PUTIN: Indija zainteresovana za Carinsku uniju Rusije, Belorusije i Kazahstana

PUTIN: Indija zainteresovana za Carinsku uniju Rusije, Belorusije i Kazahstana

24 oktobra 2013

vladimir-putin-russian-federationIndija je izrazila zainteresovanost da potpiše sporazum o zoni slobodne trgovne sa Carinskom unijom RF, Belorusije i Kazahstana, tako da to pitanje treba ozbiljno razmotriti, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin u Minsku, na zasedanju Visokog Evroazijskog ekonomskog saveta na nivou šefova država.

Ruski lider je pritom skrenuo pažnju na reči svog kazahstanskog kolege Nursultana Nazarbajeva da u Carinsku uniju želi da stupi i Turska. Nimalo slučajno, jer je Nazarbajev rekao:

„Turski predsednik mi se obratio sa molbom da Turska stupi u našu Carinsku uniju. Hajde da primimo Tursku“.

Dodao je da mu u insotranstvu često postavljaju pitanje: Da stvarate novi SSSR ili nešto pod kontrolom Rusije?

„Možda i da Tursku primimo, to je velika zemlja i svi će razgovori na tu temu prestati“ – sugerisao je Nazarbajev predsednicima Rusije i Belorusije.

Ovo je dalo priliku Putinu da kaže: „Indijski premijer Manmohan Sing zamolio me da na današnji naš susret iznesem želju Indije da razmotri potpisivanje sporazuma o zoni slobodne trgovine sa Carinskom unijom. Mislim da mi, imajući u vidu obim i veličinu indijskog tržišta, kao i perspektive razvoja Azije u celini, treba da na najozbiljniji način shvatimo ovu ponudu“ – rekao je Putin.

Putin je ukazao da je neophodno da se razmisli o koracima za prenos normativne baze Carinske unije u okvire Evroazijske ekonomske unije.

Ruski predsednik je istakao da će sporazum o Evroazijskoj ekonomskoj uniji, koji zemlje Carinske unije treba da potpišu u maju 2014. godine, odraziti novi kvalitet integracije zemalja-članica.

„Smatram da je važno da sporazum o Evroazijskoj ekonomskoj uniji uključi dugoročne ciljeve naše saradnje. On treba da odrazi novi kvalitet integracije u poređenju sa današnjim formatom – Carinskom unijom i Jedinstvenim ekonomskim prostorom“ – naglasio je Putin.

I dodao da tim dokumentom mora biti jasno propisano da će zemlje-članice voditi usaglašenu politiku u ključnim ekonomskim pitanjima.

(Fakti.org)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *