Putin i Lukašenko posmatrali vojnu vežbu armija Rusije i Belorusije

Putin i Lukašenko posmatrali vojnu vežbu armija Rusije i Belorusije

26 septembra 2013

Putin LukasenkoVelikim rusko-beloruskim vojnim manevrima Zapad- 2013, koji su održani od 20. do 26. septembra na pet poligona komandovali su ministri odbrane obe države Sergej Šojgu i Jurij Žadobin.

Manevri „Zapad-2013“ su unapred planirani, održavaju se jednom u dve godine – naizmenično na teritoriji dve zemlje.

Predsednici Rusije i Belorusije Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko posmatrali su završnu fazu tih zajedničkih strateških vojnih vežbi na poligonu „Gožski“.

Beloruski predsednik je na manevre došao zajedno sa sinom Nikolajem. Lukašenko se susreo sa ruskim liderom na poligonskoj pisti za postrojavanje. Lideri dve zemlje su se prvo rukovali, a potom zagrlili i uputili da posmatraju manevre.

Pored Putina i Lukašenka, manevre su posmatrali i generalni sekretar ODKB Nikolaj Bordjuža, državni sekretar Savezne države Grigorij Rapota, ministari odbrane Jermenije Sejran Oganjan, načelnici generalštabova Rusije i Belorusije Valerij Gerasimov i Petar Tihonovski, kao i sekretari saveta za bezbednost Jermenije, Belorusije i Tadžikistana Artur Bagdasarjan, Leonid Maljcev i Abdurahim Kaharov.

Saglasno scenariju, na poligonu „Gožski“, Deveta motorizovano-streljačka brigada Zapadnog vojnog okruga RF -zajedno sa jedinicama beloruskih Oružanih snaga – izvela je specijalnu operaciju uništenja „nezakonite oružane formacije koja je pokušavala da prodre na teritoriju Savezne države RF i Belorusije“.

Kolona terorista pokušavala da vozilima pređe državnu granicu i zaobiđe rusku odbranu, ali je bila otkrivena. Tada su teroristi pokušavali da se sakriju.

Rusko-beloruske snage su odmah počele da bombarduju banditske formacije avionima Su-25 i helikopterima Mi-8 i Mi-24.

Helikopterima Mi-8 ruske i beloruske padobranske jedinice potom su izvele desant na pozicije terorista po kojima je prethodno otvorena artiljerijska paljba. Nakon neutralizacije vatrenih tačaka, u borbu su stupile motorizovane streljačke jedinice oružanih snaga dve zemlje koje konačno uništavaju protivniče snage u odstupanju.

Završna faza vežbe trajala je 50 minuta.

Nakon završetka vežbe na teritoriji Belorusije, Putin i Lukašenko su krenuli dapogledaju kako protiču manevri u ruskoj Kalinjingradskoj oblasti.

Zamenik načelnika generalštaba Snaga odbrane Estonije, potpukovnik Eero Rebo, izjavio je povodom „Zapada-2013“: „Manevre su fromalno ograničeni na Beloruisju i Kalinjingradsku oblast, ali su aktivnosti u zadnjem planu suštinski bile značajnije i krupnije. A manevri su bili u Zapadnom vojnom okrugu koji se nalazi u našoj neposrednoj blizini. Zabrinutost izazivaju upravo razmere vežbi“.

(Fakti.org)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *