Путин и Медведев на васкршњој литургији у московском Храму Христа Спаситеља

Putin i Medvedev na vaskršnjoj liturgiji u moskovskom Hramu Hrista Spasitelja

8 aprila 2018

PREDSEDNIK i premijer Rusije – Vladimir Putin i  Dmitrij Medvedev sa suprugom Svetlanom –prisustvovali su vaskršnjoj liturgiji u moskovskom Hramu Hrista Spasitelja. Glavnoj crkvi ruskog pravoslavlja.

Bogosluženje je predvodio patrijarh Moskovski i cele Rusi Kiril.

Putin, u skladu sa ličnom tradicijom,  za Vaskrs je uvek u Hramu Hrista Spasitelja, a Božić dočekuje u nekom od prav oslavnih hramova ili manastira izvan glavnog grada.

Na samom početku službe, šef države i patrijarh su razmenili poklone.

Putin je Kirilu poklonio „Vaskrsenje Hristovo“ – jaje napravljeno u gradu Zlatoustu od uralskog nefrita ukrašeno pozlatom i poludragim kamenjem.

Patrijarh je i njemu i Medvedevu dao prava vaskršnja jaja.

U Hramu Hrista Spasitelja se okupilo oko 8.000 vernika koje je Kiril – kao i ostale vernike Ruske pravoslavne crkve – pozvao da bar jednom u životu pročitaju makar jedno Jevanelje. Od početka do kraja.

„Učinite to i na nov način ćete videti i sebe i svet oko sebe, a vaše srce će se napuniti radošću“ – poručio im je.

KOMENTARI3 komentara

 1. Vladimir says:

  Va Istinu Vaskrese !

  • goran says:

   Ne znas ni da napises, ni sta znaci sto si napisao. Bog takve voli, nepismene, vase je carstvo nebesko. Ima tamo dosta igracaka da ne bude dosadno.

 2. goran says:

  A, evo kako Putin cestita praznike: "Veliki praznik Uskrs simbolizuje trijumf života, dobra i ljubavi i ima ogroman moralni značaj. On budi veru, nadu, želju da se čine dobra dela, pomažu bližnji. On objedinjuje ljude oko neprolaznih duhovnih vrednosti i ideala. U ove prolećne dane, pune iskrene radosti, jasno razumemo koliko su važne za nas tradicija i običaji naših predaka“, navodi se u saopštenju." Najpre, jevrejski rabin Isus nije nikakav ruski predak, kako bi se na osnovu praznovanja dalo pomisliti. Drugo, obratite paznju da Putin, kao svaki dobar mason, nigde ne pominje Isusa, vec se sluzi apstraktnim pojmovima: "trijumf zivota, dobra i ljubavi".

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *