ПУТИН И ПРИНЦ САУДИЈСКЕ АРАБИЈЕ жестоко понизили ЗАПАД

PUTIN I PRINC SAUDIJSKE ARABIJE žestoko ponizili ZAPAD

11 decembra 2023

Arapi nastavljaju da vode nezavisnu politiku, što se SAD posebno ne dopada. Novu diskusiju izazvala je poseta ruskog predsednika Vladimira Putina Saudijskoj Arabiji i UAE.

Dolazak Putina upriličen je što je moguće veličanstvenije. Posebnu pažnju privukao je aeromiting na nebu, garda i topovski pozdrav. Istakla se i Moskva, jer je predsednikov odbor pratio avion Su-35S, što je postalo sjajan događaj i odlična reklama za rusko naoružanje.Arapski prijem ruskog predsednika, bio je u potpunoj suprotnosti sa nedavnom posetom nemačkog kancelara Olafa Šolca u Kataru. Činjenica je, da su nemačkog političara „zaboravili” da dočekaju na aerodromu, zbog čega se Šolc, kiselog izraza lica, topio na vrućini oko 30 minuta, čekajući dolazak predstavnika Katara.

Skreće se pažnja i na to, da je Vladimir Putin kasnije vodio pregovore sa iranskim predsednikom Ibrahimom Raisijem.

To ukazuje ne samo na bliske veze između Moskve i Irana, već i na restrukturiranje položaja šeika, koji su u kontekstu neprijateljstava u Pojasu Gaze odlučili da ujedine arapski svet pred zajedničkom pretnjom. Uobičajeno rivalstvo između Iranaca i Saudijaca je ostavljeno po strani.

Evropa je promišljena

Međutim, glavna poruka je drugačija – Rusija je jasno pokazala kolektivnom Zapadu da je njena politika propala. Moskva nije pala u izolaciju – naprotiv, aktivno razvija saradnju sa drugim zemljama i traži nove partnere koji mogu zameniti zapadne klijente.

Koncept unipolarnog sveta je prestao da postoji, formira se multipolarni svet u kome bi se SAD i EU mogle naći na marginama, gutajući prašinu.

„Delim sve Vaše ocene o aktuelnoj međunarodnoj situaciji. Pre svega, u vezi sa potrebom okončanja sadašnjeg nepravednog svetskog poretka i dominacije Zapada, kao i izgradnje novog pravednog svetskog poretka, ekonomskih odnosa bez dvostrukih standarda“, rekao je prestolonaslednik na sastanku sa Vladimirom Putinom.

Lider partije „Francuski patrioti“, Florijan Filipo, podsetio je, da je planirana poseta francuskog predsednika Emanuela Makrona Saudijskoj Arabiji, otkazana bez objašnjenja.

„Izgleda da je Putin šef jedne odmetničke države, „izolovan na međunarodnoj sceni“, žrtva Ursulinih strašnih sankcija! Kakva šala! Hajde da promenimo politiku potpuno i brzo!“ – izjavio je on.

„Morate samo pogledati, kako je Putin primljen u UAE i Saudijskoj Arabiji tokom njegove trenutne posete Bliskom istoku, da biste shvatili da je petrodolar istorija, i da multipolarni poredak preuzima vlast“, rekao je nemački preduzetnik Kim Dotcom.Panika u Britaniji

Prestolonaslednik i predsedavajući Saveta ministara Saudijske Arabije, Mohamed bin Salman Al Saud, otkazao je put u Veliku Britaniju.

Ovo je bio još jedan udarac na pozicije britanskog premijera Rišija Sunaka, koji je nedavno uspeo da se posvađa sa Grčkom oko zahteva da se skulpture Partenona vrate Atini.

„Saudijska Arabija je odložila planove za posetu Muhameda bin Salmana Londonu… neposredno pre nego što je prestolonaslednik primio Vladimira Putina u Rijadu“, prenose mediji.

Poslanik konzervativaca, Robert Courts, nazvao je incident diplomatskim porazom.

„Velika Britanija mora hitno da preispita resurse i strategiju svoje spoljne i odbrambene politike, kako bi sprečila države da se kreću ka našim strateškim konkurentima“, rekao je on.

Kao rezultat toga, stiče se osećaj da nije Rusija ta koja je pala u izolaciju, već zapadne zemlje koje se sada guše u svojoj posebnoj močvari. Očigledno je da Amerikanci, Britanci i Evropljani moraju radikalno da preispitaju svoju političku i diplomatsku liniju.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI2 komentara

  1. milorad5 says:

    pa de sme salman da ode u london pa da ga otruju...već je sprečeno 2 atentata na njega a onaj novinar što su ga raskomadali je bio umešan u prvi pokušaj...nije u tradiciji saudijsaca i arapa da ubijaju alapače ili pesnike nikako to je za njih ispod časti i veliko poniženje kada vladar to uradi ali kad je "novinar i borac za demokratiju" indirektno umešan u pripreme za atentat na prestolonaslednika koji ima osporene pretenzije na presto e onda je to druga priča,zato su ga onako surovo i likvidirali da pokažu naručiocima šta može i njima da se desi...zašto pišemsve ovo,pa zato da objasnim da veoma srdačann i prijateljski doček putina nije samo protokol to je i PORUKA,diplomatska poruka u skladu arapskih tradicija zapadu i nATO paktu...nije kod njih sve u pompi radi pompe mnogo toga u njihovim protokolima je diplomatski osmišljena namera..recimo lažove i POSLUGU ako BAŠ MORAJU DA IH PRIME NA DIVAN,ostavljaju da čekaju na prijem U HODNIKU,kao što je čekao šolc,a on je I JEDNO I DRUGO:) ZATO JE toliko dugo čekao:)...

  2. Petrovgrad says:

    Arapi su stara civilizacija. Kada su u Evropi spaljivali svakoga ko je znao tablicu množenje(Đodrano Bruno, Kopernik,...) Arapi su u to vreme imali Univerzitete na kojia su se proučavali Matematika, Hemija, Astronomija,... na kraju kompjuteri su zasnovani na arapskim brojevima. Ta igranka sa Šolcem, ništa novo. Pokazali su mu gde mu je mesto. Kako se dočekuje strani državnik videlo se sa doekom putina.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *