ПУТИН ИЗНЕНАДИО: Нафта Русији више није све и свја

PUTIN IZNENADIO: Nafta Rusiji više nije sve i svja

25 oktobra 2017

Ruska ekonomija je izašla iz stagnacije i stabilizovala se, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin na ekonomskom forumu „Rusija zove“.

„Ovakvo prisustvo stranih investitora na forumu još jednom pokazuje veliki interes koji izaziva savremena Rusija i njen potencijal, pokazuje uzajamnu želju za dijalog i saradnju, što je ključni uslov za uspostavljanje i razvoj poslovnih veza, traganje za perspektivnim pravcima investiranja. Rusija otvara takve mogućnosti za saradnju posebno sada kada je naša ekonomija izašla iz stagnacije i njeno oživljavanje je stabilno“, rekao je Putin.

Ruski predsednik je naveo da ruska ekonomija beleži rast već treći kvartal od 1,8 odsto. On je dodao da on nije zadovoljavajući i da Rusija teži da dostigne svetski prosek.

„Smanjuje se zavisnost federalnog budžeta od nafte. Ako su 2014. godine prihodi od nafte iznosili više od polovine prihoda budžeta, 51,3 odsto, ove godine je to oko 39 odsto“, dodao je Putin.

Putin je istakao da će u naredne tri godine prihodi od nafte činiti samo trećinu ruskog budžeta.

Prema rečima ruskog predsednika, zlatne rezerve rastu (za 13 odsto od početka godine), platni bilans jača, kurs rublje se stabilizovao.

Pritok direktnih investicija u naftni sektor Rusija za tri kvartala je iznosio 23 milijarde dolara, što je dva puta više od istog perioda prošle godine i apsolutni maksimum za četiri godine.

„Ako je u međunarodnim centralnim bankama početkom godine bilo 377 milijarde dolara, 13. oktobra je bilo 427 milijardi dolara“, ukazao je šef ruske države.

KOMENTARI2 komentara

  1. buba says:

    Haha baš su im sankcije naškodile

  2. doktrina soka says:

    To nije nikakvo iznenadenje. Rusija po velicini nije samo drzava ,vec kontinent i najbogatija zemlja na svetu.Ruska bogatstva i ekonomiju je trebalo samo staviti na zdrave noge, osigurati odbranbene sposobnost na svim poljima unutar i van drzave, a sto kosta Boga oca.Ali Putin i njegov tim je sve to prepozno i krenuo ka cilju,da Rusija postane respektabilna drzava na ravnopravnom nivou svetskih sila u svetu.Sada ce sve biti brze i bolje za ruski narod I Rusiju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *