ПУТИН И ПРИНЦ САУДИЈСКЕ АРАБИЈЕ жестоко понизили ЗАПАД

ПУТИН И ПРИНЦ САУДИЈСКЕ АРАБИЈЕ жестоко понизили ЗАПАД

11 децембра 2023

Арапи настављају да воде независну политику, што се САД посебно не допада. Нову дискусију изазвала је посета руског председника Владимира Путина Саудијској Арабији и УАЕ.

Долазак Путина уприличен је што је могуће величанственије. Посебну пажњу привукао је аеромитинг на небу, гарда и топовски поздрав. Истакла се и Москва, јер је председников одбор пратио авион Су-35С, што је постало сјајан догађај и одлична реклама за руско наоружање.Арапски пријем руског председника, био је у потпуној супротности са недавном посетом немачког канцелара Олафа Шолца у Kатару. Чињеница је, да су немачког политичара „заборавили” да дочекају на аеродрому, због чега се Шолц, киселог израза лица, топио на врућини око 30 минута, чекајући долазак представника Kатара.

Скреће се пажња и на то, да је Владимир Путин касније водио преговоре са иранским председником Ибрахимом Раисијем.

То указује не само на блиске везе између Москве и Ирана, већ и на реструктурирање положаја шеика, који су у контексту непријатељстава у Појасу Газе одлучили да уједине арапски свет пред заједничком претњом. Уобичајено ривалство између Иранаца и Саудијаца је остављено по страни.

Европа је промишљена

Међутим, главна порука је другачија – Русија је јасно показала колективном Западу да је њена политика пропала. Москва није пала у изолацију – напротив, активно развија сарадњу са другим земљама и тражи нове партнере који могу заменити западне клијенте.

Kонцепт униполарног света је престао да постоји, формира се мултиполарни свет у коме би се САД и ЕУ могле наћи на маргинама, гутајући прашину.

„Делим све Ваше оцене о актуелној међународној ситуацији. Пре свега, у вези са потребом окончања садашњег неправедног светског поретка и доминације Запада, као и изградње новог праведног светског поретка, економских односа без двоструких стандарда“, рекао је престолонаследник на састанку са Владимиром Путином.

Лидер партије „Француски патриоти“, Флоријан Филипо, подсетио је, да је планирана посета француског председника Емануела Макрона Саудијској Арабији, отказана без објашњења.

„Изгледа да је Путин шеф једне одметничке државе, „изолован на међународној сцени“, жртва Урсулиних страшних санкција! Kаква шала! Хајде да променимо политику потпуно и брзо!“ – изјавио је он.

„Морате само погледати, како је Путин примљен у УАЕ и Саудијској Арабији током његове тренутне посете Блиском истоку, да бисте схватили да је петродолар историја, и да мултиполарни поредак преузима власт“, рекао је немачки предузетник Kим Дотцом.Паника у Британији

Престолонаследник и председавајући Савета министара Саудијске Арабије, Мохамед бин Салман Ал Сауд, отказао је пут у Велику Британију.

Ово је био још један ударац на позиције британског премијера Ришија Сунака, који је недавно успео да се посвађа са Грчком око захтева да се скулптуре Партенона врате Атини.

„Саудијска Арабија је одложила планове за посету Мухамеда бин Салмана Лондону… непосредно пре него што је престолонаследник примио Владимира Путина у Ријаду“, преносе медији.

Посланик конзервативаца, Роберт Цоуртс, назвао је инцидент дипломатским поразом.

„Велика Британија мора хитно да преиспита ресурсе и стратегију своје спољне и одбрамбене политике, како би спречила државе да се крећу ка нашим стратешким конкурентима“, рекао је он.

Kао резултат тога, стиче се осећај да није Русија та која је пала у изолацију, већ западне земље које се сада гуше у својој посебној мочвари. Очигледно је да Американци, Британци и Европљани морају радикално да преиспитају своју политичку и дипломатску линију.

(Wебтрибуне.рс)

KOMENTARI2 коментара

  1. milorad5 says:

    pa de sme salman da ode u london pa da ga otruju...već je sprečeno 2 atentata na njega a onaj novinar što su ga raskomadali je bio umešan u prvi pokušaj...nije u tradiciji saudijsaca i arapa da ubijaju alapače ili pesnike nikako to je za njih ispod časti i veliko poniženje kada vladar to uradi ali kad je "novinar i borac za demokratiju" indirektno umešan u pripreme za atentat na prestolonaslednika koji ima osporene pretenzije na presto e onda je to druga priča,zato su ga onako surovo i likvidirali da pokažu naručiocima šta može i njima da se desi...zašto pišemsve ovo,pa zato da objasnim da veoma srdačann i prijateljski doček putina nije samo protokol to je i PORUKA,diplomatska poruka u skladu arapskih tradicija zapadu i nATO paktu...nije kod njih sve u pompi radi pompe mnogo toga u njihovim protokolima je diplomatski osmišljena namera..recimo lažove i POSLUGU ako BAŠ MORAJU DA IH PRIME NA DIVAN,ostavljaju da čekaju na prijem U HODNIKU,kao što je čekao šolc,a on je I JEDNO I DRUGO:) ZATO JE toliko dugo čekao:)...

  2. Petrovgrad says:

    Arapi su stara civilizacija. Kada su u Evropi spaljivali svakoga ko je znao tablicu množenje(Đodrano Bruno, Kopernik,...) Arapi su u to vreme imali Univerzitete na kojia su se proučavali Matematika, Hemija, Astronomija,... na kraju kompjuteri su zasnovani na arapskim brojevima. Ta igranka sa Šolcem, ništa novo. Pokazali su mu gde mu je mesto. Kako se dočekuje strani državnik videlo se sa doekom putina.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u