ПУТИН ИЗАШАО СА НОВИМ ПРЕДЛОГОМ: Ствара се нови светски поредак!

ПУТИН ИЗАШАО СА НОВИМ ПРЕДЛОГОМ: Ствара се нови светски поредак!

25 јануара 2020

Предлог Владимира Путина да се састану лидери пет земаља сталних чланица Савета безбедности Уједињених нација поздрављен је с обе стране океана. Експерти оцењују да ће тај самит помоћи формирању новог светског поретка, ресетовању односа и глобалној безбедности.

Руски председник је наступајући на 5. Светском форуму сећања на Холокауст предложио да се током ове године одржи „састанак шефова држава сталних чланица Савета безбедности УН — Русије, Кине, Француске, Велике Британије и САД“ и изјавио је да Русија намерава да без одлагања „упути одговарајуће поруке лидерима ’петорке‘“. Путин сматра да би такав састанак имао огромну улогу у потрази за колективним одговорима на тренутне изазове и претње. Он је рекао да светски лидери не смеју да превиде прве клице мржње и антисемитизма и да треба да учине све да заштите свет.Ресетовање или нови светски поредак

Руски политиколог Игор Шатров овај предлог повезује са проблемима глобалне стратешке безбедности и ово види као прилику за земље „петорке“ да „ресетују“ односе.

„Предлог је дошао правовремено. На крају крајева, ове године обележавамо не само 75. годишњицу од завршетка Другог светског рата, већ и 75. годишњицу од оснивања Уједињених нација и сасвим је могуће да је неопходна нека врста ’ресетовања‘, процена перспектива саме организације и Савета безбедности, пошто постоје питања о којима би требало да се разговара и потребно је приближити ставове. Када су се победничке земље у Другом светском рату окупиле пре 75 година, имале су углавном заједничке погледе на то шта је светско зло. Тада је то био фашизам. Сада видимо да постоје противречности у проценама и то уништава институцију УН. Стога би било занимљиво да се негде изван организације поново окупи пет земаља сталних чланица Савета безбедности УН. Ово је идеја коју би требало размотрити“, сматра Шатров.

Шатров сматра да ће Путинову иницијативу за састанак пет држава-сталних чланица Савета безбедности УН које имају право вета подржати сви, а УН, Париз и Пекинг су већ то поздравили, док Лондон чека детаље Путиновог предлога.

На првом месту глобална стратешка безбедност

Путинов предлог се повезује са проблемима глобалне стратешке безбедности, о чему је руски председник говорио и приликом свог последњег обраћања Федералној скупштини, где је истакао да стратешка питања глобалне безбедности треба да реше стране легитимне нуклеарне силе. То је посебно актуелно питање у тренутку појачаних тензија између Русије и САД, „резервисаног“ става Кине о поништеном Споразуму о ракетама средњег и кратког домета и продужењу уговора о стратешком наоружању СТАРТ 3, који истиче у фебруару идуће године и чија је даља судбина неизвесна, као и трења унутар „западне тројке“.

„Предлог је вероватно умногоме био неочекиван за светску заједницу, али с друге стране, био је и предвидљив у одређеној мери, јер се 2020. године не обележава само годишњица велике победе у Другом светском рату, већ и јубилеј УН , које су производ држава-победница тог рата. То што је Путин предложио да се у условима невиђене кризе, у којој се нашло међународно право и систем међународне регулације, усагласе ставови и окупе лидери пет земаља оснивача УН, сталне чланице Савета безбедности, врло је озбиљна иницијатива, у оквиру које се може створити читав низ занимљивих пројеката за формирање новог светског поретка“, сматра руски политиколог Александар Коњков.

Коњков сматра да нема никаквих препрека за одржавање овог састанка и сигуран је да ће сви лидери „петорке“ пристати да се окупе и реше кључна безбедносна питања.

„Где се тај састанак може одржати преурањено је говорити, али мислим да би Москва била идеална тачка, јер ће ове године бити главни град празновања 75. годишњице победе у Другом светском рату. Али, као што је Путин рекао, Русија је спремна да одржи такав самит било кад и било где у свету. Веома је позитивно што су УН прихватиле позив за припрему таквог догађаја“, рекао је Коњков.

Успостављање реда и мира на планети

Члан Комитета за спољне послове Државне думе Руске Федерације Антон Морозов изјавио је да се односи Русије са Западом не могу назвати правом конфронтацијом, већ коришћењем метода нелојалне конкуренције западних партнера. Истовремено постоје, сматра он, заједнички циљеви у изградњи јединственог система безбедности, који би могао да гарантује некоришћење оружја за масовно уништење и који би искључио такве случајеве.

Према његовим речима, водеће државе света имају заједнички интерес да спрече велике ратове у свету и посебно „феномен трећег светског рата“, тако да ће Путинов предлог дефинитивно добити међународни одговор.

Актуелна ситуација на Блиском истоку, оценио је Морозов, и даље ескалира и ризикује да ескалира у сукоб великих размера. Данас је тешко наћи консензус и ставити зараћене државе за преговарачки сто.

Поред Блиског истока, на Корејском полуострву и даље влада изузетно висок ниво напетости, а локални сукоби у Африци и Латинској Америци периодично избијају, тако да у свету постоји много претњи, због чега велике силе — победнице у Другом светском рату које чине окосницу Савета безбедности УН, морају да се обавежу на одржавање мира и реда на планети.

(Спутњик)

KOMENTARI7 коментара

 1. E.Lirsch says:

  Boze blagi kake su ovo nabuloze?

 2. Jedan tamo, ne znaš ga ti says:

  Не разумем, какве везе антисемитизам има са свимa нама?! Овај спин је већ дегутантан. Као да су их ови са Пинка учили. На главу се свима попеше! Коју? И горњу и - доњу! Које везе шака јада израиља има са овим?! Ко је коме овде мозак прао?!

  • Milan says:

   Nije tema antisemitizam, nego samo je iskoristio aktuelni forum sećanja na Holokaust, praktično i na ceo drugi svetski rat, da napravi poziv vodećoj petorki da se ozbiljnije posveti održavanju mira na našoj planeti. Vodeća petorka je nastala na ruševinama drugog svetskog rata, a kako se ona ponaša danas? Suprotstavljene su 3 : 2 ; SAD, V.Britanija i Francuska protiv Rusije i Kine, ali i protiv velikog ostatka sveta na istočnom delu planete (Bliski Istok, Srednja Azija, Ukrajina, Zapadni Balkan)...

  • Milan says:

   Ako unutar petorke i dalje budu velike suprotstavljenosti to znači da ubrzo sledi raspad poretka koji je nastao nakon drugog svetskog rata. Dakle i UN su pred totalnim raspadom. Kad je oslabila Liga naroda ubrzo je počeo drugi svetski rat, a sada UN su već oslabljene i tinja treći svetski rat. Šta ako ovaj treći svetski rat raširi se na još više tačaka i još ako postane intenzivniji nego dosad? Eto dotle se stiglo.

  • Milan says:

   Holokaust jeste primer koji opominje jer stradanje Jevreja tokom drugog svetskog rata deo je šireg sukoba Zapad protiv Istoka. Time što je savremena država Izrael danas veoma bliska sa Zapadom, a posebno sa SAD, to ne znači da Izrael neće doživeti novi težak potres tokom novog sukoba Zapad-Istok.

 3. Magda says:

  Napokon da se pokusa malo smiriti "usijane glave" jer cekanje samo pogorsava situaciju dok stvarno netko ne zapocne pravi 3.svjetski rat!!! Dovoljno je bilo /i jos je jako opasno! /da Iran ispali nekoliko raketa na Ameriku i "otvori igru smrti" po cijelom svijetu. Dovoljno je samo aktivirati Jelouston i Amerika ce nestati sa svim njezinim stanovnistvom!!! Svaka cast Gosp. Putinu na ideji "da je bolje sprijeciti nego lijeciti!!!!?"

 4. Pera says:

  Ne razumem ljude ciji razum funkcionise dok im mediji pune glavu ? Svi znamo da UN je izgubio validitet od kada je dozvoljeno jevrejima da uniste drzavu Palestinu i vise od 50 % teritorije prigrabe za sebe i ako je Palestinaca bilo duplo vise ! Znaci UN je legalizovala unistenje jedne drzave, jednog naroda ! Jel treba dalje ? Jel UN nisu ni pokusali da sankcionisu napad na nas ? Jel UN zmureo kad su pored njegovih odreda huti pobili 1 milion Tutsa na nagovor i naoruzavanje francuza i njihovih gazda ? Zar ima jos neko na planeti koji veruje u jednakost naroda ? Pa jel su cionisti napravili eu u 3 kategorije naroda ? Zapadne drzave, istocne i Rumunija i Bugarska, koja im i dalje sluze za muzu ! To se moze otkriti, doduse svi eu sajtovi kriju istine, koliko ko dobija poslanika po broju stanovnika ! To su vam 3 klase naroda eu. prve dobijaju poslanike za manji broj gradjana od 2 kategorije, Bg i Ru su na nivou parija ! Ono sto zovemo novi svetski poredak su cionisti koji hoce da zavladaju covecanstvo i dovedu svog antihrista mesiju za gospodara celog sveta. Mislim da ovaj clanak je trebao nesto da pojasni, ali izgleda ni njima nije sto sta jasno ! Prvo, cionisti ne dele vlast ni sa kim, pogotovu ne sa gojama, jer u njihovim ,,svetim,, knjigama stoji da lagati, krai i ubijati goje, NIJE GREH !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u