ПУТИН игнорише Ердогана и турске претње!

PUTIN ignoriše Erdogana i turske pretnje!

1 februara 2016

sv-sada-Erdogana-ignori_620x0Dan posle najnovijeg incidenta sa ruskim SU-34 iz Ankare i Moskve grunule su međusobne optužbe, a predsednik Rusije Vladimir Putin ignorisao je predlog turskog kolege Redžepa Erdogana da se njih dvojica što pre susretnu.

U Moskvi kategorički tvrde da njihov avion nije prelazio granicu Turske, već da je bio u sirijskom vazudšnom prostoru. Na drugoj strani, turske vazduhoplovne snage su proglasile „narandžastu opasnost“, što znači punu bojevu gotovost prema kojoj njihovi piloti mogu da otvore vatru ako zatreba bez dobijanja dozvole od vrhovne komande.

Zašto Putin ne želi da se sretne sa Erdoganom koji je posle najnovijeg incidenta izjavio da želi da razgovara sa ruskim liderom nije tajna. U Kremlju smatraju da Turska treba da se prvo izvini za rušenje SU-24 i da plati odštetu.

Ruski general-major Igor Konašenkov, predstavnik Generalštaba je izjavio da njihovi avioni nisu narušavali tursko prostranstvo i da je sve zapravo propaganda Ankare. Konašenkov objašnjava da Turci nemaju takve radare da mogu da otkriju čiji je avion u vazduhu.

– Turski radari mogu da fiksiraju visinu i smer kretanja i brzinu ali ne prepoznaju tip aviona i čije je vlasništvo – objašnjava ruski general. On kaže da ruski radari i PVO sistemi u Siriji nisu fiksirali da je bilo koji ruski avion ušao u turski vazdušni prostor.

U propagandnom napadu na Moskvu Turcima su pomogli saveznici iz Vašingtona. Predstavnik Ministarstva odbrane SAD Mark Rajt je izjavio da može da potvrdi da je jedan ruski avion narušio, u subotu, turski vazdušni prostor. Reagovao je i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, koji je pozvao Rusiju da preduzme mere da se ne upada u vazdušni prostor zemlje koja je članica NATO.

OBAZRIVE PRETNJE

Bez obzira na to što su Turci podigli bojevu gotovost, ne znači da će oni zaista u prvoj prilici srušiti neki ruski vojni avion, jer bi to dovelo do oružanog sukoba Rusije i Turske. Situacija između dve zemlje je veoma zategnuta posle 24. novembra prošle godine, kada su turski lovci oborili SU-24 tvrdeći da je ruski bombarder narušio vazdušni prostor. Tada je ubijen i ruski pilot koji se katapultirao.

(Večernje novosti)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Baja says:

    Pa i Turci su dosta zuluma učinili ,red bi bio da ih neko izlema!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *