore protiv terorizma u Siriji u svim njegovim oblicima i manifistacijama.

Sa svoje strane, predsednik Turske je izjavio da se na pregovorima u Sočiju sa ruskim kolegom dogovorio da je neophodno da se idlibsko pitanje rešava u duhu astanskog procesa.

Sporazum koji su Rusija i Turska postigle o sirijskoj provinciji Idlib omogući će da se izbegne humanitarna katastrofa u regionu, izjavio je Erdogan na konferenciji za novinare.

„Turska će ojačati svoje punktove u zoni deeskalacije. U tom smislu ćemo sprečiti humanitarnu katastrofu koja bi mogla da nastane kao rezultat borbenih dejstava“, istakao je Erdogan.

On je napomenuo da je Turska od samog početka sirijske krize „činila sve moguće“ da reši pitanje Idliba. Prema njegovim rečima, memorandum o Idlibu koji su potpisale dve zemlje garantuje da se Turska više neće suočavati sa ozbiljnim izazovima, a taj sporazum će takođe „biti dobro dostignuće za rusku stranu“.

(Sputnjik)

KOMENTARI5 komentara

 1. Bogomir says:

  putko polako ali sigurno sve izdaje i rasprodaje. Potpuna katastrofa.

 2. Oliver says:

  Isis je na kraju ipak dobio svoj kalifat.Sada demilitarizovana zona za zavtra 6 mes.-kalifat.Putko opet ponižava Ruse i Sirijce.((

 3. ! says:

  Znači da se Vladimir ukakio pred pretnjama NATO Pakla da će da bombarduju Damask i ruske baze u Siriji, ako Asad ili bilo ko drugi, koristi hemijsko oružije u Idlibu! Ili sam loše razumeo ovo Vladimirovo marš u rikverc?

 4. Miraš says:

  Idlib je odredjen za deeskaalacionu zonu još u maju 2017 godine. Oblik te zone je nepravilan, a geubo i u proseku u dužini ima oko 100 km i u širinu oko 60 km. Demilitarizovana zona koja se sad pominje je širine od 15-20 km duž kontakt linije. Ako ona uglavnom ulazi u teritoriju ranije odredjene deeskalacione zone, a izgleda da je tako, time se će se deeskalaciona zona Idlib prepoloviti! Naravno samo pod uslovom da iz demilitarizovane zone stvarno bude izvršeno povlačenje teškog naoružanja, tenkova, raketnih sistema, oruđa i minobacača svih opozicionih grupa i da turska i ruska vojna policija preuzme kontrolu. Zatim ovo izgleda i kao pametna kupovinu vremena. U narednih mesec dana do 15 oktobra će formirati demilitarizovanu zonu pa će onda pokušati da ostvare povlačenje teškog naoružanja, a već 06.novembra biće održani izbori za Konres i Senat u SAD. Amerikanci pred njihove izbore umeju da budu pojačano agresivni te da naprave vojni napad negde u svetu ili da naprave neke druge gadosti.

 5. Miraš says:

  Baš se nezgodno poklopilo vreme početka nove operacije snaga SAA koja bi duže trajala (oko 4-6 meseci) a mogla je početi u septembru i samo dva meseca kasnije su američki izbori. Još 01 avgusta zvanično je završena vojna operacija Basalt snaga SAA u jugozapadnoj Siriji što znači da nova veća operacija snaga SAA mogla je početi već 01 septembra. Duge konsultacije i usaglašavanja odlažu početak te operacije! Da je početkom septembra počela ta nova operacija Amerikancima bi bilo super da zbog njihovih novih izbora tresnu novu količinu raketa na Siriju. ... U kakvoj su sprezi američki izbori i važni dogadjaji u inostranstvu podseća nas vest od 04.11.2006. godine: "Sadam Husein osudjen na smrt".Samo jedan delić te vesti: Buš prezadovoljan. Američki predsednik Buš pozdravio je najtežu kaznu protiv čoveka sa kojim je ratovao kako on, tako i njegov otac u prvom Zalivskom ratu 1991. godine. "Suđenje Sadamu Huseinu je prekretnica u nastojanjima iračkog naroda da vladavinu tiranina zamene vladavinom zakona. To je veliko dostignuće za mladu iračku demokratiju i njenu ustavnu vladu.". ... Nekadašnji irački ambasador u Moskvi Abas Halaf smatra da je presuda Sadamu Huseinu deo američke predizborne kampanje. "Bušovoj administraciji, koja je izgubila poverenje američkog naroda, potrebna je pobeda. Kao što svi znamo, izbori za američki Kongres se održavaju sutra. Predsednik Buš i njegova administracija mora da su odlučili da presudu vremenski podese kako bi pala uoči izbora u Americi."

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *