ПУТИН ИМА НОВИ ПЛАН ЗА СРБИЈУ И БАЛКАН: Београд и Бањалука у врху приоритета Москве

PUTIN IMA NOVI PLAN ZA SRBIJU I BALKAN: Beograd i Banjaluka u vrhu prioriteta Moskve

5 oktobra 2021

Ruski predsednik Vladimir Putin definisao je Srbiju i Balkan kao jedno od ključnih područja delovanja Moskve u narednih deset godina. Prema izvorima iz diplomatskih krugova koji su dobro upoznati sa planovima Kremlja, strategija Rusije sabrana je u pet tačaka, koje predstavljaju simbiozu geostrateškog, energetskog i političkog delovanja.Uz Balkan, kao jedno od mesta gde se dodiruju i prepliću interesi Rusije i NATO, kao važna područja označeni su i Belorusija, Ukrajina, Bliski istok, teritorija kopnene granice Rusije i Kine, ali i Arktik i Antarktik. Strategija koju su po Putinovom nalogu sačinili u Moskvi detaljno razrađuje sva scenarija mogućih zbivanja u pomenutim regijama u narednom periodu i pravce delovanja Rusije.

Uloga Mađarske

Posebno je važno što će Rusija nastaviti s bezrezervnom podrškom Beogradu u borbi za Kosovo i Metohiju.

– Veoma je bitno ono što je Moskva demonstrirala prethodnih dana, tokom krize na severu KiM, kod Jarinja i Brnjaka, izazvane Kurtijevom akcijom skidanja tablica. Iz Rusije je tada stigla jasna poruka da će stati iza svake akcije Beograda, pa i vojne, ukoliko Albanci napadnu srpski narod na severu – objašnjava izvor.

Srđan Graovac iz Centra za društvenu stabilnost podseća na tradicionalno dobre odnose Srbije i Rusije i naglašava:

– Svih ovih pet tačaka plana vezuje se manje-više upravo za Srbiju i RS. Podrška Rusije jednim delom dolazi zbog tradicionalno dobrih odnosa, a drugim iz političkih interesa, koji u svemu ovome imaju veoma važnu ulogu. Ako pak govorimo o poboljšanju odnosa Rusije sa Crnom Gorom, tu svakako najveći problem predstavlja što je Crna Gora članica NATO.

Bojan Bilbija, novinar Politike i odličan poznavalac ruske politike, naglašava da je još od „Južnog toka“ postajala ideja da Srbija postane glavno energetsko čvorište ovog dela Evrope.

– Interes Rusije da gas preko Srbije odlazi u Evropu je evidentan i to je za razvoj naše zemlje veoma značajno. Ako govorimo o podršci koja dolazi iz Rusije kada je reč o Kosovu, Rusija je dosledna u nepriznavanju lažne države, kao što je dosledna i u podršci međunarodnom pravu i Rezoluciji 1244. Rusi čvrsto stoje iza tog stava i neće ga promeniti. Veoma je bitno i to što nas Rusija podržava na našem evropskom putu iako se do sada više puta govorilo da je ta podrška lažna. Moskva ima dosta prijatelja u EU, počev od Mađarske preko mnogih drugih zemalja. Imajući u vidu da Srbija geografski ne može da bude u ruskim ekonomskim integracijama, onda je Moskvi svakako u interesu da ima još jednog prijatelja u EU. Što se tiče situacije u BiH, Rusija je jedna od sila koja garantuje Dejtonski sporazum. Konačno, sigurno je da Moskva očekuje bolje odnose sa novom vlašću u Crnoj Gori – navodi Bilbija.

Jasno i nedvosmisleno

Zoran Spasić, stručnjak za međunarodnu politiku, konstatuje da nas Rusija percipira kao saveznika, partnera i prijatelja:

– Kurs ruske politike na Balkanu se najbolje vidi kroz nedvosmislenu podršku Srbiji po pitanju Kosova i Bosne. Takođe, energetska sigurnost koju nam je pružio ruski gas doprinela je tome da, kao tranzitna zemlja, zaradimo i postanemo najvažnije energetsko čvorište.

Veselin Šljivančanin, oficir nekadašnjeg JNA, poručuje da je važno sve što preduzima Rusija:

– Podrška Rusije je jasna i nedvosmislena, Srbija je srećna što ima predsednika Vučića, koji nam je obezbedio mnogo prijatelja širom sveta, čija nam je podrška važna. Bez prijatelja ne može se ići napred.

(Srpski Telegraf)

KOMENTARI6 komentara

 1. ko says:

  Srbija je srećna što ima predsednika Vučića, koji nam je obezbedio mnogo prijatelja širom sveta ... Da li si ti normalan da ovako velicas okorelog kriminalca i tvorca Velje ....

 2. Mirjana says:

  Rusija po pravilu ne otkriva svoje dugoročne planove, i posebno ne one koji su u okviru spoljne politike.

 3. Ivana says:

  Ruska baza u Srpsku Kostajnicu da pokriva Republiku Srpsku, privremeno okupiranu Republiku Srpsku Krajinu, a i Srbinovo da bude ko na dlanu.

 4. Luckasta si ti, takav sam i ja says:

  Srbi se osećaju srećno čak i kada nemaju razloga za to jer smo lud narod, a kakav narod takva mu je i vlast, čast izuzecima kao recimo tom nekom Vuči-ju.

 5. Petrovgrad says:

  Red je da se podsetimo geografije iz osnovne škole. Zemlje Balkana su Deo Slovenije, Hrvatske, Bosne, Crne Gore, Srbije, Makedonije i Albanije. To je zapadni Balkan. Istočni su Bugarska, Rumunija Grčka i Kipae. Razlika izmedju Novog Sada i Zagreba, je ta što se Novi Sad nalazi u Srednjoj Evropi a pola zagreba, leva strana od reke Save je Balkan. Dakle ovi planovi Putina se odnose na svoje celu bivšu SFRJ.

  • Kosovac says:

   @ Petrovgrad, .....Dakle ovi planovi Putina se odnose na ceo prostor Velike Srbije, burazeru, ne na masonsku SFRJ.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *