ПУТИН ИЗНЕНАДИО ЧЕЛНИКЕ СВЕТСКОГ СПОРТА: Не могу да дођу себи после саопштења председника Русије

PUTIN IZNENADIO ČELNIKE SVETSKOG SPORTA: Ne mogu da dođu sebi posle saopštenja predsednika Rusije

16 novembra 2023

Otkako je rat u Ukrajini izbio početkom 2022, Rusija je, kada se o svetskim sportskim vestima radi, bila spominjana samo kao strana koja trpi sankcije zbog pomenute vojne intervencije. Ali to se promenilo otkako se u utorak povodom sporta obratio predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin, i to na način koji je iznenadio čelnike Međunarodnog olimpijskog komiteta.

Odranije je poznato da ruski timovi ne mogu da učestvuju na međunarodnim nadmetanjima, a to ne mogu ni pojedinci u mnogim sportovima. Izuzeci, naravno, postoje – ali pod uslovom da sportisti pristanu da nastupaju kao „neutralni takmičari“, bez isticanja himne, grba, zastave…Rusija je, kako su vam „Novosti“ još u toku prethodnog dana pisale, rešila da se „ne igra te igre“, već da uvede nove. I to dve vrste.

Zbog potpuno novog vida digitalno-fizičkog nadmetanja, tu su „Igre budućnosti“. Tim povodom, u specijalnom video-obraćanju koje je obelodanjeno na sajtu Kremlja, Vladimir Putin je iskazao ogromno zadovoljstvo što je ostalo još samo 100 dana do pomenutih Igara.

A činjenica da će 2024. Rusija ugostiti 260 timova iz više od 100 država, dok se očekuje da preko 2.000 takmičara uzme učešća u tim „Igrama budućnosti“, ustalasala je strasti u Međunarodnom olimpijskom komitetu.

I to toliko da je morao da se oglasi i predsednik MOK-a Tomas Bah.

Naime, on je u ime Međunarodnog olimpijskog komiteta izneo „preporuku nacionalnim olimpijskim organizacijama da ne učestvuju na Igrama u Rusiji“, i to kako na ovim Igrama budućnosti, tako i na „Igrama prijateljstva“.

Jekaterinburg i Moskva će ove druge, „Igre prijateljstva“ organizovati u klasičnim sportovima, i to u čak 25 sportskih disciplina, od kojih neke jesu olimpijske (npr. košarka, boks, odbojka, džudo, plivanje, skokovi u vodu, gimnastika, tenis, tekvondo, mačevanje, itd), a druge nisu (akrobatski rokenrol, fudbal na pesku, „sportsko“ programiranje, šah…)

– Mi najoštrije osuđujemo alternativna međunarodna politizovana takmičenja – istakao je Bah, dok se u saopštenju MOK-a navodi da bi „oni koji dođu na rusku teritoriju da bi uzeli učešća u pomenutim nadmetanjima, time narušili sankcije uvedene ruskom sportu“, ali i „narušili nezavisnost i autonomnost sporta“.

Organizacioni komitet Igara prijateljstva je saopštio da se te Igre ne organizuju zarad konfrontacije sa MOK-om, već kao dodatak postojećem kalendaru, a pritom su veoma važne za ruske sportiste (koji ne mogu na ostala međunarodna takmičenja).

Kremlj oštro reagovao na preporuke Tomasa Baha i Međunarodnog olimpijskog komiteta

Na saopštenje MOK-a reagovao je i Putinov portparol Dmitrij Peskov.

– Podsećam da slovo „M“ u „Međunarodni olimpijski komitet“ ne znači monopol na svetskom sportu. Drugačiji formati mogu da postoje i izvan konteksta koji obuhvata ovaj komitet. A što se tiče MOK-a, Rusija će nastavi da održava kontakte sa njim, jer je malo verovatno da će se ta organizacija raspasti u bližoj budućnosti – istakao je Peskov, a prenosi agencija „RIA Novosti“.

Ako su „Igre prijateljstva“ klasične sportske igre, šta su „Igre budućnosti“?

Rusija je, podsetimo, rešila da u delo sprovede zamisao o potpuno novom konceptu sportskog spektakla, koji će se odvijati po tzv. „fidžital“, principu.

Sama reč „fidžital“ je engleska kovanica, od tamošnjih reči physical (fizičko) digital (digitalno), a odabrana je kao idealan, najkraći opis onoga što polako ali sigurno postaje nova realnost – mladi su mnogo češće nego ikada pre uz neki vid tehnologije, ali oni koji bi i da nastave sa fizičkim aktivnostima, sada mogu da se takmiče u „fidžital“ okruženju.

Konkretno, takmičari se nadmeću u dva formata: u digitalnoj fazi oni odmeravaju veštine u virtuelnim arenama, koristeći kompjuterske simulatore, virtuelne naočare, konzole za video-igre, računare, tablete ili mobilne telefone, a potom se sele u deo dvorane za fizička nadmetanja, gde se takmiče u analognoj disciplini (recimo, u fudbalu, košarci, trkama, golfu, hokeju…)

KOMENTARI6 komentara

 1. Cp6a says:

  Sad se lomi sve. Ako Kina i BRIKS ne podrže Rusiju 1000%, onda će i same doći na red da kao pičketine budu izjebane od strane "kolektivnog Zapada". Ako po pitanju pretnje MOK-a zajednički ne preduzmu oštre mere, pretnja će da uspe i Istok će da ostane jadan i sam.

 2. Žarko says:

  HA HA HA! DOLIJALA MACA!

 3. Velika Metla says:

  Treba organizovati KOMPLET SVE PARALELNO ovim sadašnjim ne institucijama, nego ovo su satanističke amerike INSTALACIJE, MOK, SZO, UN, OK......., sve je to u rukama satanista. Zato organizovati sve paralelno ovim inSTALACijama satanista.

 4. hrvacki diktator tito i hrvacki diktator pavelic says:

  "Mi najoštrije osuđujemo alternativna međunarodna politizovana takmičenja" HAAAAAA HAAAAAA HAAAAAAAAA oa ne mogu da verujem koji su to bolesnici, ti zapadni degenerici🤣🤣🤣... uveli sankcije jednoj Rusiji i kad im ovi naprave adekvatnu konkurenciju, oni kažu da njima smeta svaka konkurencija jed vole svoj monopolni položaj 🤣🤣🤣...pa to je neverovatno...naravno, znamo mi da oni to misle, ali oni to čak bydale i KAŽU, pritom PRETE svima koji ce da učestvuju na ruskim "olimpijskim" igrama 😂😂😂...oni su sa mozgom otišli mnogo dalje od Hitlera, Napoleona i ostalih oropalih vojskovodja Zapada.

 5. Kosovac says:

  Baš bi bila lepa situacija, da Kina ove godine učestvuje na Zapadnim olimpijskim igrama, a iduće godine na Istočnim olimpijskim igrama. Pa da upoređuje rezultate. ……………Pa i za nas bi bilo dobro da se vidi kojem bismo se privoleli carstvu.

 6. Petrovgrad says:

  Prvo dolar u kantu, zatim MMF, UN, Medjunarodni sud,... sve paralelno i mogu da organizuju lov na lisice u EU.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *