ПУТИН ИЗДАО НАРЕЂЕЊЕ СПЕЦИЈАЛНИМ СНАГАМА: Имате задатак да елиминишете вође Исламске државе!

PUTIN IZDAO NAREĐENJE SPECIJALNIM SNAGAMA: Imate zadatak da eliminišete vođe Islamske države!

8 oktobra 2015

russia_olympics putin special forces 6678Sirijska vojska pokrenula je kopnenu ofanzivu u centralnim oblastima zemlje u jeku intenzivnog granatiranja i ruskih vazdušnih udara, izjavio je jedan sirijski zvaničnik. Zvaničnik koji je insistirao na anonimnosti, rekao je da se operacije odvijaju u susednim provincijama Hama i Idlib. Aktivisti su naveli da je sirijska vojska, potpomognuta ruskim vazdušnim udarima, danas vodila borbe protiv pobunjenika u centralnom delu Sirije, što su prve veće kopnene borbe od kako je Moskva počela sa bombardovanjem položaja ekstremista prošle sedmice.

Napadi Rusije iz vazduha izgleda su ohrabrili sirijsku vojsku da pokrene kopnenu ofanzivu nakon niza poraza na severozapadu Sirije u proteklih nekoliko meseci, navodi AP.

U operaciju protiv ekstremista IS u Siriji, danas su se uključili i brodovi Kaspijske flote ruske mornarice, izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu. Prema njegovim rečima, sa četiri broda ispaljeno je 26 krstarećih raketa na 11 ciljeva, koji su svi uništeni, bez štete na civilnim objektima, javio je TASS.

Ruski vazdušni udari uništili su glavna skladišta oružja, sa kojima su SAD uvežbavale pobunjeničke grupe u Siriji, izjavio je danas komandant pobunjeničke grupe. Grupa Liva Sukvor al Jabal čiji su borci prisustvovali vojnoj obuci i organizaciji CIA u Saudijskoj Arabiji, takođe je prošle nedelje bila pogođena ruskim bombama, jer je to bio znak podrške Damasku, prenosi Rojters.

Nova bombardovanja su ciljala glavna skladišta oružja te grupe u zapadnoj pokrajini Alepo i kompletno su ih uništila kasno sinoć, kazao je za Rojters, komandant grupe Hasan Haj Ali, putem interneta. Reč je o jednoj od brojnih sirijskih pobunjeničkih grupa koje SAD smatraju umerenim i koje su prošle obuku, u sklopu navodno tajnog programa CIE. On je odvojen od programa Pentagona koji takođe obučava i oprema sirijske pobunjenike u brobi protiv Islamske države.

Grupa je dobijala navođene antitenkovske rakete od država koje se protive sirijskom predsedniku Asadu i one su do sada imale značajan uticaj na bojnom polju.

PUTIN POSLAO SPECIJALCE

RUSKI predsednik Vladimir Putin poslao je u Siriju pripadnike elitne vojne jedinice Specnaz, koja je pod kontrolom vojne obaveštajne sluzbe, da pronađu i eliminišu džihadiste Islamske države (IS), piše danas britanska štampa. Specijalne jedinice imaju zadatak da nemilosrdno love i ubijaju borce IS i očekuje se da će imati ulogu u iskorenjavanju terorističkih uporišta koji su meta ruskih bombardera.

„Oni su izuzetno agresivni i najbolje obučeni. Oni su tamo da raščiste posle vazdušnih udara, pozovu vazdušne udare, sprovode izuzetno tajne misije protiv pobunjenika i na kraju ih zbrišu“, rekao je neimenovani vojni izvor za britanski „Miror“.

Potez Moskve dolazi pošto se pojavila vest da Putin planira da uputi 150.000 vojnika u Siriju da zbriše IS “ jednom za svagda“.

„Oni neće biti podređeni nikome, kao Britanci ili američke specijalne snaga. Oni su tamo iz jednog razloga, da zbrišu bilo koga ko ugrožava (sirijskog predsednika) Asada. Bilo kojim sredstvima. I čineći to, oni će konsolidovati poziciju Rusije na Sredozemlju i Bliskom istoku“, naveo je isti izvor za britanske medije.

DŽIHADISTI PREMEŠTAJU ORUŽJE U NASELJENA PODRUČJA

Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je snimak na kojem se vidi kako militanti Islamske države u Siriji premeštaju oružje iz tajnih skladišta u naseljena mesta, zbog straha od vazdušnih napada. Na snimku, koji je napravljen pomoću drona, vide se kamioni koji izlaze iz pustinja i šuma i parkiraju se pored džamije u gradu koji nije naveden. Pomoćnik ministra odbrane Anatolij Antonov je rekao da se kamioni uglavnom parkiraju pokraj džamija, jer dobro znaju da rusko vazduhoplovstvo neće gađati ta mesta, prenosi Raša tudej.

„Koriste građane kao svoj štit. Svesni su da nikada, ali baš nikada, nećemo gađati civilne položaje, iako sa Zapada i iz redova tzv. umerene opozicije, stiže čitav niz optužbi da Rusi gađaju i civilne ciljeve“, kazao je Antonov.

On je naveo da ruska vojska pažljivo proverava obaveštajne podatke pre nego što izvede udare.

Nešto ranije, portparol Ministarstva Igor Konašenkov je upozorio da se može očekivati da će džihadisti sami bombardovati džamije, kako bi Ruse optužili za ratne zločine.

„Umerena opozicija“ ne koristi ljudski štit, ne skrivaju se iza civila, ne premeštaju oružje kraj džamija. To su potezi terorista, tu nema sumnje, navelo je Ministarstvo obrane.

Sirijske snage su počele ofanzivu protiv pobunjenika u pokrajinama Idlib i Hama, javila je agencija AP pozivajući se na sirijsku organizaciju za praćenje ljudskih prava.

Ova organizacija je javila da sirijske vladine snage napadaju na četiri fronta uz podršku ruske avijacije.

Sirijska vojska je počela artiljerske napade pošto su pobunjeničke snage napale punkt vojske i uništile jedan tenk.

VISOKA PUTINOVA OCENA PRVIH REZULTATA

SOČI – Ruski predsednik Vladimir Putin dao je danas visoku ocenu dosadašnjim rezultatima operacije ruske vojske u Siriji, ističući na susretu sa ministrom odbrane Sergejom Šojguom da konflikti poput sirijskog treba da budu okončani političkim putem.

„Za sumiranje rezultata još je rano, ali to što je učinjeno, zaslužuje visoku pozitivnu ocenu“, rekao je Putin, prenosi TASS.

Vrhovni komandant Oružanih snaga Rusije rekao je da su u rusku operaciju u Siriji uključeni brodovi Kaspijske flote, koji su uspešno pogodili ciljeve.

„To što smo pucali iz voda Kaspijskog mora na rastojanju oko 1.500 kilometara oružjem visoke preciznosti i pogodili sve postavljene ciljeve – govori o dobroj pripremi i preduzeća namenske industrije i dobroj pripremi kadrova“, rekao je Putin.

Predsednik Rusije je na susretu sa Šojguom podvrdio zadatak ruske vojske da sinhronizuje dejstva sa sirijskom vojskom.

„Očekujem da će dalji rad, kao što smo se dogovarali, biti sinhronizovan sa dejstvima sirijske vojske na kopnu i da će dejstva naših Vojno-kosmičkih snaga efikasno podržavati ofanzivnu operaciju sirijske vojske“, kazao je Putin.

Ruski predsednik je saopštio da je francuski predsednik Fransoa Oland izneo predlog da se u borbi protiv IS udruže napori vojske predsednika Sirije Bašara el-Asada i „Slobodne sirijske vojske“.

„Ako se pođe od toga da je to borbeno krilo tzv. zdravog dela opozicije, ako bi uspelo udruživanje napora u borbi protiv zajedničkog neprijatelja, terorističkih organizacija, IS, Džebhat al-Nusre i onih koji su sa njima, tada bi bili stvorene dobre pretpostavke za političko rešenje u Siriji“, rekao je predsednik Rusije.

Putin je, takođe, dodao da strani partneri u Siriji mogu ruskoj vojsci da dostave ciljeve koje smatraju da imaju veze sa terorističkim grupama i da će ruske Vojno-kosmičke snage naneti udare po njima.

„Ako tvrde da znaju situaciju bolje, jer su više od godinu dana aktivni na sirijskoj teritoirji, uzgred budi rečeno – nelegalno, to sam im rekao, ali ako su aktivni i znaju sitauciju bolje, neka nam daju ciljeve koje su pronašli za to vreme i mi ćemo ih odraditi“, kazao je Putin.

KOMENTARI15 komentara

 1. Andrej says:

  Vreme je za Zaslon i Vympel!

 2. Petko says:

  ''...naveo je isti izvor za britanske medije...'' Povraća mi se i od ''izvora'' i od '' britanskih medija''...

 3. Apis says:

  SREĆAN TI ROĐENDAN PRESDENICE RUSIJE! SVAKI POSTEN SRBIN MOLI SE BOGU ZA TVOJE ZDRAVLJE.

 4. teletabis says:

  Dokle bre novinari da pišete gluposti. Ne postoji Islamska država. postoje teroristi u Siriji, Iraku i Libiji. I to ne neki onako skupljeni s`konca i konopca, već obučeni, naoružani, sa logistikom, novim džipovima,.... Ovde se radi o dobro organizovanoj i plaćenoj terorističkoj organizaciji. Rusija ne bombarduje nikakvu Islamsku državu već teroriste vandale (sve spomenike kulture stare više hiljada godina uništili) u Siriji i to na poziv legitimne vlade Sirije. Ajde malo mislimo svojom glavom, ako je ikako moguće.

 5. Lady Gaga says:

  SRETAN TI ROĐENDAN, VLADIMIRE VLADIMIROVIČU PUTINE, PREDSEDNIČE NAŠ

 6. pravda says:

  Care srećan rođjendan i da nam ove godine napraviš Balkansku Srbiju, a mi će mo se postarati da bude etnički čista.

 7. Ranko says:

  Care srećan rođendan i dug život volimo te pravoslavni spasitelju

 8. Milenko says:

  SREĆAN ROĐENDAN PREDSEDNIČE PRAVOSLAVNOG SVETA,I DA TI SE SVE ŽELJE ISPUNE DO KRAJA.Vladimire sa tvojom Rusijom doneli ste nadu za bolju i pravedniju budućnost na celoj planeti.Ž I V E L I

 9. pravda says:

  Presednice Srecan Vam rodjendan. Vladimire Vladimirovicu Putine,Vi ste i MOJ presednik,i vrhovni komadant. Sa verom u Boga i vas,...... ura ura ura

 10. Krajisnik says:

  Predsednice Srecan Vam rodjendan! Krajina i krajisnici cekaju Vas udar po ustaskoj gamadi!

 11. ile says:

  Čuvajte se momci i bez milosti prema toj koljačkoj gamadi.

 12. ile says:

  Predsedniku Putinu želim dobro zdravlje, svaku sreću u životu i da nam poživi dugo, dugo i ostvari sve svoje planove.

 13. zlatiborski ovan says:

  operaciju protiv ekstremista IS u Siriji, danas su se uključili i brodovi Kaspijske flote ruske mornarice, izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu. Prema njegovim rečima, sa četiri broda ispaljeno je 26 krstarećih raketa na 11 ciljeva, koji su svi uništeni, bez štete na civilnim objektima, javio je TASS ///////// Ove rakete su velika poruka. Jer ocigledno radari nisu reagirali i kada su reagirali bilo je dosta vremena samo da konstantiraju da je to tako. Nisu ocekivali takav nivo vojne saradnje sa Iranom i Irakom -- jer su rakete krstarile iznad njihovih drzava. Poruka je sljedeca. Sve drzavice regiona da znaju -- nisu sigurne kao sto misle. https://tinyurl.com/nsnlg7j

 14. Za Srbiju says:

  Posle ove demonstracije ruske vojne sile, biće ukrajinci neuverljivi sa svojom pričom da vode rat protiv Rusije.

 15. dragoslav says:

  Veoma lep potez PUTINA,neka ceo svet zna ko je G O S P O D A R .

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *