Putin i Rusija neće izdati Srbe i Kosmet, ali će pripojiti Krim Rusiji

Putin i Rusija neće izdati Srbe i Kosmet, ali će pripojiti Krim Rusiji

14 marta 2014

Vladimir Vladimirovic PutinProglašenje nezavisnosti Krima neće uticati na promenu stava Rusije prema Kosovu, smatraju stručnjaci. To smatraju i domaći i strani stručnjaci.

Profesor međunarodnog prava na Fakultetu političkih nauka Predrag Simić objašnjava da Rusija sigurno neće menjati svoj stav, odnosno neće priznati Kosovo.

– Ruska ambasada je pre nekoliko dana saopštila da neće priznati Kosovo i da poštuje rezoluciju Saveta bezbednosti 1244 – kaže on i nastavlja: – U suštini, Rusija je praktično prepustila SAD-u da odluči da li treba poštovati međunarodno pravo o nepovredivosti granica, ili separatističke grupe treba priznavati od slučaja do slučaja.

Grizunov: Postoje dvostruki standardi

Sergej Grizunov, ruski novinar i stručnjak za Balkan, kaže da mu se na osnovu izjava ruskih zvaničnika i Kremlja čini da se situacija sa Kosovom koristi kako bi se potkrepila politika kada je u pitanju Krim.

– Zasad ne vidim ni šta bi moglo da ukaže na to da će Rusija priznati Kosovo. Za mene je svakako sporno kosovsko pitanje koje ima ozbiljne posledice, a bojim se da će posledice kada je u pitanju Krim biti još veće – priča Grizunov.
Simić objašnjava da je sa priznanjem Kosova i stavom suda razbijena povelja Ujedinjenih nacija.

– Svet je počeo da liči na vozača bez kočnica. Zato danas imamo „nova Kosova“, odnosno Abhaziju, Osetiju, Krim i ko šta još u narednim godinama – priča Simić. Za pitanje da li će odluka Skupštine Krima po ugledu na Kosovo nešto promeniti u međunarodnim odnosima, a posebno vezano za Srbiju, Tim Džuda, novinar londonskog „Ekonomista“ i ekspert za pitanja Balkana, kaže da je „izvesno, ali niko ne zna odgovor“.

– Dekleracija nezavisnosti koju je proglasio proruski parlament Krima i politika Rusije nisu ništa novo. Ruska politika se promenila od 2008. priznavanjem Južne Osetije i Abhazije. Kao što smo videli, to ništa nije promenilo na Balkanu – priča Džuda. Iako kosovska vlada podržava teritorijalni integritet Ukrajine, i privatno su vrlo ushićeni onim što bi to za njih moglo da znači, Džuda sumnja da iz svega toga ni skorije ni srednjoročno neće proisteći ništa.

– Dugoročno gledano, zemlje bi morale da odluče da raščiste pravni haos koji sada imamo, mada zasad nema naznaka da će se to dogoditi. Zbog svega toga, Krim rizikuje da bude izlovan kao što su izolovane Abhazija, Južna Osetija, Transnistrija i Nagorno-Karabah. Nadajmo se da će sporazum između Srbije i Kosova omogućiti da sever Kosova izbegne tu sudbinu – zaključuje Džuda.

Merkel: Kosovo i krim nisu isto

Nemačka kancelarka Angela Merkel kaže da nema poređenja između situacije na Krimu i Kosova. Ona je pred parlamentom izjavila da se teritorijalni integritet Ukrajine ne može dovesti u pitanje.

Merkelova je poslanicima Bundestaga poručila da je Rusija, umesto da deluje kao partner koji će unositi stabilnost, iskoristila slabosti svog suseda.

– Ako Rusija nastavi istim putem, to će biti katastrofa ne samo za Ukrajinu i EU već i za Rusiju – rekla je ona.

(Blic)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Milisav Visnjic says:

    Bravo tako i treba da bude,jer Kosovo je srce Srbije!!!!Volio bih da dozivim da se od Karpata pa do Trsta svi molimo sa tri prsta!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *