ПУТИН ИЗДАО НАРЕЂЕЊЕ: Авиони одмах узлетели (ВИДЕО)

PUTIN IZDAO NAREĐENJE: Avioni odmah uzleteli (VIDEO)

18 novembra 2021

Ministarstvo odbrane Rusije će po nalogu predsednika Vladimira Putina evakuisati 380 ljudi iz Avganistana.„Trenutno su tri vojno-transportna aviona Il-76 isporučila humanitarnu pomoć na aerodrom u Kabulu i ukrcavaju se osobe za evakuaciju“, saopštilo je Ministarstvo, prenose RIA novosti.

Pored toga, u Kabul je dopremljeno 108 tona humanitarne pomoći.

Pored Rusa, na avion se ukrcavaju državljani Belorusije, Kirgizije, Jermenije, Ukrajine i Avganistana.

„U svakom avionu nalaze se sanitetske službe ruske vojske sa neophodnom medicinskom opremom i lekovima“, navodi se u saopštenju.

Prethodna velika evakuacija dogodila se u avgustu, kada je ruska vojska dovela kući oko 400 državljana Rusije, Belorusije, Kirgistana, Tadžikistana i Uzbekistana.

U avgustu, u pozadini povlačenja američke vojske, talibani su preuzeli vlast u zemlji i proglasili kraj dvadesetogodišnjeg rata i okupacije. Mesec dana kasnije, poslednja provincija Pandžšir došla je pod njihovu kontrolu.

U prvim danima u Kabulu je vladala panika, u pokušajima da se napusti zemlja. Nakon toga usledila je humanitarna i ekonomska kriza.

U septembru su talibani imenovali privremenu vladu, koja uključuje i pripadnike savezničkih grupa, od kojih su neki na listi sankcija UN-a i SAD.

(Vostok.rs)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *