ПУТИН ИЗГУБИО СТРПЉЕЊЕ! Русија узвратила ударац, Украјина ће се задрмати у темељима, KИЈЕВ ЋЕ ОВО БАШ ДА БОЛИ!

PUTIN IZGUBIO STRPLJENJE! Rusija uzvratila udarac, Ukrajina će se zadrmati u temeljima, KIJEV ĆE OVO BAŠ DA BOLI!

6 maja 2019

Dana 10. aprila ukrajinska vlada je produžila i proširila trgovinske sankcije protiv Ruske Federacije, namećući embargo na uvoz formaldehida, koncentrata karbamida i formaldehida, opruga za teretne vagone, električnu opremu za automatizaciju železnica i komunikacijske uređaje kao i za električne vodiče za napone iznad 1.000 volti.

Dalje, Ukrajina je zabranila uvoz staklene ambalaže, uključujući tegle, boce za hranu i piće i kontejnere, robe koje je u 2018. iz Rusije uvezla u vrednosti od osam miliona dolara. Ranije je Moskva na neprijateljske poteze vlade iz Kijeva uglavnom reagovala blago, kako ne bi pogodila ukrajinsko stanovništvo i pozivala ukrajinske vlasti da se urazume i obrate pažnju na štetne posledice svojih suludih odluka.Međutim, sada je, kao odgovor na te nove „neprijateljske akcije“, kako ih je opisao premijer Dmitrij Medvedev, Rusija odlučila da usvoji protivmere čija će ekonomska težina za Ukrajinu biti puno osetnija nego šteta koju će potencijalno pretrpeti Rusija, ako je bude i bilo.

Na primer, ruska vlada je zabranila uvoz odeće, obuće, papira, višeslojnog kartona, čeličnih cevi, običnog i posuđa od emajliranog čelika, instalacione cevi za buldožere na gusenicama i bagere s jednom kašikom. Ova roba je Ukrajini 2018. donela gotovo 250 miliona dolara prihoda.

Ali ovo je samo prvi efekat „hladnog ruskog poljupca“. Drugi je verovatno mnogo teži za ukrajinsku ekonomiju, s obzirom da je Ruska Federacija zabranila izvoz nafte i naftnih derivata u Ukrajinu. Ugalj i naftni proizvodi se sada mogu izvoziti u Ukrajinu tek nakon dobijanja posebne dozvole od ruskog Ministarstva ekonomskog razvoja, a mera stupa na snagu 1. juna 2019. godine.

Podsetimo da je Ukrajina 2018. godine uvezla 12,4 miliona tona uglja iz Rusije, 10 odsto više nego u 2017. Uvoz iz Rusije čini 40 odsto ukupnog uvoza uglja u Ukrajini, a susednoj zemlji je preko potreban za toplane za domaćinstva, termoelektrane i industriju. Drugim rečima, ukupni ili čak delimični prestanak ruske isporuke uglja mogao bi imati ozbiljne posledice za ukrajinsku ekonomiju.

Ovo je posebno bolno, jer ostali dobavljači iz Kanade, Poljske i Sjedinjenih Država nemaju istu politiku formiranja cena kao Moskva, stoga je ruski ugalj za ukrajinske kompanije puno povoljniji, a crna metalurgija je mogla da računa na brze i sigurne isporuke ruskog antracita, koji je kvalitetniji i jeftiniji od zamenskog iz Južnoafričke Republike i drugih dobavljača.

Zbog hirovitih oluka odlazeće Porošenkove vlade, Ukrajinci sada rizikuju da im se računi komunalnih usluga povećaju, jer se većina električne energije u Ukrajini proizvodi u termoelektranama na ugalj. Isporuke tople vode i grejanje domaćinstava takođe zavise od uglja i sada će sve zavisiti od odobrenja koje izdaje ili ne rusko Ministarstvo ekonomskog razvoja.

Što se tiče nafte i derivata, uprkos ukrajinskoj diversifikaciji uvoza nafte, koja se delom dobavlja iz Azerbejdžana, Irana i Alžira, od 2014. godine je 70-75 odsto nafte na ukrajinskom tržištu i dalje ruskog porekla. Od te količine direktno iz Rusije dolazi 30-35 odsto, a ostatak dolazi iz Belorusije, gde se rafiniše ruska sirova nafta, a derivati se prodaju ukrajinskim kupcima.

Kompanija Ukrtanafta je već upozorila na rizik od gubitka većine zaliha, ukazujući kako bi to moglo dovesti do kolapsa tržišta goriva, potkopavanja ukrajinske ekonomije i ugrožavanja nacionalne bezbednosti. Ukrajinski naftni koncern je pozvao ukrajinske vlasti da odmah uklone sve carine i preferencijalne poreze koji se primenjuju na ruske naftne proizvode kako bi se podstakla domaća industrija i ekonomija uopšte.

Ukrtanafta je takođe zatražila pomoć vlade za povećanje proizvodnih kapaciteta ukrajinskih rafinerija i tako diversifikuje snabdevanje zemlje naftnim proizvodima s povećanjem uvoza sirove nafte iz Kaspijskog mora, koju kupuje od Azerbejdžana. Međutim, malo je verovatno da će Azerbajdžan u roku od tri ili četiri godine moći da poveća isporuke nafte za Ukrajinu.

S druge strane, moguće je da će Belorusija opet uspeti, kao što je bio slučaj sa ugljem, koji isporučuje Ukrajini uprkos tome što nema nijedan rudnik uglja, da poveća ulogu ključnog dobavljača uglja, omogućujući Ukrajini da nastavi da prima rusko gorivo. Ali, uloga posrednika se plaća i uvek završava naduvavanjem računa.

Ako se odgovor Rusije na nove ukrajinske sankcije može činiti brutalnim i neproporcionalnim, treba zapamtiti dve stvari. Prvo da je Rusija imala dovoljno strpljenja s Ukrajinom, koje je nestalo u pet godina frenetične rusofobije i sankcija koje su se neprestano proširivale do apsurda, kao što je nedavna zabrana bilo kog direktnog leta između Ukrajine i Rusije. Za rusku vladu je Ukrajina davno prešla sve granice i sada su u Moskvi to odlučili da pretvore u zakon o trgovini.

Drugo, na inicijativu Kijeva je 1. aprila 2019. raskinut Ugovor o prijateljstvu i saradnji između dveju zemalja, prema kom je Ukrajina imala povlastice kao i brojne druge zemlje post-sovjetskog prostora. Legendarnog strpljenja i ljubaznosti Rusije prema Ukrajini više nema.

Ukrajina je verovala da je udarila Rusiju u trenutku kada je Moskva skinula rukavice, misleći kako se niko neće preterano uzrujavati na novi kijevski besmisao. Ukrajinske sankcije nemaju nikakvo logično objašnjenje i mogu se razumeti samo u kontekstu propagande ukrajinskih nacionalista, koji i ne razmišljaju o dobrobiti stanovništva.

Ovakav nesrazmeran odgovor Moskve znači kako se može očekivati da će se takvi ruski odgovori u budućnosti umnožiti, osim ako novi ukrajinski predsednik ne oporavi Ukrajinu koja sada srlja ravno u propast.

(Vebtribune)

KOMENTARI16 komentara

 1. Pera says:

  Sve cemo i mi dozivet jos gore, ako sadasnji ili buduci vlastodrzci predaju ili prodaju KiM i odreknu se bratske Rusije !

  • Rafmanjinov says:

   Oni mogu da se odreknu,ali RUSIJA SE NECE ODRECI NI SRBIJE NI SRPSKOG NARODA,U TO BUDITE SIGURNI!

  • samostalan says:

   Rusija se odrekla bratskih Srba, jer salje trupe svuda po svetu, samo ne na Kosovo.

   • Rafmanjinov says:

    Po cemu su se to odrekli? Ovaj spor se trenutno vodi diplomatskim ratom,Rusija je svaki put,stavila veto u interesu Srbije,a Srbija jos uvek ne trazi da Rusija posalje vojsku,a ako bude trazila,Rusija ce to uciniti,nista se vi ne brinite,ono cemu se vi nadate,toga nece biti.

    • e. says:

     Ne treba Rusija da šalje nikakvu vojsku,neka Srbija mobiliše i obuči svoju vojsku - Rusija bi kao pomoć mogla da da ORUŽJE,koje bi opsluživale ruske jedinice jer je SA PRAVOM Rusija izgubila poverenje u komandne strukture vojske koje su spremne da otkriju bitne karakeristike naoružanja OKUPACIONIM snagama nato bande.

   • Rafmanjinov says:

    Sta mislis da nije Rusije,sta bi bilo sa Srbijom? Sta bi bilo sa Republikom Srpskom? Zelje da se Srbija odrekne Rusije,i Rusija Srbije,se nece ostvariti,ovo je neko drugo vreme,opet ponavljam nije ovo 1999.

  • Željko says:

   Terrible catastrophe. Sukhoi Superjet 100, flying from Moscow to Murmansk, caught fire in the air and in an emergency landing with full tanks caught fire. Already 41 for now dead is 8 major incidents with Superjet for the year. The result of the collapse of industry.

   • Cetnik says:

    Tebi je kolaps u glavi kad verujes u zapadnu propagandu. Slobodno kopiraj i siri jer te lazi posrnulog svetskog poretka vise ne prolaze. Nego sta bi sa boeing max 8, tamo nema kolapsa ekonomije?

 2. petrovgrad says:

  Mere reciprociteta su najnormalnija stvar. Što bi Putin morao ds brine za Ukrainu. Rusija ne zavisi od Ukraine, ali Ukraina zavisi od Rusije. Jesu Ukrainci braća Rusima, ali su i Rusi braća ukraincima. Lako je Rusima, mogu kako hoće, barem sa Ukrainom mogu da se nose.

  • Velika Metla says:

   Slala bi Rusija i u Srbiju,kad bi imala kome! Sirijski narod ratuje godinama,na šta ovaj narod u Srbiji nije spreman,niti to želi! Više "srbi"vole američku balegu nego rusku tortu! To su i dokazali bezbroj puta do sada! Prema tome...............,pa dabome no međutim jok !

  • Velika Metla says:

   petrovgrad,"ukrajinci" kao narod ne postoje,isto kao što ni "jugosloveni" ne postoje kao narod! To da li su "ukrajinci" braća Rusima treba pitati "ukrajince"! Rusija pravi jednu veliku grešku,a to je što daje vremena ovim nakazama od ukro-fašista! To se saseče u korenu,na samom početku kada započnu dizai glavu! Što duže čekaš veća je šteta!

  • vanja says:

   stigla nam je propagandna poruka iz americke ambasade!

 3. A akoM says:

  Bilo bi zanimljivo i pošteno pitati Ukrajince dal' kao narod postoje,kolko posto njih bi se tako izjasnilo,i dal' žele i dalje biti Ukrajinci,i zbog kojih razloga sve to?!?Nisu džabe šaptom pali pod Hitlerom,i nedavno izglasali nezavisnost,a i sada to na izborima potvrdili,većina njih!To im ne treba zamjeriti,sigurno imaju razloga za to!Ali problem je što su umjesto pametnije neutralnosti izabrali Zapad i neprijateljstvo prema Rusiji!Vjerovatno zbog traumatičnih iskustava i sjećanja iz SSSR-a(naročito iz Staljinovog doba),a koje jedan narod ne može lako zaboraviti!

  • e. says:

   Ali Staljin nije bio Rus,on je još više zla naneo ruskom narodu -

 4. petrovgrad says:

  Što se tiče statusa naroda, nisu ni Makedonci, ni Crnogorci, da ne kažem za Muslimane ili buduće narode poput Vojvođana. Činjenica je da je Ukraina država, mislim međunarodno priznata od svih. Nije mi poznato da neko osporava njen suverinitet. Što se tiče Krima, on je samo legalno vraćen matici Rusiji.Ukraina treba Germanima da posluži kao platforma da osvoje Rusiju, to je jasno u ovima iz Makarenko škole. Sada je Rusija svetska sila, a tu su i druge uz nju poput Kine, Indije, Irana, Venecuele,Koreje, Sirije tako da se pljačkaši sa zapada dovode u red.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *