ПУТИН И ЛУКАШЕНКО одржали састанак који је трајао пет и по сати! ЕВО О ЧЕМУ СУ РАЗГОВАРАЛИ

PUTIN I LUKAŠENKO održali sastanak koji je trajao pet i po sati! EVO O ČEMU SU RAZGOVARALI

7 decembra 2019

VLADIMIR Putin i Aleksandar Lukašenko razgovarali su u Sočiju o produbljivanju integracije dve zemlje.

Sreli su se – nimalo slučajno – uoči sutrašnje 20-godišnjice potpisivanja sporazuma o formiranju saveza dve države i razgovarali jačanju i daljem širenju savezničkih odnosa.Beloruski lider je precizirao šta njegova zemlja želi i šta očekuje od „integracije sa Rusijom“:

„Mi ne molimo, iako to neki tvrde, da dobijamo jeftini gas i jeftinu naftu. Ne, mi smo spremni da gas od Rusije kupujemo i po 200 dolara za hiljadu kubnih metara i da naftu plaćamo i skuplje od trenutnih 63 dolara za barel. Za nas je najvažnije da imamo – jednake uslove“.

Lukašenko je „jednake uslove“ dodatno precizirao, rekavši:

„Ako naša preduzeća kupuju (gas) po 200 dolara – onda i neka preduzeća (u Rusiji) koja su im konkurenti na tržištu dobijaju gas po 200 dolara. Ako ne bude tako, teško ćemo imati pravi temelj za odnose u Saveznoj državi“.

U nastavku je još još podvukao:

„Dakle, ne molimo ništa, ne insistiramo ni na čemu. Samo na onome što smo odavno dogovorili: da ljudi i privredni subjekti unutar Savezne države imaju jednake uslove za život i poslovanje. To je sve! Potrebni su samo jednaki uslovi i ništa više!“

Lukašenko je faktički zatražio da beloruske i ruske firme imaju iste uslove poslovanja na celoj teritoriji Savezne države.

U delu razgovora otvorenom za medije, Putin je rekao:

„Nadam se da ćemo i nadalje činiti sve što je potrebno da naši narodi i zemlje realno osećaju svoju bliskost i da od naše integracije imaju istinske prednosti. Pre svega u ekonomiji, ali ne samo u ekonomiji već i u socijalnoj sferi, što ja samtram krajnje važnim“.

U atmosferi u rezidenciji Bočarov Ručej bila je opuštena. Jer, na početku razgovora je u jednom momentu nakratko nestala struja, a Lukašenko je u šali rekao da iza toga stoji Putinov portparol Dmitrij Peskov.Svi su se nasmejali, uključujući i Peskova.

Dok su ovi pregovori trajali, u Minsku je oko 1000 demonstriralo protiv zbližavanja Rusije i Belorusije.

Uzvikivali su: „Ne integraciji“ i „Belorusija je Evropa“.

Kao u Kijevu 2014-te, gde su iza protesta, koji su se završili državnim udarom, stajale Sjedinjene Države, Poljska i Nemačka.

KOMENTARIJedan komentar

  1. x5 says:

    Besplatan ručak postoji, ali samo za odabrane!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *