ПУТИН ИЛИ ТРАМП: Ко је заиста краљ нафте?

PUTIN ILI TRAMP: Ko je zaista kralj nafte?

17 jula 2018

Rusija i SAD jesu konkurenti u izvozu nafte i gasa, ali postoji prostor za saradnju u regulisanju energetskog tržišta.

To je rekao ruski predsednik Vladimir Putin na nedavno održanoj konferenciji s američkim predsednikom Donaldom Trampom.– Smatram da mi, kao velike naftne i gasne države, a SAD jesu takva zemlja, možemo konstruktivno da radimo na regulisanju međunarodnih tržišta, jer mi ne želimo vanredni pad cena ispod donje granice, zato što bi od toga naši proizvođači imali štetu, kao i oni u SAD koji proizvode naftu iz škriljaca i gas – rekao je.

Prema njegovim rečima, ispod određene granice nestaje profitabilnost. Putin je dodao i da Moskva i Vašington nisu zainteresovani ni za „preterano visoke cene“ i da postoji prostor za saradnju.

Ruski lider je takođe rekao da je Rusija spremna da nastavi sa tranzitom gasa preko Ukrajine, ako se za to obezbede uslovi.

– Što se tiče ‘Severnog toka 2’, predsednik Tramp je izneo zabrinutost u vezi sa mogućim prekidom tranzita kroz Ukrajinu. Uverio sam predsednika da je Rusija spremna da zadrži taj tranzit.

Takođe, spremni smo da obnovimo ugovor o tranzitu, koji ističe sledeće godine, ukoliko kompanije reše spor na Stokholmskom arbitražnom sudu – naveo je Putin.

Američki predsednik Donald Tramp na to je da je Rusija konkurent SAD.

– On je dobar kokurent, mi ćemo se takmičiti – rekao je Tramp na zajedničkoj konferenciji za novinare posle dvočasovnih razgovora.

Tramp je uoči samita rekao da su EU, Kina i Rusija neprijatelji SAD, zbog ekonomskih i trgovinskih pitanja. On je dodao da će SAD uskoro biti najveći proizvođač nafte i gasa na svetu i da će se takmičiti oko gasovoda s Rusijom.

Tramp je ranije zamerio Nemačkoj što se oslanja na Rusiju za gas i kritikovao je Nemačku kancelarku Angelu Merkel zbog izgradnje gasovoda Severni Tok dva kojim bi se zaobišla Ukrajina kao tranzitna zemlja za dotok ruskog gasa u Evropu.

Tramp je rekao da su on i Putin razgovarali o pošasti radikalnog islamskog terorizma na sastanku i da su se dogovorili da zajedno rešavaju to pitanje.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *