ПУТИН И МАКРОН решавају питање КОСОВА

PUTIN I MAKRON rešavaju pitanje KOSOVA

12 jula 2019

Predsednik Francuske Emanuel Makron dolazi u dvodnevnu posetu Srbiji i biće to prvi put posle 18. godina da šef iz Pariza sleće u Beograd. Ipak on će prethodno borabviti u Moskvi gde će sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom razgovarati o Kosovu!

Kako saznaje Espreso, a iz diplomatskih izvora Emanuel Makron i Vladimir Putin će pored brojnih pitanja u Moskvi razgovarati i o Kosovu.– Primetno je da je Makron zaoštiro svoju politiku i retoriku prema Albancima u Prištini. On će sada sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom razgovarati i o situaciji na Kosovu, a akcenat će biti što pre ukidanje anticivilizacijskih taksi i naređenje Prištini da to uradi – otkriva izvor.

Prema njegovim rečima Makron će ovaj dogovor doneti i predočiti i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću sa kojim će takođe neizostavno razgovarati o situaciji u južnoj srpskoj pokrajini.

– Makron želi da se nametne kao jedan od faktora za rešenje ovog kompleksnog pitanja i kao takav tražiće saveznika u Moskvi. Veoma mu je stalo da čuje lično od predsednika Vladimira Putina njegov stav po ovom pitanju – kaže nam izvor.

Podsetimo Makron je već ušao u sukob sa Albancima iz Prištine kada je na Samitu u Berlinu oštro zapretio prstom premijeru tzv Republike Kosovo Ramušu Haradinaju.

Prema izvorima prištinskog lista „Gazeta Blic“, francuski predsednik je oštro napao Haradinaja, rekavši mu da su nametnute takse razlog prekida dijaloga Beograda i Prištine, a u jednom trenutku je, kako se navodi, Makron podigao prst prema premijeru privremenih prištinskih institucija.Bilo kako bilo, predsednik Francuske Emanuel Makron, prema pisanju beogradskih medija u Srbiju na noge predsedniku Vučiću donosi 5 važnih poruka.

-Može li Srbija u EU pre 2028. godine

-Ima li plan da „pritisne Prištinu“ da povuče takse

-Kako da se unapredi ekonomsku saradnja

-Kako saradnja u bezbednosti

-Saradnja u kulturi.

Tokom Makronove posete biće potpisano 20 sporazuma o međudržavnoj saradnji, većinom ekonomskoj.

Očekuje se da će se razgovarati i o bezbednosnom aspektu i biće preduzete mere u borbi protiv nedozvoljenog malokalibarskog i lakog naoružanja.

U okviru saradnje u kulturi akcenat će biti na promovisanju Frankofonije, a očekuje se i potpisivanje zajedničke deklarcije o mladima.

KOMENTARI6 komentara

 1. persida says:

  Putin pada sve nize i nize, sada saradjuje sa francuskim debilom. Nemaju oni moc nad Kosovom, samo Car Lazar i Svevisnji.

 2. Sasulja says:

  Nista Makron nece napraviti,jer ne pita se on.Sve dok ameri stoje iza siptara,svi drugi mogu da blebecu.Siptari rade po diktatu amera a sankcije su sipci uveli po amer-zapovesti,jer upravo isti imaju iskustva sa tim sankcijama,po celom Svetu.

 3. kojic jovan says:

  E moj persida padamo ti i ja sve nize i nize dok Putin padne tebi ce izrasti rogovi...

 4. Za Srbiju says:

  Dolazi da nas rastavi od pameti. Dodatna frankofonija ili ciganomanija. Da se potpuno otuđimo od samih sebe.

 5. Slobodanka says:

  Oho, i Makron priželjkuje kompromis. Kompromis po kom Francuska s jedne strane povećala bi ekonomsku saradnju sa Rusijom uprkos antiruskim sankcijama, to ne bi bio gubitak za Francusku jer time čini i francuskim kapitalistima uslugu da imaju gde da zaradjuju. A s druge strane učvrstili bi Kosovo u "Zapadnom" Balkanu, takodje i Srbiju. To bi bio najmanje trostruki dobitak za Zapad, a Rusija bi imala jako malo - za nešto francuskih investicija odrekla bi se najverovatnije trajno prilično komplikovanog Balkana.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *