Putin i Janukovič se dogovorili o saradnji Rusije i Ukrajine!?

Putin i Janukovič se dogovorili o saradnji Rusije i Ukrajine!?

7 decembra 2013

36258-368811356004004Predsednik Rusije Vladimir Putin primio je u Sočiju ukrajinskog kolegu Viktora Janukoviča.

Sastanak je imao radni karakter, a lideri dve zemlje razmotrili su bilateralne odnose i pripreme zasedanja rusko-ukrajinske međudržavne komisije u Moskvi, saopštio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

„Predsednik Ukrajine napravio je stanku na putu kući iz Kine. Tokom kratke radne posete, razmatrana su tekuća pitanja u okviru rusko-ukrajinskih bilateralnih odnosa, kao i pitanja vezana za pripremu sednicu rusko-ukrajinske međudržavne komisije u Moskvi“ – rekao je Peskov novinarima.

Informativna služba ukrajinskog predsednika saopštila je da su razmotrana pitanja trgovinsko-ekonomske saradnje u različitim privrednim granama i izrada budućeg Sporazuma o strateškom partnerstvu.

Do susret dvojice predsednika došlo je nakon što je Ukrajina prekinula pregovore o potpisivanju sporazuma o pridruživanju Evropskoj uniji. Kijev ističe da ne odustaje od potpisivanja sporazuma u budućnosti, ali da moraju biti uzeti u obzir svi rizici po ukrajinsku privredu.

Poslednji put predsednici Rusije i Ukrajine našli su se jedan na jedan pre mesec dana, 9. novembra, u Moskvi i svestrano razmotrili trgovinsko-ekonomske odnose Moskve i Kijeva. Pre toga su se sastali krajem oktobra u Sočiju.

Prethodno je ruski premijer Dmitrij Medvedev primio u Moskvi potpredsednika ukrajinske Vlade Jurija Bojka. Razgovaralo se opet o „intenziviranju saradnju u više pravaca“.

„U cilju nastavka saradnje, dogovorio sam se i s predsednikom i premijerom Ukrajine da intenziviramo rad u više oblasti“ – istakao je Medvedev.

On je napomenuo da je Ukrajinu nedavno posetio ruski vice-premijer Dmitrij Rogozin, „koji je obišao više preduzeća, kako bi video gde može da se započne saradnja: u industriji, vojnoj i svemirskoj industriji“.

„Ali, moramo i dalje da se krećemo napred“ – istakao je Medvedev i naglasio da Ukrajina ostaje „važan strateški partner Rusije“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *