ПУТИН ИЗ НЕKАДАШЊЕГ ЛЕЊИГРАДА ЗАГРМЕО: Због ових 872 дана терора, НАЦИСТИМА НИKАД НЕЋЕМО ОПРОСТИТИ!

PUTIN IZ NEKADAŠNJEG LENJIGRADA ZAGRMEO: Zbog ovih 872 dana terora, NACISTIMA NIKAD NEĆEMO OPROSTITI!

28 januara 2019

U Sankt Peterburgu juče je obeleženo 75 godina od kako su sovjetske trupe oslobodile taj grad, tadašnji Lenjingrad, od nacističke opsade, a ruski predsednik Vladimir Putin poručio je da nacistima nikada neće biti oprošteno

– Nema i neće biti oprosta nacistima koji su odlučili da neosvojivi grad unište ciničnim iznurivanjem, ciljanim, namernim istrebljenjem stotina hiljada civila. To je ono što se naziva zločin protiv čovečnosti – rekao je Putin, a preneo je Sputnjik.Putin je dodao da je cilj sadašnjih generacija da se očuva istina o nacističkoj opsadi Lenjingrada i prenese budućim generacijama, javio je TASS.

– Naša dužnost je da dalje prenesemo praunucima pobednika svu herojsku istinu o opsadi Lenjingrada, osećaj divljenja čašću i dostojanstvom građana Lenjingrada i našu bol zbog stotina hiljada žrtava, i zbog onih koji su sahranjeni u Piskarjovskom, Smolensku i desetinama drugih groblja i masovnih grobnica – rekao je Putin, obraćajući se u Sankt Peterburgu uoči manifestacije posvećene 75 godina od oslobođenja Lenjingrada u Drugom svetskom ratu.

Ruski predsednik, koji i sam potiče iz Sankt Peterburga, rekao je da će taj događaj ostati veliki dan za građane Lenjingrada, Rusiju i ceo svet.

– Kao i uvek, čuvaćemo sećanje na tih 872 dana užasnih i nehumanih testova koje su građani morali da prođu i njihove patnje i gubici ne mogu se meriti ni na koji način – poručio je Putin.

On je naglasio da je važno učiniti svaki mogući napor kako se takve tragedije ne bi ponovile.

U Sankt Peterburgu juče je održana i vojna parada povodom 75. godišnjice pada nacističke opsade u Drugom svetskom ratu toga grada, tadašnjeg Lenjingrada, a Putin je položio cveće na spomenik vojnicima koji su poginuli tokom opsade.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je 75. godišnjica „veoma važan datum za celu zemlju, za sve Ruse i predsednika Putina lično“, koji je inače i rođen i odrastao u tom gradu.

Više od 2.500 vojnika, pripadnika bezbednosnih snaga i 80 delova specijalne opreme učestvovalo je u današnjoj ceremoniji u Sankt Peterburgu, koja je počela minutom ćutanja za poginule građane i vojnike tokom trogodišnje opsade.

– Klanjamo se u znak sećanja na one koji se nisu vratili iz rata i onima koji su umrli od rana i bolesti. Ruska armija će se uvek sećati dostignuća naših očeva i dedova – izjavio je komandant Zapadnog vojnog okruga, general-pukovnik i Heroj Rusije Aleksandar Žuravljev.

Kadeti vojnih akademija u uniformama iz 1940-ih počeli su paradu noseći oružje iz vremena Velikog otadžbinskog rata. Učesnici su nosili i zastave jedinica iz rata, rusku zastavu, Zastavu pobede, zastavu ruskih oružanih snaga i zastavu Sankt Peterburga.

Kako prenosi ruska agencija, i pored veoma hladnog vremena, veliki broj građana okupio se na centralnom gradskom trgu da bi posmatrao paradu i pozdravio ratne veterane.

Među prisutnima bili su pored gradonačelnika Sankt Peterburga Aleksandra Beglova, i predsednica Saveta Federacije (gornjeg doma pralamenta) Valentina Matvijenko i komandant mornarice ruske vojske Vladimir Koroljev.

Opsada Lenjingrada počela je 8. septembra 1941. i trajala 872 dana, do 27. januara 1944, kada je razbijena u sovjetskoj operaciji Iskra.

Lenjingrad je jedini veliki grad u istoriji koji je izdržao opsadu od skoro 900 dana.

Od tri miliona stanovnika pre rata, u gradu je do kraja opsade ostalo 800.000. Prema raznim procenama, tokom opsade život je izgubilo između 641.000 i milion ljudi.

KOMENTARI13 komentara

 1. Miroslav says:

  Svet priznaje samo 6 miliona žrtava jedne nacije koja sama sebe proglašava Božjim narodom. Tih 25 miliona Ruskih žrtava nije bitno jer to du bile Goje. Samo se računaju žrtve čifuta.

  • Dani says:

   @Miroslav,od kud ti cifra od 6 miliona zrtava!!??Pa njih je toliko bilo ukupno u celom svetu pred drugi svetski rat(secam se da sam negde u nekom dokumentu procitao statistiku,naime tu statistiku za njih su napravili amerikanci i englezi pred sam pocetak drugog svetskog rata!!).Nekako se te cifre ne slazu nikako!!Pitam se sta je ustvari istina???

  • Sle says:

   Kao da si Ja :) Živeo ti meni “saborac”

 2. Taipova Češma says:

  Nema i neće biti oprosta nacistima koji su odlučili da neosvojivi grad unište ciničnim iznurivanjem, ciljanim, namernim istrebljenjem stotina hiljada civila. To je ono što se naziva zločin protiv čovečnosti . To je GENOCID.

 3. Vojin Pantic says:

  Nisu bili samo nacisti nego i Finci, Zašto je Njima oprošteno, jel zato što im je uzet Petsamo i Viborg?

  • Posmatrac says:

   A di su mesiceve ustase?

   • Marko st says:

    Vratile se u Srbiju da za Broza i engleze ubijaju srpsku nejac i inteligenciju.

  • rajko says:

   I finci su se pridružili nacistima. Nisam siguran da im je oprošteno, ali ne može se na sve strane istovremeno, pa neko i promakne.

   • Cetnik says:

    Radi se o tome da svi koji su se pridruzili nacistima kao i smi nacisti danas bolje zive od nas koji smo krvarili za slobodu, umesto da smo ih zauvek porobili oni danas nas porobljavaju. Zlo se iz korena sece!

 4. Baracuda says:

  Miroslav: U pravu si i slažem se sa tobom ! U zapadnom svijetu postoji samo dan na sijećanje Holokusta, 26 Miliona Rusa, par miliona Srba, Poljaka, Roma...to nema nikakvog značenja ! Jedino "oni" imaju pravo na eksluzivitet na navodnih 6 miliona, jer ako kojim slučajem fali samo jedan, postaješ revizionista i antisemit ! Interesantno ! Nego se pitam da je tih 6 miliona ispalilo svaki po jedan metak, to je 6 miliona metaka, valjda bi poginuo bare jedan nacista !?

 5. rajko says:

  Tako je, braćo! Za zločin opsade Petrovgrada i Moskve nije bilo nikakvog vojničkog razloga. Nemci su znali da ne mogu da osvoje ni milimetar dalje od te linije Lenjingrad-Moskva, a ipak su izgladnjavali stanovništvo. Svesno, planski. Plan su napravili daleko pre napada na SSSR i nazvali ga "Plan izgladnjavanja". To je bio jedan komplet dokumenata koja su opisivala strateške, taktičke i operativne aspekte ovog nevidjenog zločina. Sve je izradjeno precizno, nemački pedantno, ništa nije prepušteno slučaju. Glavni tvorci ovog plana su bili Gering kao glavnokomandujući vojske (i danas živ i zdrav), Valter Dare ministar za poljoprivredu (i danas živ i zdrav i na visokoj funkciji u Srbiji) i Herbert Bake njegov direktno podredjeni (i danas živ i zdrav) koji je upotrebio svo svoje znanje i umeće i sa nevidjenom predanošću radio na ovom zadatku. Na kraju je uspeo da proizvede savršeni zločin, ne u smislu da nije mogao biti otkriven počinilac, počinioci su od početka bili poznati i nisu se ni krili, nego po tome što su za samo 2-2,5 godina pobijeni milioni Rusa bez troškova na nemačkoj strani, bez ispaljenog metka. Jedino što im je izmaklo je pljačka, naročito umetnošću prebogatog Lenjingrada. Osim što su ušli u carsku palatu u predgradju i opljačkali je (izmedju ostalog i ćilibarsku sobu), ničeg drugog se nisu dokopali i njihova vojska vratia se u nemačku gladna, bolesna, odrpana, a oni su, pokunjeni i kratkih rukava, bili prinudjeni da beže kud ih oči vode i noge nose.

 6. petrovgrad says:

  Ostavite te priče. Staljin je oprostio Nemcima, umesto da Nemcima vrati jedan za jedan, on im oprostio. Nemci bi trebali da podignu spomenik Staljinu u svakom gradu. Staljinova crvena armija nije ubila nijednog civila iz odmazde, to da su ginuli vojnici jesu, ali civile nisu streljali kao Nemci po Rusiji i Belorusiji, Nemci su pobili preko 20 miliona Rusa, a Rusi Nemaca koliko. Nemci su streljali decu u Kragujevcu, da Vam neko strelja dete, da li bi mu oprostili. Nemci su opet 1999 ubijali Srpsku decu, tru puta u 20-tom veku

 7. Marko st says:

  Kakav je plemenit osecaj da budes ponosan na svoju zemlju,proslost,predsednika,vojsku.....a ova nakaza u Srbiji....tuga.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *