ПУТИН ИЗДАО НАРЕЂЕЊЕ: Уништити све што представља опасност!

PUTIN IZDAO NAREĐENJE: Uništiti sve što predstavlja opasnost!

27 novembra 2015

440x660Moskva planira da obustavi vojnu saradnju sa Ankarom, nakon što je turska avijacija oborila ruski avion, izjavili su u utorak predstavnici ruskog Generalštaba.

Biće preduzete dodatne mere kako bi se pojačala bezbednost u ruskoj avio-bazi u Siriji.

U planu je preduzimanje sledećih koraka:

   1. Sprovođenje svake pojedinačne operacije uz podršku borbenih aviona

   2. Pojačavanje vazdušne odbrane postavljanjem raketne krstarice “Moskva” uz obalu Latakije, a sa ciljem da se uništi svaka meta koja može da predstavlja opasnost

   3. Prekidanje vojnih kontakata sa Turskom

Sergej Rudskoj, visoki zvaničnik ruskog Generalštaba, osudio je napad turskog aviona na ruski borbeni avion u Siriji, ocenivši da se radi o “ozbiljnoj povredi međunarodnog prava.”

On je naglasio da je avion Su-24 oboren iznad sirijske teritorije i da je mesto pada aviona je 4 km udaljeno od turske granice.

Rudskoj je izjavio da ruski avion nije narušio turski vazdušni prostor. Osim toga, prema onome što je zabeležio radar iz Hmeimima, turski borbeni avion je bio taj koji je upao u sirijski vazdušni prostor i napao ruski avion.

Turski borbeni avion nije ni pokušao da stupi u kontakt sa ruskim pilotima pre nego što je izvršio napad, dodao je Rudskoj.

“Pretpostavljamo da je napad izveden pomoću kratkodometne rakete sa infracrvenim navođenjem,” rekao je Rudskoj. “Turski avion nije ni pokušao da uspostavi komunikaciju ili vizualni kontakt sa našom posadom. Avion Su-24 je pogođen projektilom iznad teritorije Sirije.”

Rusija sada planira da preduzme nove mere kojima će se pojačati bezbednost u ruskoj bazi u Siriji, a posebna pažnja će biti posvećena pojačanju vazdušne odbrane.

Ruska raketna krstarica “Moskva”, opremljena sistemom za protivvazdušnu odbranu Fort, biće postavljena uz obalu Latakije.

“Upozoravamo da će svaka meta koja predstavlja potencijalnu opasnost biti uništena,” rekao je general-pukovnik Rudskoj.

“Svi vojni kontakti sa Turskom će biti suspendovani,” dodao je Rudskoj.

Turska tvrdi da je oborila ruski avion u turskom vazdušnom prostoru, nakon što je u roku od pet minuta ruskoj posadi uputila 10 upozorenja.

“Naši nalazi jasno pokazuju da je turski vazdušni prostor narušen više puta. I oni su to svesno uradili,” rekao je visoki turski zvaničnik za Rojters.

Američki predsednik Barak Obama i francuski predsednik Fransoa Oland su tokom sastanka u Vašingtonu apelovali na Rusiju i Tursku da se suzdrže od akcija koje vode eskalaciji trenutne situacije, dok je generalni sekretar NATO, Jens Stoltenberg, izrazio podršku alijanse Turskoj.

Portparol američke vojske je još dodao da ovaj incident uključuje samo Tursku i Rusiju i da ne utiče na kampanju u Siriji koju predvode SAD, koja će se i dalje sprovoditi “po planu.”

(Webtribune.rs)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Danko B. Marin says:

    Čovek bez kompleksa oca ,a ne kao ove nama podmetnute sekapersanke!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *